Sigara içmek, içki içmek, vergi kaçırmak: Hepimiz tekrar suç işleyen miyiz?

Mezopotamya

New member
Alışkanlık, cehaletin kötü küçük kız kardeşidir. Alışkanlıklar, günlük yaşamdaki bazı sorunları görmezden gelmemizi veya bunların sorun olduğunu artık fark etmememizi sağlar. Bazıları uyanır uyanmaz sigara içiyor ya da sağlıkları için zararlı olduğunu bilmelerine rağmen her gün alkol alıyor. Diğerleri ise sadece kendilerini tehlikeye attıklarını bilmelerine rağmen kırmızı ışıkta kavşağı geçiyor veya oyun caddelerinde hızla ilerliyor.

Bir de toplum üzerindeki etkisini bilmelerine rağmen vergi kaçıran ya da esnafa faturasız ödeme yapan insanlar var. Bazıları çocuklarını dövüyor, kadınlara tecavüz ediyor ve ciddi suçlar işleseler bile kendilerini suçlu görmüyorlar. Bazıları ise bu tür eylemlerin ne kadar utanç verici olduğunu bilmelerine rağmen aile evlerinden hırsızlık yapan, sokakta emeklileri soyan ve hatta başka bir çeteden birini öldüren kariyer suçlularıdır.

İster günlük kuralları çiğneyelim, ister suç işleyelim, bu günlük yaşamdaki gibidir: Çoğu insan için bunu ne kadar sık yaparsak o kadar kolaylaşır, yani bir alışkanlık haline gelir. Araba kullanmaktan ne kadar kaçınırsak ya da yanından geçerken bir bahçe çitinin üzerindeki gülü kırarsak, her ikisinin de cezai suç olduğu gerçeğini o kadar az düşünürüz: biri dolandırıcılık yoluyla hizmet almak, diğeri ise hırsızlıktır.

Her iş günü bisikletimle yazı işleri bürosuna gidiyorum, genellikle kurallara uygun olarak, neredeyse her zaman kırmızıda duruyorum – sadece çocuklar izlerken değil. Ama Friedrichshain'de şöyle büyük bir döner kavşak var: Orada kurallara uyarsam çok geniş bir dönüş yapmam gerekiyor. Bu yüzden uzun bir süre kestirme yol kullandım ve bisiklet yolunun yanlış tarafında ilerledim. Sadece 20 metre. Ve ne kadar uzun süre yakalanmazsam ya da olumsuz bir şey olmazsa, izlenimim o kadar güçlendi: Sorun değil.

Artık bunun yanlış olduğunun farkında bile değildim

Neredeyse bir Pavlov refleksi gibiydi. Bir noktada o kadar sık yanlış yöne gitmiştim ki, artık bunun yanlış olduğunu bile fark etmiyordum. Bu yüzden bir polis memurunun beni neden durdurduğunu anlamadım. Düşündüm: Ne istiyor?

Ama o haklıydı ve ben de haklı olarak cezamı ödemek zorunda kaldım. Alışkanlığın gücü büyüktür; Günlük eylemlerimizin yüzde 40'ından fazlası, kuralları çiğnesek bile, düşünmediğimiz otomatik süreçlerdir. Örneğin otoyolda hız limiti 120'dir, ancak hızlı şeritte hala 140'ta giden çok sayıda araba vardır. Sonra 180'de arkadan biri geliyor, son arabanın iki metre yakınına kadar gidiyor, tampona yapışıyor ve farlarını sürekli yakıyor. Böyle bir itici her zaman kendi kendine: “Bu ceza gerektiren bir suç” demez, bunun yerine hız yapma izninin verilmesi konusunda bir tür geleneksel hak konusunda ısrar eder.

Kötü alışkanlıkları kırmak zor bir iştir, ancak insanlar yalnızca alışkanlıklardan veya makinelerden oluşan yaratıklar değil, düşünen yaratıklardır. Bir alışkanlığı bilinçli olarak değiştirmek mümkündür. İçmeyi başarıyla bırakanların hepsi bunu söylüyor. Her akşam kavga ederler ve kendilerine şunu sorarlardı: Bugün yine içsem mi? Her gün karar vermelerini gerektiren sürekli stresli bir durum ve ayrıca sürekli bir vicdan azabı. Başarılı olanlar şunu söylüyor: Her akşam yeni bir karar vermek zorunda değilsiniz. Yalnızca tek bir karar gereklidir: Bir kez kararlı olun ve sonra ona sadık kalın.

Ama bu sadece gerçekten istersen işe yarar. Otoyoldaki kötü şöhretli iticilere gelince, gönüllü itaat bekleyemezsiniz. Ancak üç ila beş kez yakalanırlarsa ve mümkün olduğu kadar çabuk, mümkün olduğu kadar acı verici bir şekilde cezalandırılırlarsa, umarız ki itmeleri sadece cahilce bir alışkanlık değildir, aynı anda iki suçtur: zorlama ve karayolu trafiğini tehlikeye atma.