Yıldız Demir Çelik, kapasiteyi 900 bin tona çıkaracak

Mezopotamya

New member
Yatırımlarına yeni periyotta de devam eden Yıldız Demir Çelik, çalışmalarına geçen yıl başladığı ikinci galvanizleme sınırını bu yılın son çeyreğinde devreye almayı planlanıyor. Kelam konusu çizgi ile şirket, 600 bin ton olan mevcut üretim kapasitesini 900 bin tona çıkarmayı hedefliyor.

Türkiye ve dünya demir çelik piyasasındaki mevcut durum ve şimdiki gelişmeleri pahalandıran Yıldız Demir Çelik Genel Müdür Yardımcısı Erhan Özdemir, Yıldız Demir Çelik’in yeni periyot yatırım planlarına ait amaçlarını de paylaştı.

Yıldız Demir Çelik’in 2,5 yılda toplam 200 milyon doların üzerinde bir ihracat sayısına ulaştığına dikkat çeken Özdemir, “Kısa vakitte dalda değerli bir pozisyon edindik. Yatırımlarımıza yeni periyotta de sürat kesmeden devam ediyoruz. Geçen yıl plana alınan ikinci galvaniz sınırı yatırımının 2021’in son çeyreğinde devreye girmesini bekliyoruz. Bu sınırın devreye girmesiyle 600 bin tonluk mevcut üretim kapasitesini 900 bin tona taşımayı hedefliyoruz. birebir vakitte üçüncü galvaniz çizgisinin da hazırlıklarını yapıyoruz.” diye konuştu.

“Türk çelik kesimi, olağanlaşma ile ihracatta atağa geçecek”

Bu yılın ikinci yarısında olağanlaşma adımlarının atılması ve müdafaa önlemlerinin gevşemesiyle yurt içi tüketim ve üretimdeki artışın, kayıpları telafi ederek, en son eser meblağlarında yeni dengelerin oluşabileceğini belirten Erhan Özdemir, ikinci yarıda da canlı bir pazar öngördüklerine dikkat çekti.
Özdemir, yeni istikrarlar çerçevesinde, üretim ve tüketim faaliyetlerinin istikrarlı bir biçimde devam edeceği istikametinde değerlendirmelerde bulundu.

Üretim ve tüketimde artış sürerken milletlerarası piyasalarda yaşanan arz ıstırabının hala sürdüğünü belirten Özdemir, şunları kaydetti: “Salgın niçiniyle 2020 yılının bilhassa ikinci çeyreğinde çelik dalında önemli bir daralma yaşandı. Ancak dördüncü çeyrek itibariyle talep yine geri geldi. Fakat bu seferde çelik üretiminde kullanılan hammadde fiyatlarında önemli artışlar yaşandı. O denli ki 2021 yılının Ocak ayında hurda ve cevher üzere esas sıvı çelik üretim girdilerinin fiyatları bundan evvelki yıla nazaran neredeyse 2 katına yaklaştı. Şu an artış trendi hala devam etse de pandemi sürecinin tesirlerinin yavaşlaması ile kapasitelerin geri dönmesi ile piyasanın önümüzdeki süreçte dengeleneceğini düşünüyorum. Lojistik tarafındaki sorunlar hala devam ediyor. Proaktif yaklaşıp yaratıcı tahliller üretmeye çalışıyoruz.”

“Çin ve Rusya’nın atılımı yeni pazarların önünü açacak”

Çin’in ihracatta çelik mamüllerine uyguladığı yüzde 13’lük vergi takviyesini kaldırmasının Türk çelik bölümü açısından orta ve uzun vadede olumlu tesirler yaratacağını söz eden Özdemir, “Çin’in kimi pazarlardan çekilerek iç piyasaya dönmesi, Türk çelik dalının rekabette zorluk çektiği Güney Doğu Asya, Uzak Doğu, Güney Amerika, Ortadoğu ve Afrika üzere pazarlarda daha faal ve kuvvetli olmasının önünü açtı. bir daha Rusya’nın demir ve demir dışı metal ihracatına getirdiği ihracat vergisi, Türk demir çelik bölümünün pazar boşluğunu doldurması açısından bir daha değerli bir fırsat. Hammadde açısından ise bu durumun külfetler yaratmamasını ümit ediyoruz. Öte yandan, önümüzdeki periyotta yurt içi üretim kapasitesindeki kademeli artışın piyasaya üretim hacmi vereceğini söyleyebiliriz. Atıl kapasitelerin devreye girmesi ve yeni yatırımlarla iç piyasa talebi daha süratli karşılanacak.” diye konuştu.

Dal ihracatta üçüncülüğe yükseldi

Türkiye’nin çelik üretiminde dünyada yedinci sırada bulunduğunu hatırlatan Özdemir, şöyleki konuştu: “Türkiye, Avrupa’nın en büyük çelik üreticisi pozisyonuna gelmiş durumda. beraberinde Türk Çelik dalı dışa bağımlılığı azaltma çalışmalarının yanında, ihracatı güçlendirerek ülke iktisadına büyük katkı sağladı. Ocak-Haziran periyoduna baktığımızda, ihracatta geçtiğimiz yılın birebir periyoduna bakılırsa yüzde 54’lik bir artış yakaladığımızı görüyoruz. Çelik meblağlarında yaşanan artışın tesiriyle bölüm ihracatta, Haziran ayında geçen yılın birebir periyoduna bakılırsa yüzde 79’luk bir artış ile 2 milyar 25 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi ve dış ticarette ülke iktisadına en çok katkı veren üçüncü sanayi kolu oldu. Bu sayıyla bir arada demir çelik dalı, tarihin en yüksek aylık ihracatına ulaştı. Bölüm oyuncuları olarak, yaşanan bu gelişmeler bizi keyifli ediyor. Tıpkı ivmeyi yılın kalan devrinde de üst yanlışsız artarak devam ettireceğimize yürekten inanıyorum.”

“Büyüme ivmesi devam edecek”

AB’nin yasal mühleti dolduğu için kaldırılması beklenen kota uygulamasını son dakika sonucu ile 3 yıl daha uzattığına vurgu yapan Özdemir, “AB’nin Galvanizli eserlerde süregelen antidamping soruşturması, Uzak Doğu’nun pandemi niçini ile gücünü kaybettiği Avrupa pazarında Türk üreticilerinin de aktifliğini zayıflatıyor. Bu noktada bakanlık, birlikler ve dernekler nezdinde ortak hareket ederek gerekli tedbirleri almamız gerekiyor. Türel altyapısı olmayan müdafaa tedbirleri, büyüyen Türk çelik bölümü için bir tehdit ve mahzur oluştursa da bizler uzun periyotta Türk çelik dalını büyütmeye devam edeceğiz.” değerlendirmesini yaptı.