Senato sayıları şekerle mi kaplıyor? – “İstatistikler her iki durumda da doğru değil”

Mezopotamya

New member
Berlin’deki yaklaşık 700 devlet okulunda her hafta 600.000 ders saati planlanıyor ve bunların ortalama 20.000’i iptal ediliyor. Senato Eğitim, Gençlik ve Aile Dairesi’nin 2022/2023 öğretim yılı resmi istatistiklerine göre saatlerin tam olarak yüzde 3,1’i.

Entegre kapsamlı okullarda liselere (yüzde 3,2) ve ilkokullara (yüzde 2,7) göre biraz daha fazla (yüzde 3,9) ve genel olarak ders iptallerinin sayısı önemli ölçüde artıyor: son okulda 50’ydi beş yıl öncesine göre yüzde daha yüksek. Ancak ilk bakışta değerler hala nispeten düşük görünüyor.

GEW patronu Tom Erdmann: “Boyalı sayılar”

Bu durum Eğitim ve Bilim Birliği (GEW) tarafından şüpheyle karşılanıyor. Ülke müdürü Tom Erdmann, rakamların “geçersiz” olduğunu söylüyor.

Aslında Senato yönetiminin istatistiklerinde bazı tuhaflıklar var. 14 ilkokul, iki lise, bir lise ve devlet-uluslararası Wangari Maathai Okulu, 2022/2023 öğretim yılında rüya değerine ulaştı: yüzde sıfır ders iptali. Bunu başarmak için, her öğretmen kaybının yerine yenisini bulmak, resmi tabirle “ikame olayı” mümkün olmalıdır. Bir ya da iki okul bunu yapabilir ama 18?

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Resmi istatistik listesi, örneğin Teutoburger Platz’daki (Prenzlauer Berg) ilkokul, hatasız okullar arasında. Daha yakından incelendiğinde “yer değiştirme oranının” yüzde birin altında olduğu belirtilen dokuz devlet okulundan biri olduğu da görülüyor. Bu, planlanan öğretmenin ders saatlerinin yalnızca yüzde 0,0596’sında eksik olduğu anlamına gelir; bu tam resmi değerdir.

Peki bu olabilir mi? Her okulda öğretmenler hastalanmakta, okul gezilerine çıkmakta ya da başka sebeplerden dolayı derslerine katılamamaktadır. İstatistiklere göre, devlet okullarındaki derslerin ortalama yüzde 13’ünden fazlasında “normal” öğretmenin eksik olduğu görülüyor. Hatta bazı okullarda yüzde 30’un üzerinde. Ancak yalnızca yüzde 0,0596 “değiştirme saldırısı” ile yüzde sıfır başarısızlık mı?

Teutoburger Platz’daki ilkokul müdürü Katrin Kosmata, e-posta yoluyla “Maalesef numaralarınız doğru değil” diyor. “Elbette bir varsayılanımız var.” Senato’ya yüzde 1,8’lik bir temerrüt bildirildi. Senato yönetimi sorulduğunda okulun “0 saat” kayıp bildirdiği iddiasıyla çelişti. Temel olarak iletilen değerlerin inandırıcılığı kontrol edilir ancak “bilginin doğruluğundan” okul yönetimi sorumludur.

Değerler yalnızca yılın ilk yarısına ilişkindir

İstatistiklerin bazen küçük hatalar içermesi mümkündür. Ancak Senato yönetiminin internetteki sözde okul portrelerinde her okul için yayınladığı bilgilerde de büyük çarpıtmalar var. Bu, anket yöntemiyle başlar. Senato yönetimi her zaman ders iptallerine ilişkin verileri tüm okul yılı boyunca rapor etse de aslında bunlar yalnızca yılın ilk yarısına ilişkindir. Bu işlem tamamlandıktan sonra, Senato yönetimi okullardan verileri talep ediyor ve bunları -aylar sonra- tüm okul yılı için bilgi olarak yayınlıyor. Bu sadece ayrı bir “devlet okullarında ders iptalleri ve ikame öğretime ilişkin rapor”un “ön açıklamasında” belirtiliyor: “2022/2023 öğretim yılı için anket dönemi, önceki yılda olduğu gibi, 2020 yılının ilk yarısıdır. okul yılı. Rapor tüm okul yılını kapsıyor.” Şartlarda bir çelişki.

Anket metodolojisi nasıl ortaya çıktı?

