“Sonuçta odak noktası çocuk olmalı”

Mezopotamya

New member
Almanya’nın dört bir yanından yaklaşık 30 veli Salı günü Cenevre’deki BM binasının önünde toplandı. Bir basın açıklamasında “protesto kampından” bahsediliyordu. Berlin’den de dört anne var. Bunlardan biri, Berlin Okula Katılım İttifakı’nın bir üyesi olan Anne Lautsch. Berliner Zeitung’a “Bu bir ebeveyn protestosu” dedi. Almanya’nın her yerinden engelli çocukları olan bir grup ebeveynin bir parçası. Ebeveynlere göre Almanya’da insan hakları ihlal ediliyor. Daha doğrusu: BM Engelli Hakları Sözleşmesi’nin 24. maddesiyle ilgili.

Bu 24. maddede öğrencilerin “engellilik nedeniyle genel eğitim sisteminden dışlanamayacağı” hükmü yer almaktadır. Somut olarak bu, engelli öğrencilerin artık özel veya özel okullarda eğitim görmemesi, diğer tüm çocuklar gibi normal okullara gitmesi gerektiği anlamına gelir. Almanya, 2009 yılında Engelli Haklarına İlişkin Sözleşme’yi kabul ederek, engelli kişilerin sosyal hayata tam olarak katılımını sağlamaya kendini adamıştır. O zamandan bu yana tek bir kelime hızla yaygınlaşıyor: kapsayıcılık, yani herkesin günlük hayata katılımının sağlanması.

Ancak geçmiş, katılımın uygulanmasının kolay olmadığını gösterdi. Bu yıl 29 ve 30 Ağustos’ta BM komitesi Almanya’nın kaydettiği ilerlemeyi bir kez daha gözden geçirecek. Almanya geçmişte iyi bir performans göstermedi. Hatta 2015 yılında BM komitesi Almanya’yı kapsayıcılık eksikliği nedeniyle eleştirmiş ve kapsayıcı bir okul sisteminin başlatılmasını ve özel ihtiyaç okullarının kademeli olarak kapatılmasını tavsiye etmişti.

İlan | Daha fazlasını okumak için kaydırın

Ancak Federal Cumhuriyet bundan çok uzaktır. Almanya’daki özel okulların sayısı 2009’dan bu yana azalmış olsa da, Bertelsmann Vakfı’nın 2021’de yaptığı bir araştırma, “‘özel’ öğretimin kaldırılmasının yalnızca yavaş ilerlediğini” ortaya çıkardı. Araştırmada Berlin, nispeten az sayıda özel ihtiyaçları olan öğrencinin normal okul sisteminin dışında tutulduğu federal eyaletlerden biridir. Berlin Senato Yönetimi’nin güncel rakamlarına göre, özel ihtiyaçları olan çocukların yüzde 27,5’i özel okullarda eğitim görüyor; Bavyera’da bu oran 2022’de hâlâ yüzde 60’ın üzerindeydi. artırılmış.

Sekiz destek saatinden yalnızca biri

Ancak, Katılım İçin İttifak’ın analarının raporuna göre, Berlin’in kağıt üzerindeki iyi sonuçları ile gerçeklik arasında dünyalar var. Salı günü Cenevre’de protesto yapan bir annenin de özel ihtiyaçları olduğu belirlenen bir çocuğu var. Bu annenin, kaynaştırma sınıflarındaki özel ihtiyaçları olan öğrencilerin, özel okullardaki akranlarından “biraz daha yüksek okul bitirme nitelikleri” elde edebildiklerini gösteren çalışmalar olmasına rağmen, normal okula gitmekten korktuğunu söylüyor.

Bu durumdan etkilenen anne, Berlin’in geldiği semti dahil adını bile vermek istemiyor. Çocuğunun alenen eleştirilmesi durumunda dezavantajlara maruz kalabileceği endişesi çok büyük. Normal okul korkusu aynı zamanda çocuklara yönelik zorbalık korkusudur. Ancak anneye göre genelleme yapmak zordur. Ve normal okullarda günlük okul hayatına ayak uydurabilecek özel ihtiyaçları olan çocuklar da kesinlikle var.

