Alpplas, GES yatırımını yıl sonu faaliyete geçirecek

Mezopotamya

New member
OSMAN KILIÇ

Üretim ve güç verimliliği sıkıntısının 2022 ve 2023 senelerında öncelikli yatırım hususları ortasında yer aldığını söz eden Alpplas Genel Müdürü Tufan Öney, “bununla birlikte Bolu plastik işletmemiz için GES yatırımını 2022 sonunda hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu hususta fizibilite çalışmaları son evreye gelmiş durumda” formunda konuştu.

İki farklı lokasyonda toplam 3 tesiste üretim gerçekleştirdiklerini belirten Öney, “Firmamız beraberinde 2017 yılında kurulan Ar-Ge merkezinde iş ortaklarına modül ve donanım tasarımı, gömülü yazılım tasarımı üzere tahlilleri sunuyor” dedi. 3 tesiste 100 adet enjeksiyon makinesi ile üretim yaptıklarını, üretim teknolojileri ortasında gaz takviyeli enjeksiyon, fazlaca komponentli enjeksiyon, over mold, insert mold, IML, IMD üzere farklı prosesleri barındırdıklarını söyleyen Öney, “Buna ek olarak bilhassa kozmetik modüllerin üretimi için gerekli yaş boyama, serigrafi, tampon, lazer yazma, sıcak folyo üzere tamamlayıcı prosesler de üretim çizgilerimiz ortasında yer almaktadır. 2021 yılında iştiraklerimiz hariç olmak üzere 790 milyon TL ciro elde ettik” diye konuştu.

En değerli meşakkat hammadde sorunu

Alpplas olarak yüklü olarak beyaz eşya ve otomotiv kesimi için üretim yaptıklarını lisana getiren Öney, “Bu iki kesimde de Türkiye başta Avrupa olmak üzere memleketler arası pazarlarda fazlaca kuvvetli pozisyonda. Türkiye’de yerleşik birfazlaca ana sanayi haricinde bu firmalara hizmet veren epeyce kuvvetli ve düzgün firmalar mevcut” değerlendirmesinde bulundu. Türkiye’deki kuvvetli ekosisteme ilave olarak üretim maliyetlerinin hala Avrupa’ya bakılırsa avantajlı olmasının kendilerini bir adım öne çıkardığını söyleyen Öney, “Belki de tek bahsedebileceğimiz negatif konu yıllardır çözemediğimiz yerli hammadde üretimidir. Bu sorunu çözmek için de uzun vadeli ulusal stratejilerin ortaya konması lazım diye düşünüyoruz” açıklamasında bulundu. Kesimin en kıymetli badiresinin hammadde tedarikinde yurtdışına bağlı olması olduğunu kaydeden Öney, “Bu problemde güzelleşme sağlanırsa kesim fazlaca daha agresif bir biçimde cari fazla yaratabilir. Hammadde üretimi hem teknik bilgiyi tıpkı vakitte kıymetli bir finansman gücünü gerektiriyor” bilgisini verdi.

Grup şirketleri de dahil yaklaşık bin 100 çalışanları olduğunu bildiren Öney, “2022 yılı için değerli bir artış planlamıyoruz. İstihdam tarafında kamunun yeteri kadar teşvik verdiğini düşünüyoruz. Lakin alt gelir kümesi için vergilerin daha da düşürülmesinin toplumsal barışa katkı sağlayacağına inanıyoruz. Tüm bu genel konuların yanında ortasından geçtiğimiz yüksek enflasyonist ortamın hem mavi yaka birebir vakitte beyaz yaka olmak üzere tüm çalışanlar üstünde epey olumsuz tesirleri olduğunu görüyoruz” açıklamasında bulundu.

İhracat gayesi 7,5 milyon dolar

COVID-19 öncesi bilhassa Avrupalı firmaların yeni projelerinde Türkiye’den tedarikçilere aralı durduklarını gözlemlediklerinin altını çizen Öney, “Ancak COVID-19’un tesiriyle global çapta yaşanan tedarik sıkıntıları ile Türkiye yeniden ehemmiyet kazanmaya başladı” halinde konuştu. Bu sene için ihracatlarının 7,5 milyon dolar civarında olmasını beklediklerini lisana getiren Öney, “Önümüzdeki senelerda ise bilhassa katma pahalı projelerin seriye girecek olması ile bu sayının üst yanlışsız gitmesini umuyoruz” diye konuştu.

Ciro amacı 1 milyar lira

2022 global manada birfazlaca zorluğu ve meçhullüğü barındırdığı için geçen yıl sonunda yaptıkları bütün iddiaların kısa müddette geçersiz kaldığını vurgulayan Öney, “Ancak, 2022 yılında 1 milyar TL’nin üstünde bir ciro hedefliyoruz. Ciro dışında üretim ve güç verimliliği, dijital dönüşüm öncelikli amaçlarımız içindedır” tabirine yer verdi.