Eğitim Senatörü Katharina Günther-Wünsch’ün sözcüsü Martin Klesmann şöyle açıklıyor: “Öncelikle, aynı zamanda önemli ek bulgular elde etmeden okullara raporlama süreçleriyle gereksiz yere yük bindirmemek için”. Berlin’in, diğer federal eyaletlerin yayınlamadığı birçok veriyi şeffaf hale getirdiğini vurguluyor.

Peki neden internetteki okul portrelerinde değerlerin sadece bir döneme ait olduğuna dair bir belirti yok?

Klesmann, “Maalesef okul portreleri bu tür açıklamalara yer bırakacak kapsamlı dipnotlara izin vermiyor” dedi.

GEW patronu Erdmann gibi eğitim uzmanları bile istatistiklerin tüm okul yılı için yalnızca altı aylık değerleri gösterdiğinin farkında değil. Bu “çok tuhaf” ve “ciddi değil” diyor. Sonuçta yarıyıllar karşılaştırılamaz; Sadece hava koşullarından dolayı hastalık nedeniyle farklı sayıda devamsızlıklar oluyor ve son yıllarda yılın ikinci yarısında kısalıyor. Erdmann, “Bu güvenilir bir rakam vermiyor” diye eleştiriyor.

Yılın tamamına ilişkin ders kaybının, yalnızca yılın ilk yarısını gösteren yayınlanan bilgilere göre daha yüksek veya daha düşük olup olmadığı söylenemez. Bir örnek, farklılıkların önemli olabileceğini gösteriyor: Volkspark Wilmersdorf’taki Friedrich-Ebert-Gymnasium.

Senato İdaresi’nden alınan verilere göre, geçen okul yılında derslerin yüzde 25,4’ü iptal edildi; bu, şehirdeki diğer devlet okullarından daha fazlaydı. Ancak bu değer yalnızca yılın ilk yarısını tanımlıyor; okul, tüm okul yılı için yüzde 16,9’luk bir başarısızlık oranı bildiriyor. Bu hala çok fazla ama en azından Senato İdaresi’nin resmi istatistiklerinden önemli ölçüde daha az. Bu, tam yıl değerini göstermez. Okulda mevcuttur ancak istatistikçiler tarafından sorulmaz.

Başka bir değerlendirmeye göre, Friedrich-Ebert-Gymnasium’un tuhaf bir şekilde özellikle konforlu bir donanıma sahip olduğu ortaya çıktı; bu da istatistiksel bilgileri daha da saçmalık düzeyine indiriyor. Öğretmen açığına ilişkin Tagesspiegel değerlendirmesinde, bu okul özellikle iyi kadroya sahip bir okul olarak listelendi. Yazı işleri ekibi, Senato Yönetimi tarafından yayınlanan başka bir değere değindi: “öğretme hükmü”. Okulun saatlik gereksinimlerine göre okul öğretmenlerinin kapsayabileceği saat sayısını belirler. Friedrich-Ebert-Gymnasium’un yüzde 106’lık lüks bir oranı vardı – yani aslında o kadar çok öğretmenlik pozisyonu var ki, “ikame saldırıları”nın iyi ele alınması gerekiyor.

“İstatistikler her iki durumda da doğru değil”

Ama sadece teoride. Görünen o ki, personel seviyelerine ilişkin veriler aynı zamanda okula resmi olarak atanmış ancak okulda mevcut olmayan öğretmenleri de içeriyor. Çeşitli okullardan, örneğin aylarca, hatta yıllardır hasta olan veya ileri eğitim veya başka görevler için idareye gönderilen öğretmenlerin istatistiksel olarak hâlâ okulda görevlendirildikleri bildirilmektedir. Senato yönetimi bunu farklı bir şekilde sunuyor. Buna göre, en azından hasta olan öğretmenler, yerlerine ek öğretmen almaları durumunda artık okul personelinin bir parçası olarak sayılmayacaktır. Yetkili, idareye atanan öğretmenlere ne olduğu sorusuna yanıt vermedi.

Hafta sonu Berliner Zeitung adına Pia Hamme

Kesin olan bir şey var: “Öğretim malzemeleri” veya öğretmen ekipmanına ilişkin bilgiler, bir okulda kaç dersin iptal edildiğine dair çok az şey söylüyor. Ancak yine de önemli bir siyasi rol oynuyorlar. Eğitim Senatörü Katharina Günther-Wünsch, Berlin çapındaki öğretim oranının yüzde 97 olduğunu bildirdi. Ancak bir okulda gerçekte kaç öğretmenin öğretmenlik yapabileceğine ilişkin bilgi olmadan bu sayı çok az şey ortaya koyar.

