“Yukarıdan gelen yanlış kararlar yüzünden pek çok insan işsiz kalıyor”

Mezopotamya

New member
Yerel barda ona duvar kağıdı Toni diyorlar. Bu lakaba metanetli bir omuz silkmeyle katlanıyor. Aslında işten sonra işini unutmak istiyor ama bunun yerine onunla her konuşulduğunda kendisine hatırlatılıyor. Konuşma sırasında güçlü ağrı kesicileri iki kez patlatıyor ve neredeyse kırk yıldır satış bölümünde hasar görmüş olan çarpık sırtını besliyor. Duvar Kağıdı Toni bir mobilya mağazasında çalışıyor. Servis gömleğinin üzerinde mobilya mağazası zincirinin adı okunabiliyor; Berlin'de iki şubesi var.

Onun için iş yerinde güzel bir günün nasıl olduğu sorulduğunda çok kısa ve öz bir yanıt alırsınız: İyi bir gün, tüm çalışanların gelmesiyle karakterize edilir. Çünkü bu durumda salt satışın yanı sıra birkaç fikri de hayata geçirebilirsiniz. Mağazadaki yenilemelerden ürün yelpazesindeki değişikliklere kadar neredeyse her zaman iyileştirilmesi gereken bir şey vardır.

Bir iletişim yardımcısı olarak çeviri uygulamaları – “kağıt” değil “duvar kağıdı”

Muhtemelen iş yerinde iyi günler olmuyor mu? Gülümseyerek, “Pekâlâ, yalnızca yarım kadromuz kalmış olabilir” diyor. “Çok basit çünkü son yıllarda çok sayıda personel işten çıkarıldı ve biz sürekli olarak sınırlarda çalışıyoruz. Bu yüzden sıklıkla iki veya üç kişinin işini yapıyorum. Tabii bu işin özüne de yansıyor ve sonuçta müşteri de kaybediyor. Demek istediğim, müşteri hizmetleri aslında benim asıl işim ve yeterince zorlayıcı. Şubemde satış görüşmelerini yürütmek artık çok zorlaştı. Giderek dil sınırlarına ulaşıyorsunuz ve bir dereceye kadar iletişim kurabilmek için çeviri uygulamalarına bakmak zorunda kalıyorsunuz.”

Toni, her zaman çok sayıda düzenli Türk ve Arap müşteriye sahip olduğunu belirtiyor. Yıllar geçtikçe onlarla uzlaşacaktı, özellikle de artık tercüme yapabilecek meslektaşları olduğu için. Artık diğer ülkelerden giderek daha fazla insan geliyor. Rumenler, Bulgarlar, Afganlar, Ruslar, Ukraynalılar. “Çünkü küçük cüzdanlara hazırız. Ve nadiren Almanca konuşan biri oluyor, çoğu zaman İngilizce bile konuşmuyor.”

Bir meydan okuma gibi görünüyor. “Müşteri 'Şu renkte duvar kağıdı istiyorum' veya buna benzer bir şey söyleyemediğinde, bazen müşterinin ne istediğini belirlemek bile nispeten uzun zaman alıyor. Daha sonra bana bir akıllı telefon sunuluyor ve ekranda 'kağıt' yazıyor. Önce bunu 'duvar kağıdına' çevirmem gerekiyor. Öyleyse birisine farklı macun veya dokunmamış duvar kağıdı türlerinden bahsedin. Bazen bunu ellerim ve ayaklarımla yapmaya çalışıyorum; dışarıdan izlerken bu biraz şaka gibi geliyor. Yine de çoğu zaman bu tür sorunları çözmekten ve müşteriyi evine memnun bir şekilde göndermekten keyif alıyorum. Ancak sürekli olarak mal yenilemem veya diğer departmanlara göz kulak olmam gerekiyorsa bunu yapmam pek mümkün değil. Bu da bizi personel eksikliğine getiriyor.”

Son yıllarda çok sayıda personel işten çıkarıldı. Sürekli olarak limitlere kadar çalışıyoruz.
Toni, perakende çalışanı

Toni perakende satış elemanı olarak eğitimini Doğu Vestfalya'da tamamladı. Daha sonra Berlin'e taşındı ve 37 yıldır çalıştığı şirkette çalışmaya başladı. Başlangıçta sadece halılardan sorumluydu, ancak 1991'den beri mobilya bölümünün başkanlığını yapıyor. Artık bitişikteki hırdavat mağazasının sahibi. Perakendenin son yirmi yılda değişip değişmediği sorusu üzerinde fazla düşünmesine gerek yok.

