Siyah dansının mirasını Chicago’da yaşatmak

B-Boy

Global Mod
Global Mod
Sıcak bir temmuz öğleden sonra, Chicago Siyah Dans Mirası Projesi’nin yöneticisi Prenses Mhoon, Hyde Park’taki Chicago Üniversitesi kampüsünün kenarındaki kalabalık bir kafede oturuyordu. Kollarının etrafında dalgalanan mor ve turuncu bir elbise giyiyordu ve bana liseye gittiği yeri göstermek için pencereyi işaret etti: Kenwood Akademisi, bulunduğumuz yerden pek görünmüyordu ama iki milden daha az uzaktaydı.

İçinde büyüdüğü Chicago sanat dünyasını anlatırken “Ben bir tiyatro bebeğiydim” dedi. Ailesi bir Afrika dans dersinde tanışmıştı ve babası yerel dans topluluklarında davulcuydu. “Teknik provalar sırasında tiyatroda oturduğumu hatırlıyorum” diye devam etti. “Tatlı yiyemedik. Siyah Sanatlar hareketinde abur cubur yoktu. Yani kiraz C vitaminimiz vardı; o benim şekerimdi.”

47 yaşındaki Mhoon, erken yaşamını anlattı ve Chicago’nun zengin siyahi dans sahnesinde kim kimdir diye konuştu. Bir komşu, Katherine Dunham’a bu tekniği öğreterek, şehrin 20. yüzyılın başlarındaki en büyük dans yıldızlarından birinin mirasını korudu. Mhoon, Muntu Dans Tiyatrosu’nda Afrika dansı eğitimi aldı ve Najwa Dans Birliği’nden Afro-Amerikan diaspora tekniklerini öğrendi; her ikisi de doğduğu yerin Güney Yakası yakınındaydı. Üniversiteden eve dönerken, 1990’dan beri South Loop stüdyosunda bale eğitimini tüm öğrenciler için erişilebilir hale getirmek için çalışan Homer Bryant’tan dersler aldı.

Bu şirketlerin birçoğu artık şehirdeki siyah dans yaratıcılarını desteklemeye ve katkılarını kalıcı olarak takdir etmeye adanmış bir girişim olan Chicago Siyah Dans Mirası Projesi’nde bir araya getirildi. Mhoon, “Amaç,” dedi, “tüm bu şirketlere çiçeklerini henüz buradayken vermekti.”

Joyce Vakfı ve Chicago Üniversitesi’ndeki Logan Sanat Merkezi tarafından 2019 yılında kurulan projede yer alan şirketler, önemli finansman farklılıklarına rağmen sebat etti. “Chicagoland’daki Dans Ortamını Haritalamak” başlıklı 2019 raporu, Joffrey Ballet ve Hubbard Street Dance Chicago gibi kuruluşların, Chicago’daki dansçıların ve Koreografların yüzde 30’undan fazlasının, şehrin ağırlıklı olarak beyaz bölgelerinden en fazla hibe alan kuruluşlar olduğunu gösterdi. siyah olarak tanımlayın.

Ve Mhoon da dahil olmak üzere pek çok siyahi dans yaratıcısı, sahneyi sevilen karakterlerden oluşan canlı bir ağ olarak görse de, mali desteğin kıtlığı, şirketlerin rekabet duygusuna kapılmalarını kolaylaştırıyor.

Çağdaş dans topluluğu Deeply Rooted Dance Theatre’ın sanat yönetmeni Nicole Clarke-Springer, Bryant’ın stüdyolarının üstündeki avluda yapılan bir röportaj sırasında “O kadar izole bir şehriz ki” dedi. “Hepimiz Chicago’nun küçük bölgelerinde para kazanmaya çalışıyoruz, hepimizin başı eğik durumda. Birbirimizi tanıyoruz, birbirimizi seviyoruz ve dansçıları paylaşıyoruz ama hiçbir zaman bilinçli olarak nefesimizin kesildiği bir an olmadı.”

Chicago Siyah Dans Mirası Projesi, hem finansman eksikliğini hem de bunun getirdiği parçalanmayı ele alarak bunu değiştirmeyi amaçlıyor. Hem köklü hem de yeni şirketleri bir araya getirerek para, arşivleme projeleri desteği ve organizasyonel destek sunuyor. Bu destek, yönetim kurulu liderliği rehberliği, pazarlama stratejileri ve yönetici koçluğu da dahil olmak üzere her şirket için geliştirilen iyileştirme planları şeklinde gelir.

Katılımcı şirketler ayrıca mesleki bilgi paylaşımı için düzenli olarak bir araya geliyor ve grup performanslarında yılda en az iki kez işbirliği yapıyor: 2023’ün başlarında bir araya gelen 10 şirketten oluşan mevcut grup, 7 Eylül’de Ravinia’da sahneyi paylaşacak. Highland Park’taki açık hava pavyonu.

Legacy Project’e bu yıl katılan step dansı topluluğu MADD Rhythms’in kurucusu ve yöneticisi Bril Barrett, şehrin batı yakasındaki toplum merkezlerinde dans ederek büyüdü. Ancak step dansına daha fazla odaklandıkça dersler almak için şehri dolaştı ve sonunda ülke çapında performans sergiledi. 2001 yılında MADD Rhythms’i kurmak, şehre geri dönmek ve tapın geniş potansiyelini memleketindeki genç dansçılarla paylaşmak için bir fırsattı. Bir video röportajında ”Tap dansı benim için dünyanın kapısını açtı” dedi, “ve dünyayı topluluğuma açmaya çalışmak istedim.”