Ders iptallerine ilişkin veriler aslında daha anlamlı. GEW, okulların kendileri tarafından sağlandığı için bilgilerin sistematik olarak çok düşük olduğunu varsaymaktadır. Sendika lideri Erdmann, “İstatistiklerde başarısızlık olarak listelenen tek şey, okul yönetiminin başarısızlık olarak ilan ettiği şeydir” dedi. Bir öğretmenin bulunamaması durumunda, genellikle diğer disiplinlerden öğretmenler sınıfa gönderilir veya eğitimciler sadece çocuklarla ilgilenir. Bunların hepsi planlanmış derslerin yerine yeterli bir alternatif değildir ancak birçok okul yönetimi tarafından bir alternatif olarak görülmektedir. Dil gelişimi için fiilen planlanan saatler veya sınıfın daha hedefe yönelik destek için daha küçük gruplara bölündüğü sözde bölüm saatleri çıkarılmış olsa bile, bu durum başarısızlık istatistiklerinde mutlaka görülmez. Bu nedenle Senato yönetimindeki istatistikçiler, üzerinde oynanmış verileri sorumlu olmaksızın yayınlayacaklardı.

“Normalde derslerin yüzde onu iptal ediliyor”

Deneyimli bir okul müdürü iddiaları Berliner Zeitung’a doğruladı. Farklı bölgelerdeki birçok okulda çalışmış olan kendisi, “İstatistikler tamamen yanlış” diyor. Çalışma saatlerinin yalnızca yüzde 3,1’inin iptal edilmesinin tamamen gerçekçi olmadığını düşünüyor. “Pratikten biliyorum: Bu değerler doğru olamaz. Yüzde on başarısızlık normaldir.”

GEW patronu Erdmann’a göre, okul yönetimi üzerinde mümkün olan en düşük başarısızlık değerlerini sunma konusunda “muazzam bir baskı” var. Okul müdürü de bunu doğruluyor: Birçok okulun amacı ders iptallerinin aşırı yüksek görünmemesini sağlamaktır. “O zaman istatistikleri olması gerektiği gibi yapmaya başlıyorsunuz.”

Bazen çocuklara ders vermek yerine sadece bakıldığı saatler iptal istatistiklerinde görünmüyordu; bazen tamamen iptal edilen saatler sayılmıyordu, diyor. Bir ilkokul öğretmeni, çocukların bahçede oynadıkları yedek dersleri bildirdi. Matematik dersi, öğrencilere mandala boyama yaptıran resim öğretmeni tarafından üstlenilmelidir. Diğer durumlarda, eğer öğretmenleri yoksa, ilkokulun üst sınıflarındaki çocuklar gruplar halinde diğer sınıflara dağıtılacak ve onlara metin kopyalama görevi verilecek. Okul daha sonra tüm bunları istatistikte yedek öğretim olarak rapor edebilir.

Sınıf öğretmeni, yayınlanan bilgilerin gerçeklerle örtüşmediği yönündeki değerlendirmesini paylaşıyor.

Senato yönetimi bu değerlendirme talebine yanıt vermedi. Otorite sözcüsü Klesmann’ın verdiği bilgiler, okulların oyuncu değişikliğinin türü hakkında herhangi bir açıklama yapmasına gerek olmadığını, ancak sadece oynayan çocuklara bakmanın oyuncu değişikliği öğretmek olarak gösterilmemesi gerektiğini gösteriyor. Konuşmacı bunun hala ne ölçüde gerçekleştiğine dair hiçbir şey söylemiyor. Klesmann, “Kural olarak dersler pedagojik açıdan değerli bir şekilde sunuluyor, ancak her zaman profesyonel bir şekilde değil” diyor. Onun bakış açısına göre bu saatleri ders kaybı olarak sınıflandırmak “burada ek ders veren öğretmenlere haksızlık” olacaktır.

Her şeyden önce kesin olan şey, Berlin’deki resmi okul portrelerinden öğretmen ekipmanlarına ilişkin verilerin pek anlamlı olmadığıdır. Ve: Ders iptallerine ilişkin altı aylık hesaplanan değerler ne öğretmenler ne de veliler için hiçbir anlam ifade etmiyor.

Berlin’de ders iptali: Görselleştirmenin daha büyük bir görünümü için lütfen buraya tıklayın.

Herhangi bir geri bildiriminiz var mı? Bize yazın! brifing@Haberler