Ukrayna savaşı: Yakınlarını kaybeden Ruslar, savaş cürümleri işlendiği argümanına inanmıyor

Muhabir

New member
BBC

Stavropol kabristanında yeni kapanmış mezarları süsleyen çiçekler, Rus askerlerinin rüzgarda dalgalanan flama ve rozetlerine eşlik ediyor. Askerlerin portreleri, isimleri ve öldükleri tarihler tahta haçlara sabitlenmiş.

Mezarlardaki tarihler 24 Şubat’tan daha sonrasına ilişkin. Bu, Rusya Devlet Lideri Putin’in Ukrayna’daki “özel askeri operasyonu”nun başlangıç tarihi.

Mezarlıkta Dmitry ile tanışıyorum. Sergey Tisyaçni isimli paraşütçü bir subay yoldaşının mezarına kırmızı karanfiller bırakıyor.

Dmitry bana, “O benim ve çocuklarım için ikinci bir baba üzereydi. Onu seviyoruz, ona hürmet duyuyoruz ve onun için yas tutuyoruz” diyor.

Bir Rus askeri için bu biçimde bir övgü, Ukrayna’daki olaylarla bir arada düşünüldüğünde kulak tırmalıyor.

Kremlin, askeri taarruzun gerekli ve haklı olduğu konusunda ısrarlı. Lakin Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres saldırıyı, “BM tüzüğünü ihlal eden bir istila” olarak nitelendiriyor.

Bölgeden gelen dehşet imgeleri ve Rusya’nın savaş hatası işlediği iddiları milletlerarası çapta öfke uyandırıyor.

Dmitry birtakım Rus askerlerine yöneltilen savaş hatası argümanları hakkında, “Bu palavra haberlere inanmıyorum. Onlara asla inanmayacağım. Kumandanım Sergey bize nasıl davranmamız gerektiğini öğretti. Yoldaşlarıma ve orduma güveniyorum. Asla bu biçimde şeyler yapmazlar.” diyor.

BBCDmitry, solda, kumandanı Sergey’in (sağda) bir baba üzere olduğunu söylüyor

“Ama soruşturmalar sürüyor” diyor ve ekliyorum:

“Ya sana hataların işlendiğine dair somut deliller gösterilseydi? bu biçimde inanır mıydın?”

Dmitry’nin cevabı “Eminim hiç bir ispat bulunamayacak. Eminim” oluyor.

Rusya’nın haklı (ve Batı’nın haksız) olduğuna dair bu peşin hükümlülük, Rusya’da devlet medyasının senelerca misal iletiler vermesinden kaynaklanıyor.

Kremlin televizyon yayınlarını Rusları ülkelerinde kaos çıkarmak için plan yapan düşmanlarla çevrili bir kalede yaşadıklarına inandırmak için kullanıyor.

Putin’in medya monopolü, ülkesindeki biroldukça kişiyi Rusların Ukrayna’da “Naziler”, “neo-Naziler” ve “ultra-milliyetçiler” ile savaştığına ve “Ukrayna’yı faşizmden kurtardığı”na ikna etmesine yardımcı oldu. Bu sayede Ukrayna’daki olaylar etrafında paralel bir gerçeklik yaratılıyor.

Bağımsız Rus haber kaynaklarının tamamı engellendiği yahut kapatıldığı için Rusya’da alternatif görüşlere erişim giderek zorlaştı.

Sergey Tisyaçni’nin dul eşi Lada, benimle Stavropol’ün merkezinde buluşmayı kabul etti.

Lada, kocasının öldürüldüğü söylendiği anla ilgili olarak, “İnanmak istemedim. Hala tam olarak inanamıyorum” diyor.

O da Rus askerlerinin yabanî kabahatler işlediğine inanmıyor. “Bütün dünyanın bize karşı olduğunu biliyorum. Rusya’yı her şeyle suçlayabilirler” diyor.

BBCLada “Rusya’yı her şeyle suçlayabilirler” diyor

Nihayetinde Rusya Batı’yı ve Batılı gazetecileri her şeyle suçlayabiliyor.

Stavropol’de kendimizi yalnızca haber yapmakla kalmayıp haber olurken de buluyoruz.

Tanınan bir mahallî haber sitesi, BBC’nin ziyaretiyle ilgili bir haber yayımladı. Haberde, kameramanımın ve benim, bir parkta bankta Lada ile röportaj yaparken çekilmiş bir fotoğrafımız var.

Haberden bir ifadeyi aktaralım:

“Yakın vakitte dul kalan Stavropollü bir bayanın, eşinin vefatında hata ortağı olan bir ülkeden gazetecilerle konuşurken ne hissettiğini iddia etmek kolay.”

İngiltere’yi Ukrayna’daki Rus askerlerinin vefatıyla irtibatlı gösterme teşebbüsü, Rusya’da Batılı gazetecilerin, giderek artan biçimde düşman olarak gösterildiğini ortaya koyuyor.

Bunu yanında Ukrayna’daki dehşetten sorumlu tutulacak günah keçileri arayışının sürdüğünü de.