“Daha da geriye giderdim” diyor. “En büyük değişiklik Berlin Duvarı'nın yıkılmasından sonra yaşandı. Çünkü birdenbire Doğu Almanya'nın yarısı pazarı sular altında bıraktı. Şubelere çantalı gelen başvurularımız oldu. Ve elbette aslında sürdürülemez olan düşük ücretli sözleşmelere imza attılar. Bu, o zamanlar ücretlerin şok edici olacak kadar düştüğü anlamına geliyordu. Aynı zamanda çalışma saatleri de uzatıldı.
Buna kalite kaybı da ekleniyor. Eskiden çok fazla eğitim alırdık ama artık yok. Yani son birkaç on yıldır daha akıllı olamadık. İyi insanlar şirketten ayrıldı ve kötü insanlar yayıldı. Eskiden en iyi stajyerlerim vardı ve onlara şöyle derdim: 'Çantalarınızı toplayın, burada ne istiyorsunuz?' Önümüzdeki 20 yıl boyunca tüm bölüm başkanı pozisyonları dolacak.”

Bugünün stajyerlerini nasıl değerlendirdiği sorusu ortaya çıkıyor. Sözde Z kuşağının artık çalışmak istememesi bir klişe olsun.

“Artık X kadar para için kıçlarını yırtmaya istekli değiller. Konu bununla ilgili. Ve bunu anlıyorum. Ama sonra onlara şunu da soruyorum: 'O halde burada ne yapıyorsunuz?' Demek istediğim, burada olmak için bir bahanem var. Uzun zamandır oradayım, kendimi iyi sattım ve hâlâ kazandığımla geçinebiliyorum. Yeni işe alınanlar için bu durum farklıdır. Yüzde 30'u gerçekten çok çalışıyor, geri kalanı ise hastalık raporu almayı çok iyi biliyor. Bu kesinlikle daha da arttı. Ama elbette saatte birkaç avro kazanan stajyerleriniz var. Bunu yapmak için yolumdan çıkmazdım.

Her şeye rağmen Toni, her zaman kolay olmasa da genellikle mizah anlayışını korumayı başarıyor. İnsanlar her zaman ona gelip klozet kapağı montajının büyük bir sorun olduğunu söylüyorlar. Veya boya bölümünde durup orada boya satılıp satılmadığını sorun. “Ben de diyorum ki, 'Bugün nasıl bir gün yaşıyoruz? Ah, pazartesi, şanslısın. Bugün boya satıyoruz.'”

En dramatik değişiklik Berlin Duvarı'nın yıkılmasından sonra yaşandı. Çünkü birdenbire Doğu Almanya'nın yarısı pazarı sular altında bıraktı. Şubelere çantalı gelen başvurularımız oldu.
Toni, perakende çalışanı

Dil engeli günlük yaşamda da tekrarlanan bir sorun; en son bir müşteri Toni'ye anahtar satıp satmadıklarını sorduğunda. “Ben şunu söylüyorum: 'Hayır, ne yazık ki ürün yelpazemizde bu yok.' Daha sonra 'Şimdi bana bir anahtar verebilir misin?' diyor. Ben de: 'Hayır, burada anahtar satmıyoruz.' Tekrar: 'Ama meslektaşım burada anahtar sattığını söyledi'. En sonunda kale almak istediği ortaya çıktı ama bunu nasıl ifade edeceğini bilmiyordu. Bana hakaret etmekten kendini alamadı. Böyle şeyleri aşmanız lazım.”

Perakendenin geleceği nasıl görünüyor? Orada herhangi bir ihtimal kaldı mı, yoksa çevrimiçi ticaret yakında bir mağazadaki herhangi bir fiziksel alışverişi geçersiz kılacak mı? Duvar Kağıdı Toni cevap vermeden önce bir süre düşünüyor.

“Yani emekliliğe kadar hala üç yılım var” diye başlıyor. “Maddi olarak gücüm yetse yarın istifa ederdim. Ve dediğim gibi bugün gençlerin neden hala perakendeye yöneldiğini anlayamıyorum. Düşük maaş, az tatil, ikramiye yok, Noel ikramiyesi yok; bunların hepsi burada kaldırıldı.”

Yöneticiler ve personel arasındaki iletişim de büyük bir sorundur. “Daha önce haftada bir kez grupta tüm sorunlar tartışılırdı. Bugün sadece fısıltı ve entrika var ve her şey yönetim tarafından kontrol ediliyor. Hiç kimse ampirik değerlere güvenmiyor.” Örneğin Berlin müşterisini Münih müşterisiyle karşılaştıramazsınız. Toni, her ikisinin de çok farklı satın alma davranışlarına sahip olduğunu ve bunun dikkate alınması gerektiğini söylüyor.

Bugün sabit bir aralık var. “Sonra işlerin artık iyi gitmediğine şaşırıyorlar. Karstadt/Galeria'da işlerin nasıl gittiğine bir bakın. Yıllardır bu işi berbat ediyorlar ve kurbanlar da çalışanlar. Her sahip bir kez iş gücünü yarıya indirdi. Artık şubeleri yarıya indiremiyorlar ve kapatıyorlar; bu da birçok insanın işsiz kalacağı anlamına geliyor. Tembel oldukları veya ilgisiz oldukları için değil, yukarıdan gelen yanlış kararlar yüzünden.”