Virginia Johnson, Harlem Dans Tiyatrosu’ndan istifa ediyor. tutar için.

B-Boy

Global Mod
Global Mod
Gerçekleşme, bir performans sırasında ona çarptı.

Harlem Dans Tiyatrosu’nun sanat yönetmeni Virginia Johnson, istifa etme zamanının geldiğini bildiği 2019 sonbaharında girişimi izliyordu.

“Düşündüm: Bekle Orada bir şirket var,” dedi dans tiyatrosu ofisinde yaptığı bir röportajda. “İşte buradalar. İşte bu.”

Bu görevin başarıldığı an, neredeyse on yıllık bir çalışmanın ardından geldi. 2010 yılında Dans Tiyatrosu’nun sanat yönetmenliğini devraldığında, kurucularından biri ve uzun yıllar patronu olan Arthur Mitchell, ona “İşin şirketi canlandırmak” dedi.

Yeniden kurduğu topluluktaki dansçıları izlerken, onların tekniğine, tek bir grup halinde kaynaşmalarına hayran kaldı. “Tamam, işte buradalar” dedim.

Ama bir sonraki adım için hazır olduklarını biliyordu. “Daha fazla güce ihtiyaçları vardı” dedi. “Ben bir eğitimciyim. Onların bir neşe duygusuyla, olumlu bir büyüme duygusuyla dans etmelerine yardım etmeye çalıştığımdan, korku duygusuyla büyümelerini istemediğimden emin olmak istedim.”

Bu desteğe ve yeni bir vizyona ihtiyaçları olduğunu fark etti. “Onları daha iyi hale getirmek, daha güçlü kılmak, bir sonraki seviyeye taşımak için onlara yeni şekillerde meydan okuyacak birine ihtiyaçları var ve ben bunun için doğru kişi değilim.” Ben kendi görevimi yaptım.”

Bu bahar NYC tiyatrosu, müziği ve dansı hakkında daha fazla bilgi

Johnson, bunu tek başına yapmasa da, mali zorluklar nedeniyle birkaç yıl rafa kaldırılan organizasyonun mücevheri olan, tarihi profesyonel girişiminin yeniden canlandırılmasında önemli bir rol oynadı. (Dance Theatre’ın şirkete ek olarak bir okulu ve başta devlet okullarında olmak üzere öğrencilere bale dersleri veren Dancing Through Barriers dahil olmak üzere topluluk programları vardır.)

Eski bir yönetmen olan Lorraine Graves, şirketin “bir nevi kayıp” olduğunu söyledi ve Johnson’ın “Harlem Dans Tiyatrosu’nu yeniden haritaya koymasına” yardım ettiği için kredi verdi. Graves, “zorluklar ve zorlu zamanlarda gerçekten sebat etmekte” ve “bu kadar uzun bir aradan sonra dansçılara sürekli olarak bir yuva vermeye çalışmakta” başarılıydı.

Ardından Graves, “Pandemiden de kurtulmak için mi? Buna katlanmak aslında oldukça büyük bir başarıydı.”

73 yaşındaki Johnson, çarşambadan pazara New York City Center’da şirketin son sezonuna nezaret edecek. Şirketin uzun süredir koreografı ve okulunun müdürü olan Robert Garland, 1 Temmuz’da görevi devralacak.

Garland, yönetmen olduğu günlere dayanan dans tiyatrosunun ayrılmaz bir parçasıdır. 1969’da Rahip Dr. Martin Luther King Jr., Karel Shook ile birlikte Dans Tiyatrosu’nu kurdu – ancak klasik baleyi siyahi halk danslarıyla müzikal olarak iç içe geçirmesi, beceri ve ruh açısından benzersiz.

Johnson fazlasıyla memnun. “Robert, Arthur Mitchell ile çalıştı” dedi. “Sanki bu yıl kaç sanat yönetmeni yer değiştiriyor? Herkes bir arama yapar. Ama bu içten gelir.”

Johnson’ın da eklediği gibi, “Gelişmek zorundasınız. Ve Robert bunun için kesinlikle doğru kişi.”

Korkunun da olduğunu kabul ediyor ama bunu doğal ve iyi bir şey olarak görüyor. Ve bir şeyden emin: unvanı bu olmasına rağmen kendini bir sanat yönetmeni olarak görmüyor. “Benim öyle bir vizyonum yok, öyle bir yeteneğim yok” dedi. “Burada harika bir deneyim yaşadım. Ama şimdi benim için farklı bir şey yapma zamanı.”

Şirketin kurucu üyelerinden ve yıldız bale dairelerinden biri olan Johnson, 47 yaşında emekli olmadan önce 28 yıl boyunca Dans Tiyatrosu’nda dans etti. “Nasıl bu kadar dayanabildim?” dedi.

Emekli olduğunda normal bir hayatı olan normal bir insan olmak istedi. Daha sonra, Mitchell’in isteği üzerine dans tiyatrosuna dönmeden önce Pointe dergisinin baş editörü oldu. “Nasıl hayır diyebilirdim ki?” dedi. “Bu bana hayatımda hayal ettiğim her şeyi veren kişi. Geri ödeme zamanım gelmişti.”

