Ukrayna’da savaş başladı, Ankara alarm durumuna geçti

Muhabir

New member
Rusya’nın evvelki gece sabaha karşı Ukrayna’ya yönelik askeri harekât başlatmasının akabinde Türkiye de teyakkuza geçti. Sabah saatlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında güvenlik doruğu gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ulusal Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Genelkurmay Lideri Orgeneral Yaşar Güler, MİT Lideri Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın da ortalarında bulunduğu yetkililerin katıldığı tepe 1 saat 50 dakika sürdü.

“BARIŞA AĞIR DARBE”

Güvenlik tepesinin çabucak akabinde Milletlerarası Demokratlar Birliği heyetini kabulünde konuşan Erdoğan, “Rusya’nın Ukrayna’ya başlatmış olduğu askeri harekâtı kabul edilemez bulduğumuzu ve reddettiğimizi belirtiyorum. Milletlerarası hukuka ters gördüğümüz bu adım, bölgenin barış, huzur ve istikrarına vurulmuş ağır bir darbedir. Her ikisini de dost ülkeler olarak gördüğümüz, yakın siyasi, ekonomik, toplumsal ilgiler ortasında bulunduğumuz Rusya ve Ukrayna’nın karşı karşıya gelmiş olmasından dolayı ıstırap duyuyoruz” dedi.

“ÜZERIMIZE DÜŞENI YAPACAĞIZ”

Rusya’nın saldırısının başlamasının akabinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile telefonda görüştüğünü belirten Erdoğan, “Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü korumak için verdiği çabayı desteklediğini, Zelenski’ye de yeniden tabir ettim. Kendi vatandaşlarımız ile bölgedeki Tatar kardeşlerimiz başta olmak üzere Ukrayna’da yaşayan her insanın can güvenliğinin sağlanması konusunda üzerimize düşenleri yapacağız” dedi. Erdoğan, Türkiye’nin derin tarihi bağları ve dostluk münasebetlerinin olduğu Rusya ve Ukrayna içindeki meselelerin Minsk mutabakatları çerçevesinde diyalog yoluyla çözülmesi davetini bir dahaledi.

“KABUL EDILEMEZ”

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada ise Rusya’nın operasyonunun “kabul edilemez” bulunduğu ve reddedildiği bir dahalenirken “Bu akın, Minsk mutabakatlarını ortadan kaldırmanın ötesinde, memleketler arası hukukun ağır bir ihlalidir ve bölgemizin ve dünyanın güvenliğine önemli bir tehdit teşkil etmektedir” denildi. Türkiye’nin, ülkelerin toprak bütünlükleri ve egemenliklerine hürmet duyulması gerektiğine inandığı ve sonların silah yoluyla değiştirilmesine karşı olduğu vurgulanan açıklamada, “Rusya Federasyonu’nu da bu haksız ve hukuksuz hareketi bir an evvel durdurmaya çağırıyoruz. Ukrayna’nın siyasi birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne dayanağımız devam edecektir” tabirleri kullanıldı.

TÜRK YURTTAŞLARA İKAZ

Dışişleri, dün Ukrayna’daki Türk vatandaşları için de bir duyuru yayımladı. Ukrayna’nın hava alanının hala kapalı olduğu belirtilen açıklamada “Mevcut basamakta evlerinizde yahut inançlı bir yerde kalmanızı, seyahatten kaçınmanızı rica ediyoruz. Ülkeden ayrılmak isteyenler için gerekli takviye ve yönlendirme sağlanacaktır” denildi. ? ANKARA

BÜYÜKELÇI: BOĞAZLAR KAPATILSIN

Rusya’nın evvelki gece başlatmış olduğu taarruzun akabinde Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal’la görüştü. Bodnar, “Ukrayna tarafının yardım talebini ve bilhassa boğazların kapatılmasına dair talebini Türk tarafına ilettim. Türk tarafı kelam konusu talepleri kıymetlendirerek en yakın vakitte yanıtını verecektir” dedi. Bodnar, Türkiye’den dayanışma beklediklerini lisana getirerek “Bize nazaran, Montrö Sözleşmesi’nin 19. unsuru uygulamaya konulmalı. O hususa göre savaşın bir tarafı olan devletin bu bağlamda boğazlardan geçmesine yasak konulmalı” diye konuştu.

“DÜNYA BIÇAK SIRTINDA”

Ukrayna’daki son gelişmelerin yol açabileceği sonuçları Cumhuriyet’e kıymetlendiren emekli büyükelçi Süha Umar, “Burada kaybeden maalesef Ukrayna. Burada en büyük bedeli Ukrayna ödeyecek. Batı’nın Rusya’yı çevreleme siyaseti ve Rusya’nın buna karşı aldığı tedbirler ne yazık ki bu biçimde bir sonuca yol açtı. Rusya’nın 15 yıl evvel bu biçimde bir operasyona girişecek gücü yoktu. Bugün tüm tarafların fazlaca makul adımlar atması gerekiyor. Atılacak her adım, öngörülemeyen sonuçlara yol açabilir, dünya bıçak sırtındadır. En küçük yanlış bir adım bir dünya savaşına dahi gidebilir” dedi.

“HEDEF SADECE UKRAYNA DEĞIL”

Emekli tümgeneral Ali Er, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri operasyonunu, “Putin’in birinci maksadı Dinyester’in doğusunu denetim altına almak, ikinci maksadı Kırım’la Moldova içinde kalan Karadeniz kıyısını denetim altına almak, Ukrayna’daki idaresi de değiştirmek. Putin’in operatif maksadı budur. Putin’in stratejik amacı ise 1999’dan daha sonra NATO’ya girmiş olan devletlerin NATO içerisindeki varlıklarını bir daha sorgulamaktır. Bu işgal harekâtının maksadının yalnızca Ukrayna olmadığını, Çin ve Rusya’nın direkt NATO’nun tehdit tariflerine askeri karşılık olduğunu düşünüyorum” kelamlarıyla kıymetlendirdi.