Siber dolandırıcıların enteresan Afganistan metodu

Undertaker

New member
Bitdefender Antispam Lab araştırmacıları tarafınca en son yakalanan ön ödeme dolandırıcılığında siber hatalıların, günahsız kurbanları kandırmak için ülkeden ayrılan Devlet Lideri Eşref Gani’yi taklit ettiği görülüyor.

“Afganistan Liderinden Mesaj!” mevzu başlığıyla iletilen e-postalarla Afganistan devlet liderinin devrilmesi gündemini kullandıklarını belirten Laykon Bilişim Operasyon Yöneticisi Alev Akkoyunlu, kolay yoldan para kazanmak isteyen insanların zafiyetinden faydalanarak yeni bir dolandırıcılık prosedürü geliştirildiğini söylüyor ve bu e-postalara hiç bir biçimde prestij edilmemesi ikazında bulunuyor.

BİLDİRİDE NE YAZIYOR?

Ne yazık ki, savaşın harap ettiği ülkedeki sarsıcı olaylardan yararlanmaya yönelik bu teşebbüs şaşırtan değil, zira dolandırıcılar çoklukla dünyayı ilgilendiren büyük olayları pek fazla kullanırlar ve kurbanlar için yıkıcı mali tesirler yaratan kaygı ve yanlış bilgilerden yararlanırlar.

Dolandırıcıların gönderdiği e-posta “Benim adım Mohammad Ashraf Ghani Ahmadzai, Eylül 2014’ten Ağustos 2021’e kadar dünyaca ünlü Taliban tarafınca devrilmeme kadar Afganistan’ın 14. Devlet Lideri olan Afgan bir siyasetçi, akademisyen ve tecrübeli bir ekonomistim.” halinde başlıyor.

Mektup, tipik bir ön ödeme dolandırıcılığı olarak devam ediyor ve dolandırıcılar, gayelerden büyük ölçüde parayı teminat altına almaya yardım etmelerini istiyor. Dolandırıcıların kıssası, eski Afgan devlet liderinin 169 milyon dolarlık devlet fonuyla ülkeden kaçtığı savları da dahil olmak üzere en son haber manşetleriyle bir biçimde dengeli. Gani, BAE’den canlı yayınlanan bir kamu açıklamasında bu savları reddetse de, e-posta aksini belirtiyor.

ÖN ÖDEME İSTENİYOR

“Afganistan Devlet Liderinden Mesaj!” temalı e-postada eski Afgan Devlet Lideri Eşref Gani’yi taklit ederek “Hükümetime baskın çıkan isyancılar ve teröristler niçiniyle ülkemden kaçtıktan daha sonra şu anda inançlı bir ülkede size bu bildirisi yazıyorum ve CNN, Aljazeera ve Russia Today üzere haberlerde de nazaranbileceğinizi ve izleyebileceğinizi biliyorum. Bu büyük düşünce sırasında biroldukca yabancı ve bölgesel güç beni terk ettiği için bu inançlı mektubu birfazlaca acıyla yazıyorum lakin Elhamdülillah, ülkemden toplam 800 milyon ABD Doları fiyatında bir sürü nakitle ayrıldım. Geleceğimi ve geri dönüşümü garanti altına almaya yardımcı olmak için ayrıntılarınızla bir arada bana geri döneceğinizi umuyorum. Birbirimizi uygun anladığımızda size muhakkak bir yüzdeyi sunmaktan memnunluk duyacağım ve tüm maddi varlıkların alınmasında nasıl yardımcı olabileceğinizi, sizden duymaktan memnunluk duyacağım. Bu acil dikkat gerektiren bir konudur” iletisini oluşturan dolandırıcılar, bu cins e-postalara cevap veren alıcılardan rüşvet, havale fiyatları ve yasal dokümanlar için ön ödeme istiyor. beraberinde mağdurları ikna etmek isteyen kullanıcılara paranın bir kısmı vadediliyor.

Bir ön ödeme dolandırıcılığında siber hatalıların çoklukla, kullanıcılardan büyük ölçüde parayı garanti altına almaya yardım etmelerini istediklerini söyleyen Alev Akkoyunlu’ya nazaran kullanıcıların bu çeşit e-postalara prestij etmemeleri, bilinmeyen şahısların hesabına banka havalesi yapmamaları gerekiyor.

‘BU E-POSTALARA ÇABUCAK KANMAYIN’

Ön ödeme taarruzlarına karşı korunmak için “Gelen kutunuzda beliren ve sizden yüzde yahut nakit karşılığında büyük ölçüde parayı bir ülkeden başkasına taşımanıza yardım etmenizi isteyen rastgele bir yabancı e-posta derhal silinmelidir” sözleriyle kullanıcıları daha dikkatli olmaya davet eden Alev Akkoyunlu, “Sizi çabucak harekete geçmeye teşvik eden makûs yazılmış e-postalara karşı sürekli dikkatli olun. Kimi durumlarda, dolandırıcılar inancınızı kazanmak için resmi görünümlü dokümanlar bile gönderirler. Size ne kadar evrak yahut fotoğraf gönderirlerse göndersinler, bu bireylere asla hesap numarası, şahsi bilgi vermeyin, para transferi yapmayın yahut yeni banka hesabı açmayın” ikazında bulundu.

KAYNAK: HABERTÜRK, HABER7