Windows 10 format nasıl atılır? 2021 Format atma fotoğraflı anlatım!

Undertaker

New member
Bilgisayar kullanıcılarının en büyük kurtarıcılarından biri olan format atma aygıtların bir daha eski performansına kavuşmasına niye oluyor ve gereksiz tüm dataların temizlenmesini sağlıyor. Söyle ki ağır kullanımlarda, sık sık program yükleyip kaldırma süreci kararında yahut her yıl daha da tehlikeli bir hale dönüşen ve internetin her noktasında karşılaşılan ziyanlı yazılımlar neticesin de bilgisayarlar çökebiliyor, hatta kullanılamaz hale gelebiliyor. Bu dokunaklı durumdan kurtulmanın tek bir yolu var. O da format atmak.

WİNDOWS 10 FORMAT NASIL ATILIR?

Dünyanın en epey kullanılan işletim sistemlerinden biri olan Windows 10, en aktüel işletim sistemi olması sebebi ile tüm dünyada format atarken kullanıcıların en çok tercih ettiği işletim sistemi içinde yerini alıyor. Sizler için haberimizde Windows 10 ile format atma evrelerini adım adım anlatmaya çalışacağız.

WİNDOWS 10 FORMAT ATMA SÜRECİNE BAŞLAMADAN EVVEL YAPILMASI GEREKEN HAZIRLIKLAR!

Windows 10 format atma sürecine başlamadan evvel bir Windows 10 CD’si edinmeniz yahut buradan Windows 10 indirme aracını indirmeniz gerekiyor. Windows 10 format CD’sine sahip olanlar Windows format atma adımlarına direk geçebilir. Ancak Windows 10 indirme aracını kullanacak şahısların Windows 10 format belgesini oluşturması gerekiyor. Kullanıcı bu adıma başlamadan evvel Windows 10 belgesini yükleyeceği DVD yahut flash diski hazır etmesi gerekiyor. Kelam konusu hazırlıkları tamamladıktan daha sonra indirme aracının yönlendirmelerini takip ederek Windows 10 format atma diskini oluşturmuş olacaksınız.

Buna ek olarak format atma etabına geçmedilk evvel bilgisayara ilişkin diver CD’sini CD mevcut değilse bilgisayardaki tüm bilgiler silineceğinden dolayı Ethernet Driver’ını indirip bir depolama aracında saklamanız öteki driverlara internetten ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

WİNDOWS 10 FORMAT ATMA ADIMLARI!

1. ADIM

Windows 10 suram sürecini başlatabilmemiz için bilgisayarınızın BİOS ayarlarından Windows suram CD’sinden yahut USB bellek ile başlat seçeneğini ayarlamanız gerekiyor.

BİOS menüsüne ulaşabilmek için ise bilgisayarınızın açma tuşuna bastıktan daha sonra F2, F10 yahut delete (Her faklı model ve marka bilgisayarda değişiklik gösterebilir.) tuş kombinasyonlarına basmanız ve menüyü bakılırsane kadar basma sürecini sürdürmeniz gerekiyor.

2. ADIM

BIOS sürecini tamamladıktan daha sonra bilgisayarınız CD’den yahut DVD’den ön yükleme yapmak için rastgele bir tuşa basın uyarısı verecektir. Bu uyarıyı aldığınız anda klavyenizden her hangi bir tuşa basarak Windows 10 heyetim menüsüne geçiş yapmanız gerekiyor.

3. ADIM

Windows 10 heyetim ekranına geçtiğinizde karşınıza yeni bir pencere çıkacaktır. Bu kısmı ileri diyerek geçiyoruz.

4. ADIM

Bu adımda Windows 10 yazısını altında yer alan “Şimdi yükle” şeçeneğine tıklıyoruz.

5. ADIM

Karşınıza çıkan bu kısımda yükleme yapmak istediğiniz seçenekler size soruluyor. Buradaki seçeneklerin birincisini Windows’unuzu yükseltmek istediğiniz de kullanıyorsunuz. Yükselt seçeneği ile devam ederseniz bilgisayarınızdaki datalar korunarak bilgisayarınız yalnızca Windows’u yükler. Lakin bilgisayarınızda virüs varsa bu seçenek bilgisayarınızdaki virüsü temizlemez. Bu niçinle format atmak bilgisayarını temizlemek isteyenler “Özel (gelişmiş) seçeneğine tıklaması gerekiyor.

6. ADIM

Bu kısımda açılan pencerede karşınıza bilgisayarınızda bulunun şoförler görünecekti. Şayet harddiskinizi bölerek kullanmak isterseniz (C-D) üzere bu kısımdan gerçekleştirmeniz gerekiyor. Burada sağ altta bulunan “Sürücü seçenekleri (gelişmiş) yazan yere tıklayın. Karşınıza şoför ile ilgili seçenekler çıkacaktır.

7. ADIM

Bilgisayarınızın ortasındaki tüm belgelerden kurtulmak için sileceğiniz sürücüyü seçin ve aşağıda beliren “biçimlendir” kısmına tıklayın. Şoförün içerisindeki tüm datalar büsbütün silinecektir. Dataların silinmesi ile bir arada şayet şoförünüzü bölmediyseniz “ileri” diyerek bir daha sonraki adıma geçmeniz gerekiyor. Şayet sürücüyü böldüyseniz birinci kısmı seçerek “ileri” demeniz gerekiyor.

8. ADIM

Bu adımda bilgisayar evrakları bilgisayara aktararak konsey sürecinin tamamlıyor ve suram sürecinin ne kadar tamamladığını hangi etapta olduğunu yüzdelik olarak gösteriyor. Şunu da belirtmekte yarar var ki bilgisayar Windows 10 yükleme sürecinde iki sefer kendi kendine bir daha başlatıyor. Siz bu basamakta hiçbir şey yapmadan şuranın tamamlanmasını bekleyin.

Heyetimin tamamlanması ve masa üstüne ulaşmanız ile bir arada üstte belirttiğimiz Windows 10 format atma sürecine başlamadan evvel hazır bulundurmanız gereken driver yahut programları kurmaya devam edebilirsiniz.