Yaşalar Kalıp, ‘Yaşalar Akademi’ ile bölüme nitelikli bireyler yetiştirecek

Mezopotamya

New member
BURSA (DÜNYA) – 1981 yılından bu yana Otomotiv ve ticari araç dalı başta olmak üzere birfazlaca farklı kesim için çelik, paslanmaz çelik ve alüminyum kesimlerin soğuk şekillendirme prosedürüyle üretimlerini gerçekleştiren Yaşalar Kalıp, hayata geçirdiği “Yaşalar Akademi” projesiyle, nitelikli iş gücü ve mesleklerinde ülkenin geleceğine taraf veren bireyler yetiştirmeyi hedefliyor.

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 8 bin metrekarelik üretim tesisinde yaklaşık 250 şahsa istihdam sağladıklarını belirten Yaşalar Kalıp Genel Müdür Yardımcısı Efe Yaşa, “Şirketimizin temelleri 1981 yılında 200 metrekarelik küçük bir atölyede babam ve ortakları tarafınca atılıyor ve bugün DOSAB’taki 8 bin metrekarelik üretim tesisimizde yaklaşık 250 bireye istihdam sağlar vaziyete geliyoruz. 1984-1985 yılında otomotiv ana endüstrisine kalıplar yaparak başlayan üretim serüvenimiz bugün otomotivden savunma sanayiine, güneş güç sistemlerinden ticari araçlara üzere pek epey bölüme hem kalıp birebir vakitte soğuk şekillendirilmiş binlerce çeşit modül üreterek devam ediyor” dedi.

Yıllık 20 bin ton çelik sürece kapasitesi bulunuyor

İlk ihracatlarını 1996 yılında Almanya’ya gerçekleştirdiklerini anımsatan Efe Yaşa, “Bugün prestiji ile bir daha Almanya yüklü olmak üzere Azerbaycan, İsrail, İspanya, Macaristan, Polonya, Fransa, Romanya ve ABD üzere ülkelere ihracat yapıyoruz. Seri üretimde kullandığımız kalıp, aparat ve fikstürlerin dizaynlarını kendi bünyemizde yapıyoruz. Yurtharicinde savunma sanabir daha yönelik üretim yapan firmalara üretimlerimiz de var. Yılda 20 bin ton çelik işliyor ve yüzde 90’lık kısmını ihracat ediyoruz” formunda konuştu.

Ar-Ge çalışmaları Yaşalar Akademi ile sürat kazandı

Son bir yıldır Ar-Ge faaliyetlerine daha fazla ağırlaştıklarını söyleyen Efe Yaşa, bu alandaki gücün ardında Yaşalar Akademi’nin olduğunu belirtti. Yaşa, şu biçimde devam etti: “Mesleklerinde ülkenin geleceğine istikamet veren nitelikli bireyler yetiştirmeyi hedeflediğimiz ve ismine Yaşalar Akademi dediğimiz bir projemiz var. Burada yeni mezun çalışanlarımızı işi yaparak öğrenmelerini destekliyoruz. Bu projemiz kapsamında 4 mühendisi bünyemize kattık. Bu 4 arkadaşımızı tüm üretim kısımlarında çalıştırdık ve tüm üretim sürecini gördüler. çabucak sonrasında satış, proje, kalite, Ar-Ge, satın alma üzere alanlarda da deneyim edinmeleri için belli müddetlerle bu kısımlarda çalıştırdık. Yaklaşık bir yılda eğitimleri bitti. ondan sonrasında yöneticilerimiz bu 4 çalışanımız için bir karne oluşturdular ve biz de o çalışma arkadaşlarımızın yeteneklerinin hangi alanda olduğunu anlamış olduk ve devamlı olarak çalışacakları kısımlara yerleştirdik. beraberinde arkadaşlarımız İngilizce ve Almanca kurslarına gidiyor. Fiyatlarını şirketlerimiz karşılıyor.”

“Pratik bilgiye üretimde kendileri ulaşıyor”

Yaşalar Akademi ile hayata geçirdikleri ‘işi yaparak öğrenme’ ideolojisinin hem Bursa birebir vakitte Türkiye için kıymetine değinen Efe Yaşa, “Yeni mezun olan kişi teorik olarak bir epeyce şeyi biliyor lakin pratikte zorlanabiliyor. Ben de birebir evrelerden geçtiğim için bunu net bir biçimde söyleyebiliyorum. Biz Yaşalar Akademi’yi hayata geçirirken, yeni mezun arkadaşlarımızın pratik bilgiye şahsen üretimde çalışarak, her süreci bakılırsarek ulaşmasını ve çalışmak istediği alanı kendinin seçmesi imkanını sunuyoruz. Yaşalar Akademi’nin ilanlarını meslek siteleri ve toplumsal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz. Müracaatlar alınıyor ve ilgili yöneticilerimizin ön değerlendirmesinden daha sonra adayları fabrikamıza çağırarak mülakat yapıyor ve kıymetlendirme sonucunda ilgili adayı bünyemize alarak eğitimlere başlıyoruz. Bu eğitim sisteminden hem eğitim alanlar birebir vakitte şirketimiz epey şad. İlerleyen süreçte Meslek Lisesi ve Meslek Yüksekokul mezunlarını da bu proje kapsamında istihdam ederek, kendi ustalarımızı ve teknikerlerimizi de yetiştirmeyi hedefliyoruz” halinde konuştu.