Tesla, Şanghay’da 450 bin araç kapasiteli ikinci bir fabrika kuruyor

Mezopotamya

New member
Tesla, Şanghay’da bulunan mevcut Gigafactory 3’ün çabucak yanında artık ikinci montaj zincirini kuruyor. Burada her yıl 450 bin ek araç üretim kapasitesine sahip olunacak. Bu yeni üretim sınırının Model 3 ve Model Y üretimine yönelik olduğu bildiriliyor.

Birkaç gün evvel Tesla, Çinli yetkililerle müzakerelere girişerek Şanghay’daki Gigafactory’sinin üretimine bir daha başlama müsaadesi almayı başardı. Salgın niçiniyle meskene kapanma zaruriliği ötürüsıyla tesis 50 bin ünitelik bir üretim kaybına uğramış bulunuyor. Amerikalı üretici, yitirilen vakti telafi emeliyle çalışanlarını bir süre tesiste uyumaya razı etti. Bu hedefle Tesla çalışanlarına portatif yataklar dağıtarak onların geceleri de tesiste kalmalarını sağlıyor.

Beijing’in “Sıfır Kovid” siyaseti Tesla’nın hararetini söndürmüşe benzemiyor. O denli ki, üretici Şanghay’da ikinci bir üretim çizgisi oluşturuyor. Bu yeni montaj zincirinin yıllık 450 bin ünite üretme kapasitesi olacak. Montaj zinciri, 2019 yılı sonu prestijiyle elektrikli araç üretimine başlamış bulunan Gigafactory 3’ün bir kısmını oluşturacak. Tesla, bu projesiyle 936 bin ünitelik global üretimini iki katına çıkarma yolunu arıyor. Çin’deki Gigafactory, 2021 yılında, 484 bin 130 adet Model 3 ve Model Y üreterek, Tesla’ya toplam 936 bin ünitelik global üretiminin yüzde 51,7 kadarını sağlamıştı.

Model 3 ve Model Y araçlarından 321 bin adedi geçen yıl Çin’deki müşterilere teslim edilmişti. Bu bundan evvelki 2020 yılına bakılırsa yüzde 17 kadar fazlaydı. Elon Musk bu ülke pazarının epeyce vadedici olduğuna inanmış durumda. Çin’deki üretimin ülke ortasındaki teslimatından geri kalan 163 bin 130 araç ise Tesla’nın öbür pazarlarından Almanya ve Japonya’ya sevk edilmişti. Aslında yetkililer ve uzmanlar, Tesla’nın maksadının Şanghay’da yılda 2 milyon ünite üretime ulaşmak olup bunun da bir vakit sıkıntısı olduğu görüşünde.

Şanghay Gigafactory Çin’de bütünüyle yabancı bir yatırımcıya ilişkin olan tek araba üretim tesisi. Beijing, Tesla’nın Asya kıtasındaki faaliyetlerinin, uzun vadede bu bölgenin elektrikli araç konusundaki liderlik uğraşlarına katkı sağlayacağını düşünüyor. Hakikaten Tesla idaresi son verdiği demeçte, Çin idaresinin üretime bir daha başlamaları konusunda yardımcı olduğunu belirtti. Bu suretle Gigafactory’de salgına karşı her türlü tedbir alınarak 6 bin çalışan işe getirilebildi.

Çin Milletlerarası Radyosu

-iDeal Haber Merkezi-