Trajal Harrell’in dans kartı dolu

B-Boy

Global Mod
Global Mod
Amerikalı koreograf Trajal Harrell’in bir kuralı var. İsviçre ile Yunanistan arasında yaşamasına rağmen her üç ayda bir annesini ziyaret etmek için Douglas, Georgia’ya dönmeye çalışıyor.

Ama bu yaz değil. Harrell yakın zamanda, şirketi Schauspielhaus Zürich dans topluluğuyla turneye çıkmak üzere döndüğü Cenevre’de “Gerçekten rahatlamaya ihtiyacım vardı” dedi.

Buna başarının bedeli diyelim: 2023 programında Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde 46 etkinlik yer alıyor. Temmuz ayında Harrell, Avignon Festivali’nde Fransa’nın en büyük sahnesi olan açık hava Cour d’Honneur’a çıktı. Brooklyn Müzik Akademisi’ndeki ilk çıkışı, Kasım ayında, Keith Jarrett’ın 1975’teki çığır açan performansına ve Joni Mitchell’in şarkılarından oluşan bir seçkiye dayanan 2021 tarihli çalışması “The Cologne Concert” ile devam edecek.

Harrell bu yapımların hepsinde sahnede yer alıyor. Paris retrospektifi, onun mevcut tarzları yapısöküme uğratma ve bunları, röportajlarda sıklıkla kullandığı bir kelime olan “hayal gücüne” göre şekillendirme yeteneğini gösteriyor.

Alışılmadık olan şey, bu geç başlayan (1990’larda Yale’den mezun olduktan sonra dansa yöneldi) moda ve Japonca Butoh da dahil olmak üzere kendisini en çok etkileyen tekniklerin hiçbirinde resmi dersler almamış olmasıdır. Bunun yerine, gördüklerini kopyalamak yerine “teorik temellerine” dayanarak onları dışarıdan gözlemlediğini söyledi.

2009’da başlattığı çığır açıcı projesi Twenty Look or Paris Is Burning at the Judson Church’te, 1960’larda Judson Dans Tiyatrosu’nda çalışan erken postmodern koreograflar ile Harlem sahnesindeki moda balosu arasındaki koreografik karşılaşmanın hayalini kurdu.

O zamandan beri Harrell, podyum yürüyüşlerinden elde ettiği imza niteliğindeki parmak ucunda yürümeyi de içeren sadeleştirilmiş bir hareket yaklaşımını geliştirdi. Schauspielhaus Zürih dansçısı Maria Ferreira Silva, “Referansları çok derin olan minimalist bir yaklaşımı var” diyor. Yine de onun sıcaklığından etkilendiğini ekledi. “Tüm kalbiyle sahneye çıkıyor ve herkesi yanında taşıyor.”

Harrell’in hayal gücünün, Douglas’ta zengin bir siyah ailenin parçası olarak “çok güzel Güneyli yetiştirilme tarzı” tarafından şekillendiğini söyledi. “Dedem şehrin patriğiydi. 50’li yıllarda reşit oldu ve arazi satın almayı başardı” dedi Harrell. “Dilin, yemeğin ve varlığın belli bir şiiri vardı. Büyükannem ve büyükbabam her zaman “Bir kedinin derisini yüzmenin birden fazla yolu vardır” gibi metaforlar kullanırdı.”

Akademik açıdan yetenekli Harrell, üniversite eğitimi almış ebeveynleri tarafından hırslı olmaya itildi. Kendisini bir “drama çocuğu” olarak tanımladı ve oyunculuk alanında bir kariyer yapmayı düşündü, ancak üniversitede harekete dayalı bir tiyatro uygulaması olan Altı Bakış Açısı’nı öğrendikten sonra şöyle dedi: “Birdenbire bedenime geri döndüm.” taşınmak istedim.”

“Artık konuşmak istemiyorum” diye ekledi.

Yıllarca serbest koreograf olarak çalıştıktan sonra Harrell, 2019’da Almanca konuşulan ülkelerin en ünlü tiyatrolarından biri olan Schauspielhaus Zürih’te kalıcı bir dans grubu kurmaya davet edildi. Bu onun daha iddialı bir ölçekte ve tam zamanlı bir dansçı grubuyla çalışmasına olanak sağladı: “Bu, bir hareket tarzını, bir hareket felsefesini paylaşmaya başladığımız bir dönüm noktasıydı” dedi.

Bir sonraki prodüksiyonu Tambourines, Nathaniel Hawthorne’un 1850 tarihli romanı The Scarlet Letter’dan genel anlamda esinlenecek. “Düşmüş kadına dair bu fikri nasıl geri kazanacağımı düşünüyordum. Yale’de feminist düşünür Bell Hooks’la çalışan Harrell, “Ya onları destekleyecek bir insan topluluğu olsaydı?” dedi.

Ancak bu yeni çalışma ve Festival d’Automne “Portre”, Harrell’in beklenmedik değişikliklerle karşı karşıya kaldığı bir zamanda ortaya çıkar. Geçtiğimiz kış Zürih şehri, Harrell’i İsviçre’ye getiren sanat yönetmeni ikilisi Benjamin von Blomberg ve Nicolas Stemann’ın sözleşmesini uzatmayı reddetti. Onun 2024’te ayrılmasıyla Zürih Schauspielhaus dans topluluğu dağıtılacak.

“Gideceğiz ama hâlâ yapılması gereken bazı görüşmeler var. Harrell, “Repertuarda ne olacağını bilmiyoruz” dedi.

Böyle zorlu bir programı geride bırakma konusunda felsefiydi. “Bundan çok şey elde ediyorsunuz ama bir süre sonra maliyetler benim için çok yüksek oluyor. Daha fazla özgürlüğe ihtiyacım var” dedi ve Zürih’teki bir şirketle çalışmaya devam etmeyi umduğunu da sözlerine ekledi.

Aynı zamanda dans dünyası dışında bir gelecek için de planlar yapıyor. “İkinci perdeyi istiyorum” dedi. “Yaptığım işi seviyorum ama bu çok özel bir yaşam tarzı. Daha kaç yılı idare edebileceğime dair bir fikrim var ama kesinlikle hayatımın geri kalanı için değil.”

Serebral palsili bir kız kardeşle büyümekten ilham alarak, zaten engellilik çalışmaları alanında yüksek lisans derecesi almayı düşündüğünü söyledi. “Ve gerçekten ailemle ve sevdiklerimle daha fazla zaman geçirmek istiyorum.”

Bir performansa ısınmak için yola çıkmadan önce, “Sanat yapmayı seviyorum” dedi. “Ama biliyorsun, bu dünyadaki en önemli şey değil.”