Şenol Güneş: Burada tek sorumlu benim

PeLe

New member
Şenol Güneş: Burada tek sorumlu benim 2022 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri G Kümesi altıncı maçında Hollanda’ya 6-1 mağlup olan Türkiye A Ulusal Futbol Ekibi Teknik Yöneticisi Şenol Güneş, “Burada tek sorumlu benim, seçimleri yapan benim, başarısızlık da benimdir” diye konuştu.

Müsabakanın akabinde düzenlenen basın toplantısına katılan Şenol Güneş, “Maça başlarken beklentimiz farklıydı. Kazanmak ya da buradan birliktee ayrılarak yarışta önde olmak istiyorduk lakin maalesef oyunun başında yediğimiz golden itibaren rakibin daha üstün olduğu, kazanmayı hak ettiği bir maç oynadılar” dedi.

Güneş, küme birinciliğin kaybedildiğini belirterek “Şu an avantaj Hollanda’ya geçti. Dört maçı kazanarak birincilik bahtımız sıkıntı ancak ikinci olarak play-off talihimiz devam ediyor. Dört maçı kazanabilecek bir ekibiz. Bugün birinci golden daha sonra olağanüstü bir dağınıklık oldu. Birinci golden daha sonra oyun planı altüst oldu” sözlerini kullandı.

‘OYUNCULARIN UĞRAŞINDAN, UYGUN NİYETİNDEN KUŞKUM YOK’

Kümede bugün 15-16 puana sahip olabileceklerini fakat Letonya ve Karadağ karşısında yaşanan kayıpların kendisini üzdüğünü lisana getiren Güneş, şöyleki devam etti:

“Bugün 11 puanda kaldık. Oyuncuların çabasından, âlâ niyetinden asla kuşkum yok. Cesaretli olmalarını hiç kaybetmesinler, bir daha başaracaklardır, dört maçı kazanıp da başarabilirler. Grup olarak halkımızın bizden beklentisi vardı, onlara karşı kendimizi mahcup hissediyoruz. Saha ortasında idare ve bana bağırmalar oldu. Seyircinin bağırması olağan fakat idarenin bu mevzuyla hiç ilgisi yok. İdare bugüne kadar her türlü dayanağı verdi. Bilhassa lider, onun ismine da üzgünüm. Burada tek sorumlu benim, seçimleri yapan benim, başarısızlık da benimdir.”

‘EKSİK ŞU OLDU BU OLDU DİYEREK KENDİMİZİ AVUTAMAYIZ’

Bir gazetecinin “Milli ekipteki geleceğinizle ilgili bir karar alacak mısınız?” sorusuna Güneş, “sonucu saha ortasında aldık, yanlış yaptık. Seçim olarak. Başarıyı yakalayamadık. Bundan daha sonra alacağım karar, şu an alacağım bir karar değil, alınca açıklarım esasen” cevabını verdi.

Şenol Güneş, ulusal ekibin Avrupa Şampiyonası ve daha sonrasındaki uzun süreçte bir türlü toparlanamamasının sebeplerinin sorulması üzerine ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ben, oyuncularla ilgili bir şey yok, toparlayamadım, biraz ondan olabilir. Seçimlerim, oyun oynatmak, nizam, çalışma hepsi eksiklik olarak söylenebilir. Bir sürü şey söylenebilir, herkes ne söylüyorsa haklı olabilir. Zira hepsinin sebeplerini tek tek topladığınızda oraya varır. Zira oyuncu da vazife alıyor ve yapıyor. İdare de bize misyon veriyor, her türlü takviyesi veriyor. Yeterli oyuncular alana süreceksin, yanlış yaparsa değiştireceksin, âlâ çalıştıracaksın bunları eksik yaptık demek ki. Başkası bir yanıt olmaz. Eksik şu oldu bu oldu diyerek kendimizi avutamayız.”

‘BU TAKIMA İNANCIM VAR’

Güneş, “İstifa etmeyi mi düşünüyorsunuz? Yoksa takımda radikal değişiklikler mi yapacaksınız?” sorusuna ise şu cevabı verdi:

“Ne yapacağımla ilgili konuşurum ancak alana çıktığımda istifa diye bağırıyorlarsa, bir seniçin beri maaş ve ‘Git ne vakit gideceksin’ diye bağırılıyorsa bunun Türk futboluna yararı yok. Alana çıkan idare değil. Bir sistem var Türkiye’de. Alırken yalvarıyorsun, aldıktan daha sonra hakaret ediyorsun. Bu, yanlışsız değil. Alandaki oyuncu sorumluluktan kaçacak duruma düşüyorsa bu biçimde baskıyı kendimiz oluşturuyoruz. O denli bir hava hissediyorum. Biz iki maç kazanınca kusursuz dedik, bir maç kaybettik makûs olduk. Bir hoca da gelse bu sistemin hakikat olmadığını söylüyorum. sonucu alırken çalıştığınız kurum var, onunla konuşup karar alırsınız. Şu an görünen tablo âlâ bir tablo değil. Keyifli değilim huzursuzum, kahredici bir sonuç. Bu takıma inancım var, ben başaramadığımı düşünüyorum lakin buna sahip çıkmak taviz vermek değil, yok etmek baskı altına almak hakikat değil. Bugünkü maçı kaybettik, başında da ben vardım.”

‘DÜZEN BU TÜRLÜ Mİ, ŞEYTANLIK MI VAR, ÖBÜR BİR ŞEY Mİ VAR BİLMİYORUM’

“Kendi şahsımla ilgili niye bir yıldır maaşlar anlatıldı, niye atak oldu, onu bilmiyorum” diyen Güneş, kelamlarını şu biçimde tamamladı:

“Düzen bu biçimde mi, şeytanlık mı var, diğer bir şey mi var? Bilmiyorum ki. Onları güldürdüm, o da benim yanılgım. Üzgünüm. Niçin anlatıyorum bunları, bana olsun lakin ben gittiğim vakit gelen birine olmasın. Lucescu giderken kovmak isteyenler, bana gelirken yalvaranlar 6 ay daha sonra suçlamaya başlıyorsa tertipte bir yanlışlık var. Ben bir bedel öderken bir fikir ihtilali olsun isterim. Ben yalvararak gelmedim, sevinerek geldim fakat bana yalvardıklarını düşünüyorum. Bir sene önce birtakım şeyleri oluşturup sonuçla bunu desteklemek hakikat değil, ben kaybettim ülkenin kaybı olsun istemem. Maaşımın bugüne kadar niye konuşulduğunu anlamış değilim. Beni sevmeyebilirsin ancak ulusal ekip antrenörü olarak sayı gösterilmesinden yanayım. Bunun kampanyasını yapıp gerisinden bir şey yok üzere yapılmasını hakikat bulmam. Bizim gidişimizle birlikte bu işler daha sistemli olsun istiyorum. Biz ebedi burada değiliz aslına bakarsan.” (AMSTERDAM/AA)