Ayrıca başka bir konuda kararlı: özgürlüğünü baleye değişmedi. “Tüm kurbanlar hakkında yazan ve konuşan insanlara her zaman kızgınım” dedi. “Tamam, yani acı vardı. Tamam, vazgeçtiğim birkaç şey vardı. bak bende ne var Balede bir hayat yaşamak zorundayım.”

3 yaşında dans etmeye başladı ve Mary Day altında Washington Bale Okulu’nda eğitim aldı. Sonunda ona balenin geleceğine uymayacağını söyleyen beyaz bir kadın olan Day’di. Johnson, sözlerinin “Siyah bale dairesi yok. Kimse seni işe almaz.«

Johnson, “Bak, onun okuluna altı yıl gittim,” diye devam etti. “Beni o eğitti. Bana şans verdi. Balelerinde başrolleri oynadım. Ama bana dünyanın nasıl bir yer olduğunu anlattı. Ve bu iyiydi.”

Bu, Şehir Balesi’nin ilk siyahi müdürü Mitchell’in dans tiyatrosunu kurmasından ve Lydia Abarca-Mitchell, Stephanie Dabney ve diğerlerinin yanı sıra Johnson ve Graves gibi düzinelerce siyah balerin yetiştirmesinden önceydi. Şirket, Johnson’ın bale kariyerini kolaylaştırdı; ve şimdi bile dünyanın Harlem Dans Tiyatrosu’na ihtiyacı olduğunu bildiğini söyledi.

“İnsanlar hala baleyi 19. yüzyıldan kalma bu sanat formu olarak düşünüyor – 19. yüzyıldaki haliyle çok güzel ve çok değerli” dedi. “Yaşadığı zamana sadık olması gereken yaşayan bir sanat formu olduğunun farkında değiller. Yani şu anda insanların bu bale sanatının herkese ait olduğunu görmesi gerekiyor. Başarılı olmak için çok şeye sahip olmalısınız. Ancak bu kadar gelişme fırsatınız olduğunda, o zaman sanat formunun kendisi daha iyi hale gelir.”

Harlem Dans Tiyatrosu, bu fırsatları ve daha fazlasını sağlamada rol oynamaya devam ediyor. “Özel bir yer” dedi. “Özel fikir. Asla siyahi bir bale topluluğu olmadık. Her zaman insanlığı temsil eden bir şirket olmaktan yana olduk.

“Tabii ki, o ilk şirkette her birimize ‘Baleye ait değilsin’ söylendi. Yani bizim için bir yerdi. Ve şimdi olabileceğimiz daha fazla yer var, ancak balenin bir kültürle ilgili değil, insanlıkla ilgili bir sanat formu olduğu vizyonu – insanlar bunu hala anlamıyor.”

Johnson’ın gelecek planları somut olmasa da, tekrar sanatçı olmayı çok istediğini söyledi. Bunun tam olarak ne anlama geldiğinden emin değil ama yazmayı da gerektireceğini biliyor. Şanlı kariyeri boyunca günlük tutmasına rağmen hayat hikayesini beklemeyin. “Anı olmayacak” dedi. “Aman Tanrım. Hayat yaşamak içindir!”

Peki ne yazacak? “İki romanım var” dedi. “Ama gidiyorlar, gitme – süreçte. Bu gerçekten garip bir şey: bir fikriniz var ve başlıyorsunuz, ama bitireceğinizi düşündüğünüz yerde bitirmiyorsunuz. Ben büyük bir okuyucuyum ve o kadar çok insanla tanışıyorum ki onların yazılarını seviyorum. Bunu yapmaya çalışacağım? Bir karakteri nasıl bir araya getireceğinizi ve bir şeyin tıkırdadığı anı nasıl yaratacağınızı anlamak için mi? Bunu yapabilmeyi çok isterim.”

Yapmayacağı bir şey var: şirkete bağlı olmak. Görev süresi boyunca nasıl resmin dışında kaldığına atıfta bulunarak, “Arthur Mitchell yapacağım” dedi. “Bence en iyi yol bu. Odada çok fazla kafa olduğunda kafa karıştırıcı oluyor.”

Dans tiyatrosunun geleceği sağlam görünüyor, ancak şirket bu dansçılardan daha fazlasını temsil ediyor. Johnson’ın öğretmeni ona balede ona yer olmadığını söylediğinde, Johnson kararlıydı. Ancak bu hikayeyi anlatınca şaşırıyor ve insanlar şok oluyor; dikkat etmedikleri anlamına gelir. “Bu ülkeye bakın ve birinin bunu söylemesine şaşırdınız mı?” dedi. “Bu ülke eksikliklerinin farkında olmama konusunda çok iyi. İsteklerimi engellemedi.”

Ve ağlayarak odadan çıkmadı. “Daha çok, ben yaparım gibiydi” dedi. “Sevdiğim şey bu. İşte bu yüzden Harlem Dans Tiyatrosu’nu sevdim. Bana balerin olma şansı verdiği için değil, Amerika Birleşik Devletleri’nde bana “Ben buyum ve bunu yapıyorum” deme şansı verdiği için.”