Arçelik’ten 5G için Nokia ve Türk Telekom ile iş birliği

Mezopotamya

New member
Arçelik, Nokia ve Türk Telekom ile Türkiye’nin birinci 5G’ye hazır özel kablosuz ağının kurulması kapsamında stratejik iştirak muahedesi imzaladı. Yapılan muahede kapsamında Nokia’nın özel kablosuz ağı, Arçelik’in görüntü tabanlı üretim süreçleri tahlilini, iç yer konumlandırmasını ve AGV performansını destekleyecek.

Bunun yanı sıra Nokia ve Türk Telekom, Türkiye’deki birinci ticari özel 4.9G/LTE ağını da devreye sokacak. Endüstriyel 5G’ye hazır özel kablosuz ağ, Arçelik’in Çayırova’daki çamaşır makinesi üretim tesisinde kurulacak. Geleceğe uyumlu ve 5G’ye hazır Nokia ağı, Arçelik’in dijital dönüşümünü hızlandırırken Sanayi 4.0 kullanım senaryolarının uygulanmasını kolaylaştıran bir platform haline gelecek.

“30’da fazla kullanım durumu belirledik”

Nokia ve Türk Telekom ile yapılan bu iştirake ait açıklama yapan Arçelik Strateji ve Dijitalden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Utku Barış Pazar, Arçelik olarak yeni teknolojileri iş modellerine entegre etme konusunda kararlı olduklarını söylemiş oldu. Arçelik’in üretimin dijitalleşmesi alanında ön saflarda yer aldığını belirten Pazar, Nokia ve Türk Telekom’un da bu iş birliğine dahil olmasından son derece mutlu olduklarını vurguladı.

Mutabakatla birinci etapta ağın otomatik yönlendirmeli araç (automated guided vehicle – AGV) performansını artırmak için tesis genelinde yaygın, sağlam ve düşük gecikmeli bir kapsama alanı sağlanacağını kaydeden Pazar, “AGV’lerin kesim lojistiği kapsamında üretim süreci boyunca kullanılmasıyla bir arada, AGV suratı, denetimi ve operasyonel verimlilik artırmayı hedefliyoruz. Bu ağ hem de iç yer pozisyonlandırma sistemimizi yüksek doğrulukta destekleyerek gerçek vakitli varlık pozisyonu takibi sağlayacak. Ayrıyeten görüntü analitiğine dayalı yeni uygulamaları yardımıyla fabrika güvenliğini de artıracak. Gelecekte devreye alınabilecek kullanım senaryoları içinde artırılmış ve sanal gerçeklik, dijital ikizler, envanter denetimi, güvenlik ve tesis idaresi, kalite-kontrol, uzaktan kontrol için yüksek çözünürlüklü görüntü ve tesis genelinde sesli ve imajlı bağlantı yer alıyor.” dedi.

Pazar, yeni 5G’ye hazır özel kablosuz ağın üretkenliği, verimliliği ve güvenliği artırmaya yardımcı olabilecek 30’dan fazla kullanım durumu belirlediklerini aktardı.

“Endüstri 4.0’ın en gelişmiş uygulamalarına mesken sahipliği yapacak”

Türk Telekom Kurumsal Satış Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Eser ise, “Arçelik’in dijital üretimde tepede olan yetkinlikleri, Türk Telekom’un bağlanabilirlik ve şebeke teknolojilerindeki öncülüğü ve Nokia’nın memleketler arası tecrübesi bir ortaya gelerek yeni jenerasyon ‘Akıllı Fabrika’ projesini oluşturdu. Türkiye’nin sanayi alanında dijitalleşmesinin göstergelerinden biri olacak bu proje; randımanı, esnekliği, kaliteyi ve üretkenliği yüksek düzeylere taşıyarak, Sanayi 4.0’ın en gelişmiş uygulamalarına mesken sahipliği yapacak.” sözlerini kullandı.

Nokia Küresel Bulut ve Ağ Hizmetlerinden Sorumlu Genel Müdür Raghav Sahgal da “Arçelik, iş akışlarına ve üretim uygulamalarına en son yenilikleri getirme konusunda pek ilerici bir yaklaşıma sahip. Türkiye’de bir birinci olan 5G’ye hazır özel ağın Arçelik için uygulanması, hem üretimde dijitalleşme yaklaşımında değerli bir adım tıpkı vakitte bölgedeki inovasyon uygulamaları için ilham verici bir örnek.” biçiminde konuştu.

Nokia Türkiye Ülke Müdürü Özgür Erzincan ise “Türk Telekom ile yakın iş birliğimiz yardımıyla, Arçelik’e Türkiye’deki birinci 5G’ye hazır özel kablosuz ağı sunmaktan dolayı epeyce memnunuz. Bu ağ, Arçelik’in global üretim devleri karşısında inovasyon çalışmalarını hızlandırması ve kesim liderliğini pekiştirmesi açısından çığır açıcı bir platform sağlıyor.” dedi.