Barrett, girişimi için bazı çevrelerde sıcak bir destek bulsa da, genellikle daha geniş dans camiası tarafından dışlandığını hissetti. “Her zaman savaşmak zorunda kaldım” dedi. “Amerika’da siyahi bir erkek olarak kimliğim, dans dünyası tarafından tanınmaya çalışan step dansçısı kimliğimden hiçbir zaman ayrılmadı.”

Ancak Barrett, diğer Legacy Project şirketleriyle olan deneyimini rahatlama ve içten bir özdeşleşme olarak tanımlıyor. “Anlayan insanlarla dolu bir odadayken o önemli anları yaşadık” dedi.

Projenin sağladığı yapısal destek şirketi için hayati öneme sahip olsa da Barrett’a sağladığı topluluk çok daha değerliydi. “Bu, en büyük öneme sahip” dedi, “bunu yapan insanların ayaklarının dibinde oturmaktan gelen ortak bilgi tabanı.” Muntu’nun sanat yönetmeni Regina Perry-Carr ile bu işi üstlenmenin zorlukları üzerine yaptığı konuşmayı hatırladı. 50 yıllık bir şirketin sorumluluğu. Bu durum Barrett’ı kendi girişimi için şu soruyu ciddi şekilde düşünmeye sevk etti: “MADD Rhythms’i gerçekten başka bir yönetmene devredersem ne olur?”

MADD Rhythms şu anda 22. yılında. Ancak Barrett’s’tan çok daha eski şirketler bile Legacy Project’i şirketlerinin ve geçmişlerinin devamını sağlamada değerli bir ortak olarak görüyor. 1974 yılında Joel Hall Dancers & Center’ı kuran öncü dans yapımcısı Joel Hall, “Benim görevim 200 yıllık bir görevdir” dedi. Hall, mirasını güvence altına almanın önemli parçalarından birinin de sahadaki kalıcılığı desteklemek için çalışmak olduğunu söylüyor. Hall diğer şirketler hakkında “Hepsi benim çocuklarım” dedi. “Mümkün olduğu sürece sürüyle ilgilenmek benim sorumluluğum.”

Uzun ömürlülük arayışı, Barrett’ı şirketini işletmek için daha sürdürülebilir yapılar yaratmaya motive etti, ancak aynı zamanda onu grubun arşivleriyle ilgilenmeye de teşvik etti. Legacy Project’in Newberry Kütüphanesi ile ortaklık kurduğunu duyduğunda malzemeleri araştırma tesisinde depolama fırsatını değerlendirdi. “Bu saçmalık” diye hatırladı ve “Bu, insanlara inşa ettiğimiz bu tarihe erişim sağlıyor.”

Barrett, kütüphaneye götürmek üzere arabasına kağıtlar ve efemeralarla dolu büyük plastik kutular yükledi. Şimdi Newberry yığınlarında, Muntu performanslarının zengin siyah beyaz fotoğrafları ve Katherine Dunham’ın göz alıcı portre çekimlerinin yanı sıra, genç Barrett’ın ışıltılı görüntüleri ve özenle tutturulmuş Capezio çivili tabanlara sahip özel yapım spor ayakkabılar var.

Elbette bu şirketlerin geçmişini kaydetmenin tek yolu arşivler değil. Dansçılar halihazırda hareket uygulamalarına ilişkin somutlaşmış anlayışlarını korumak ve aktarmak için çalışıyorlar.

Sheila Walker Wilkins, Najwa’daki çalışmaları hakkında “Biz dans tarihçileriyiz” dedi, ancak aynı şey Legacy Project’teki birçok şirket için de geçerli. “Mirasımızı ve geleneklerimizi yansıtan dans tarzlarını koruyoruz.”

“Fakat bunun ötesinde,” diye devam etti, “geleneklerimiz bir grup insan olarak varlığını sürdürüyor.” Sanatsal kariyerlerinin farklı aşamalarında farklı teknikler uygulayan çok çeşitli şirketleri bir araya getiren The Legacy Project, Siyah dansının bir vizyonunu sunuyor: sınırları statik kalmak istemeyen bir kategori.

Diğer türlerle yapılan alışverişe ek olarak, bu yıl Era Footwork Ekibi aynı zamanda Chicago’da geliştirilen hızlı tempolu teknik olan ayak hareketini de eski projeye entegre etti. Barrett gibi Era kolektifinin üyeleri de mentor olarak gördükleri sanatçılarla işbirliği yapma fırsatından heyecan duyuyorlar. Ancak aynı zamanda ayak işlerini eski projeye dahil etmenin eski şirketleri yeni yönlere itebileceğinin de farkındalar.

Kendisine Litebulb adını veren Era Footwork Crew kurucu ortağı Jamal Oliver, gruptaki her şirketin kendi bilgi zenginliğini sunabileceğini ve bu dayanışmanın Chicago Black Dance Legacy Project’i etkili kılan şeyin bir parçası olduğunu söyledi.

“Bu dönen bir daire: bizim OG’lere ihtiyacımız var, OG’lerin de bize ihtiyacı var ve her şeyin yürümesi için bizden genç gençlere ihtiyacımız var. Hepimizin birbirimize verebileceği avantajlara sahibiz; bu şekilde rekabette bir adım önde olursunuz.”