Tüpraş’ta emniyetli çalışma için robotlar iş başında

Mezopotamya

New member
Tüpraş, emniyetli bir çalışma için iş süreçlerini ileri teknolojilerle desteklemeye devam ediyor. Son olarak şirket, Robotik Yol Haritası kapsamında, petrol depolama tanklarının periyodik denetim çalışmalarında ve metrelerce yükseklikteki ölçümlemelerde en son dijital uygulamalardan yaralanmaya başladı. bu biçimdece iş süreçlerini emniyetli çalışma açısından daha da güçlendirdi.

Tüpraş’tan yapılan açıklamaya göre, metrelerce üstlere ulaşan ekipmanların periyodik denetimleri kapsamında, kaldırma ekipmanları yahut yapı iskeleleri aracılığıyla insan gücüyle yapılan teknik denetimler artık görsel ve özel sensörlerle donatılmış robotlarca gerçekleştirilecek. Bu sayede olağanda erişimi güç olan yüksekteki boru çizgileri ve ekipmanların kalınlıkları da çarçabuk ölçülebilecek.

“Drone ile Uzaktan Görsel Muayene” metodu yardımıyla robotik teknolojiler içerisinde özel donanımlı ve kullanım alanına mahsus denetim yazılımı bulunduran kapalı alan için tasarlanan bir drone kullanılıyor.

bu biçimdece yükseklik boyutları 5 ila 40 metre içinde değişen basınçlı ekipmanlar ile 15-18 metre derinlikteki petrol depolama tanklarında insan yerine çalışan robotlar, kapalı alanlarda insan iş gücünü en aza indirerek sürecin risk ve zorluklarını ortadan kaldırıyor.

Drone ile yapılan uzaktan görsel muayene çalışmasında, kapalı alandaki ekipmanın her noktasından alınan yüksek çözünürlüklü görseller ve sensör bilgileri kıymetlendirilerek, 3 boyutlu modelleme ile ayrıntılı incelemeler gerçekleştirilebiliyor.

Görünmez maniler tespit edilebiliyor

Dijitalleşme kapsamında uygulamaya alınan bir öbür teknoloji olan “Online Tank Robotik Denetim Yöntemi”nde ise, özel donanımlı ve ATEX sınıfına uygun paletli bir robot, ortasında petrol eserleri bulunan depolama tankları servis dışı edilmeden denetim edilmesine imkân sağlıyor.

Robot üzerinde bulunan 3 boyutlu sonar, sensör ve kameraları yardımıyla tank ortasında karşılaşılabilecek pürüzler kolay kolay tespit ederek aşabiliyor. Özel yazılımı yardımıyla haritası çıkarılan depolama tanklarının en kritik bileşeni olan tank tabanlarının periyodik denetimleri hem görsel tıpkı vakitte dünyada en tesirli usul olarak kabul edilen MFL ve UT teknolojileri ile gerçekleştiriliyor.

Depolama tanklarında devre dışı edilmesinden yine devreye alınmasına kadar klâsik prosedürle ortalama 7 ay sürecek tank periyodik denetim süreçleri, online tank robotik denetim prosedürüyle yaklaşık 1 ayda tamamlanabiliyor. Robotik Denetim neticelerina nazaran tank devre dışı edilmeden yapılacak bakım ve tamir çalışmaları evvelde planlanabiliyor.

“İnsan iş gücünü dijital uygulamalarla desteklemeyi hedefliyoruz”

birinci vakit içinderda İzmit Rafinerisi’nde devreye alınan robotik saha uygulamalarına ait bilgi veren İzmit Rafinerisi Müdürü Metin Tüfekçioğlu, “Emniyet en kıymetli bedelimiz. Teknolojiden en üst seviyede yararlanarak, çalışanlarımızın riskli ortamlara girmelerine gerek kalmayacak emniyetli iş ortamını sağlamak temel prensiplerimiz içinde yer alıyor. Robotik teknolojilerin rafineri alanlarımızda yaygınlaşması ile öncelikli hedefimiz, insan iş gücünü emniyet odaklı dijital uygulamalarla desteklemek. bu biçimdece yenidenlayan ve riskli işler için robot teknolojilerinden faydalanırken, insan kaynağımızın ise bilgi ve deneyim çeşitliliğini, yetkinliklerini geliştirerek kritik karar verme süreçlerinde yer almasını amaçlıyoruz. Ayrıyeten, kaynak ve vakit tasarrufuyla verimlilik ve performansında artışı da hedefliyoruz.” dedi.