Bu anne, “Ebeveyn olarak gerçekten çelişki içindeydik” diyor. Hatta özel ihtiyaçlara yönelik bir okulu bile ziyaret ettiğini söylüyor. Orada çocuğunun eğitim seviyesi onun için çok düşüktü. Örneğin sınıfta sadece “UNO” oynayan dördüncü sınıf öğrencilerini gördü. “Çocukların okuldan mezun olmaları bile beklenmiyor” diyor. Yine de çocuğunu normal bir okula göndermeye karar verdi.

Ebeveynler 29 Ağustos’ta Cenevre’de daha fazla katılım için gösteri yapıyor, Berlin’den ebeveynler de orada.Janine Schott

Çocuğunuzun aslında haftada sekiz saat destek alma hakkı vardır. Ancak okulda tüm özel gereksinimli çocuklarla ilgilenecek zamanı olmayan tek bir özel eğitim öğretmeni bulunmaktadır. Ayrıca, özel ihtiyaçlar öğretmeni genellikle yedek saatler olarak kullanılmaktadır. Evlat edinilen çocukların ebeveynleri için sinir bozucu bir durum.

Anne, “Öğretmen açığını kapatıyoruz” diyor. Genellikle çocuğunuzun haftada yalnızca bir telafi dersi vardır, bazen hiç yoktur. Senato Eğitim Bakanlığı şunu yazıyor: “Ders kayıpları konuya özel olarak kaydedilmiyor.” Dolayısıyla vasıflı işçi sıkıntısı, katılıma karşı olanlar için cephane sağlıyor. Çok az özel eğitim öğretmeni var, dolayısıyla kaynaştırma genel olarak işe yaramıyor.

Ebeveynler başka bir şikayet bekliyor

Velilerden gelen bir başka eleştiri noktası: Teorik olarak, okul yasasına göre, Berlin’deki her çocuğun genel bir okula gitme hakkı vardır, ancak bireysel okul müdürleri, “personel, malzeme ve organizasyon olanakları uygunsa” özel eğitim ihtiyaçları olan çocukları reddedebilir. destek mevcut değil “. Birçok çocuk ve ebeveyn için yol daha sonra özel ihtiyaç okuluna geri dönüyor.

Anne Lautsch, ebeveynlerden defalarca, zorunlu eğitime rağmen Berlin’de okula gitmeyen veya yalnızca kısaltılmış eğitim alan özel ihtiyaçları olan çocuklar hakkında raporlar alıyor. Örneğin, özel ihtiyaçları olan çocuklara yalnızca bir öğretim asistanının mevcut olması durumunda okula gitmeleri talimatı verilmektedir. Asistan haftada sadece iki gün oradaysa çocuk haftada sadece iki gün okula gidiyor. Lautsch, “On yaşında olan ve okulda tek bir normal gün bile geçirmemiş çocuklar var” diyor. Berlin’de birkaç yüz çocuğun etkilendiğini tahmin ediyor. “Yasal boşluk”tan bahsediyor ve kesin rakamlar yok.

Katılımın ilerleyişinin mevcut incelemesi için, Berlinli anneler bu hafta BM komitesinden başka bir kınama bekliyorlar. Bunun Berlin’de ve Almanya genelinde katılıma daha fazla dikkat çekeceğini umuyorlar. Ebeveynler, katılımı siyasi bir öncelik haline getirmek ve Almanya’nın kendi yasalarına uymasını sağlamak istiyor. “Çocuk nihayet ilgi odağı olmalı.” Ebeveynlere göre bu yapılabilir. Sonuçta Corona ya da Ukrayna krizi için çok sayıda fon hızla elde edildi. Onlar ikna oldular: “Gerçekten istersen her şey halledilebilir!”