Taliban’ın ölçütü “para”: “Rezervleri bırakın, bayanların eğitimine müsaade veririz”

Muhabir

New member
Afganistan’da ABD’nin çekilmesiyle denetimi ele geçiren ve süreksiz hükümet kuran cihatçı Taliban, nakit para kıtlığından maaş ödeyemez biçimdeyken, Merkez Bankası’nın dondurulan milyarlarca dolarlık rezervlerinin özgür bırakılmasını talep etti.

Afganistan’ın ABD ve Avrupa’daki merkez bankaları ile denizaşırı ülkelerde bulunan milyarlarca dolarlık malvarlığı, ağustos ortasında Taliban’ın Batı takviyeli hükümeti devirip iktidara el koymasından beri dondurulmuş durumda.

Reuters, kız çocuklarıyla bayanların eğitim almasına ve çalışmasına pürüzler getiren Taliban’ın Maliye Bakanlığı’nın, ‘ülke rezervlerini kullanabilmek için hükümetin bayanların eğitim alması dahil insan haklarına hürmet göstereceği’ beyanında bulunduğunu haberleştirdi.

AVRUPA’YA GÖÇMEN SELİ

Reuters’e konuşan Maliye Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Veli Hakmal “O para Afgan ulusuna ilişkin. Yalnızca bize paramızı verin. Parayı dondurmak etik değil ve tüm milletlerarası maddelerle kıymetlere aykırı” dedi.

Reuters’e konuşan Afgan Merkez Bankası İdare Şurası üyesi Şah Mihrabi, ‘Avrupa’ya yanlışsız göç dalgası tetikleyebilecek ekonomik çöküşten kaçınılması için’ Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine rezervlerin hür bırakılması daveti yaptı.

Mihrabi “Durum umutsuz ve nakit ölçüsü azalıyor. Şu anda yalnızca Afganistan’ın yıl sonunu görmesine yetecek kadar para var” diyerek ekledi:

“Afganistan paraya erişim sağlayamazsa, bundan en ağır etkilenecek Avrupa olacaktır. Ne ekmek ne de ekmek alacak para bulmak iki kat sorun demektir. Çaresiz kalan beşerler, Avrupa’nın yolunu tutacaktır.”

LGBTİ+’LARIN ‘ŞERİATA AYKIRI’ OLDUĞUNU SAVUNDU

Maliye Bakanlığı Sözcüsü Hakmal, ‘Taliban’ın erkeklerle tıpkı sınıflarda olmayacak biçimde harem-selamlık halinde bayanların eğitim görmesine müsaade vereceğini, insan haklarına hürmet göstereceğini, lakin İslam hukukunun eşcinsel haklarını içermediğini’ söylemiş oldu: “LGBT… bu bizim şeriat maddelerimize ters.”

-Sputnik