SOCAR, üç boyutlu teknolojisiyle doğalgaz ekipmanı üretecek

Mezopotamya

New member
SOCAR Türkiye’nin küme şirketlerinden Kayserigaz ve Bursagaz, SOCAR Türkiye Doğal Gaz İş Ünitesi çatısı altında ortak bir Ar-Ge projesi başlattı. Güç Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) onayıyla başlayan üç boyutlu Yazdırma Teknolojileri ile Doğal Gaz Dağıtımda Kullanılacak Ekipmanların Üretiminin Araştırılması Projesi kapsamında, doğal gazın dağıtımında kullanılan ekipman ve modüllerin üç boyutlu yazdırma teknolojisiyle üretilmesi için yazılım geliştirilmesi planlanıyor.

Kesime istikamet vermesi bekleniyor

SOCAR Türkiye Doğal Gaz İş Ünitesi Tarife, Yatırım ve Paydaş Alakaları Yöneticisi Ertan Yıldız, SOCAR Türkiye’nin doğal gaz dağıtım kesiminde birincilerin ve yeniliklerin öncüsü olma vizyonuyla hareket ettiğini belirtti. Yıldız “Kayserigaz doğal gaz dağıtım kesiminde EPDK tarafınca kabul edilmiş birinci Ar-Ge projesinin sahibi olan, bölüme yenilikçi uygulamalar kazandıran öncü bir şirket. Bursagaz ise EPDK tarafınca Ar-Ge projeleri en hayli onaylanan şirket pozisyonunda. Her iki şirketin sahip olduğu kuvvetli inovasyon kası ve altyapısı yardımıyla, bir daha kesime istikamet verecek bir proje geliştirdik” dedi.

Maliyet düşecek, stoka gereksinim kalmayacak

Yeni dağıtım şebekelerinin konseyimi yahut mevcut şebekelerin bakımı sürecinde fazlaca sayıda gereç kullanıldığını anlatan Ertan Yıldız, kullanılan tüm ekipmanların üç boyutlu teknolojisiyle yazdırılıp üretilmesinin değerli maliyet avantaja sağlayacağını söylemiş oldu. Yıldız, “Bu materyallerin bir kısmında temin etme yahut gecikme sorunu yaşanabiliyor. Kimi ekipmanların ise maliyetleri yüksek olabiliyor. üç boyutlu teknolojisiyle alternatif bir üretim yaparak daha düşük maliyetle, daha süratli ve stok muhtaçlığı olmadan gereç temin etmemiz mümkün olacak. Şirketlerin maliyetleri azalırken, yeni şebeke konseyimi ve bakım müddetleri kısalabilecek” diye konuştu.

Ya tesis kuracak ya da taşere edecek

SOCAR Türkiye Doğal Gaz İş Ünitesi Tarife, Yatırım ve Paydaş Münasebetleri Yöneticisi Ertan Yıldız’ın verdiği bilgilere bakılırsa, doğalgaz şebekesi ekipmanlarının üç boyutlu teknolojisiyle üretilmesinin ayrıntılı tahlili yapılıyor. Kelam konusu modüllerin altyapı oluşturularak ya da hizmet alımı usulüyle temin edilmesinin maliyetleri başka ayrı hesaplanıp karşılaştırılacak. Araştırmalar kararında elde edilecek datalarla, epeyce ölçütlü karar verme modellerinin kullanıldığı bulut tabanlı kesim temin teklif ve bilgilendirme sistem yazılımı geliştirilecek. Son kademede ise geliştirilen yazılımla üretime geçilecek.