Selpak, 50. yaşını küresel amaçla kutluyor

Mezopotamya

New member
Handan Sema CEYLAN

Bundan tam yarım yüzyıl evvel Nejat Eczacıbaşı, Türkiye’de üretilmeyen, hatta kullanılmayan eserler için bir yatırım yapmaya karar verdi. 1952’de Türkiye’nin birinci çağdaş endüstriyel ilaç fabrikasını kurmuştu, ikinci adımını 1958’de seramik sıhhat gereçleri ile atmıştı. halbuki pandeminin de bize öğrettiği üzere hijyen sıhhatin ayrılmaz bir kesimiydi. Eczacıbaşı 1971’de 6 bin tonluk kapasite ile Yalova’da paklık kağıtları üretimine karar verdi. O gün Türkiye’de 20 gram olan kişi başına paklık kağıdı tüketimi bugün 6,5 kilolarda. Türkiye’de hijyen alışkanlığını değiştiren markanın ismi ise; kağıdın hammaddesi ‘selüloz’ ve paklığı tabir eden ‘pak’ın birinci hecelerinden oluştu. Selpak Türkiye’de birinci kağıt mendil, birinci yumuşak tuvalet kağıdı, peçete, küçük uzunluk kağıt havlu ve kağıt bezi üreten isim oldu. 5 kıtada 60’dan fazla ülkeye ihracat yapan Selpak, artık yeni yarım asır için küresel marka olma gayesini güçlendirecek. Şu anda Fas, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Irak, Ukrayna ve Kazakistan’dan oluşan 5 ülkede yerleşik satış takımları bulunan BAE ve Azerbaycan’da da üretim yapan Selpak, yeni yatırımını 15 milyon dolar ile Fas’ta kuruyor. Aralık ayında bu fabrika da üretime başlayacak. Firma ihracatını da yüzde 30’lardan yüzde 50’lere çıkarmayı hedefliyor.

Selpak’ın 50’nci yaşını kutlamak için bir basın buluşması gerçekleştirildi. görüşmede konuşan Eczacıbaşı Holding İdare Şurası Lideri Bülent Eczacıbaşı, markanın doğuşunu şöyleki anlattı: “Selpak birinci vakit içinderda İpek Kağıt ismiyle şirketleşti. Baştan beri şirketlerimiz içinde daima ilgim oldu. Hiç unutmuyorum İngiltere’de öğrenciyken geldiğim bir yaz tatilinde Yalova’daki fabrikanın açılışını gerçekleştirdik. Selpak şu anda bulunduğu kategoriye isim veren bir marka. Bu bir marka için hayal bir mertebe. Selpak markası çalışanlarımızın katıldığı geniş bir anket ile doğdu. Bir akşam yemeği sırasında da aile meclisimizden onay aldı. Çok da hoş bir isim oldu. O periyot Türk tüketicisi bu eserleri tanımıyordu. Ancak biliyorsunuz hijyen sıhhatin ayrılmaz bir modülü. hayatını sıhhat mamüllerine adamış babam Nejat Eczacıbaşı’nın bu yatırımı yapması da tesadüf değil.”

Siyah beyaz bir reklam: “At o çaputi al buni”

Selpak birinci çıktığında Türkiye’de bu mamüllerin kullanılma alışkan lığının olmadığı da kaydeden Eczacıbaşı, “Kapı kapı gruplarımız dolaştı. bu biçimdelar taharet bezleri kullanılırdı, bunlar tuvalet kağıtları ile yavaş yavaş yerini değiştirdi. 1971 yılında ‘at o çaputi, al buni’ formunda Laz Bakkal amcanın ağzından bir reklam sinemamız çıktı. Siyah beyaz sinemada Erol Günaydın oynuyordu. Türkiye’de fazlaca büyük tesiri oldu. Günaydın da vefat edene kadar daima aile dostumuzdu” dedi.

Eczacıbaşı, 80’li senelerda bir de yabancı ortak arayışları olduğunu anımsatarak, “Almanların en büyüğü Tempo ile görüşmüştük. Onlar bize Tempo markasının Türkiye’de bir daha dağıtılmasından fazlaca Selpak’ın Almanya’da markalaşabileceğini söyleyip esprili bir lisanla eklemişlerdi ‘Buna da biz müsaade vermeyiz’. elbette o gün için latifeydi. Bugün küresel amacımızı doğruluyor. İpek Kağıt’ta Genel Müdürlük nazaranvi üstlenmiş biri olarak, bu öyküde Selpak’ın yerinin çok özel olduğunu söylemeliyim” diye konuştu.

İhracat pazarlarında ‘üst kalite’ algısı

1980’li senelerdan bu yana dünyanın farklı ülkelerine ihracat yaptıklarının altını çizen Alp Günvaran, “Selpak, bugün 60’ı aşan ülkede milyonlarca tüketiciyle buluşuyor. Şu anda Fas, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Irak, Ukrayna ve Kazakistan’da yerleşik satış takımlarımız bulunuyor. Azerbaycan ve BAE’de Selpak markamız için lokal üretim yapıyoruz. Tüketici araştırmalarına göre farklı pazarlarda “premium – üst kalite” segmentte birinci akla gelen markayız. Memleketler arası pazarlarda gelecekteki büyümemiz için kıymetli bir adım daha atarak, Fas’ta yatırım yapmaya karar verdik. Fas’ta kuracağımız bu yeni tesis, Eczacıbaşı Topluluğu’nun Afrika kıtasındaki birinci yatırımı olacak ve memleketler arası büyüme maksadımıza ulaşma gayretlerimizde kıymetli bir yere sahip olacak. Önümüzdeki on yıl ortasında memleketler arası satışların toplam satışlarımız ortasındaki hissesini daha da üst çıkaracağız” dedi.

Selüloz hammaddesi sürdürülebilir ormanlardan

Selpak’ın sürdürülebilirlik çalışmalarına da değinen Günvaran, “Sürdürülebilir Orman Yönetimi’ni destekliyor, kağıt mamüllerinin hammaddesi olan selülozun yüzde 100’ünü, sürdürülebilir orman idaresinde uzman, bağımsız kuruluşlar tarafınca sertifikalandırılmış tedarikçilerden satın alıyoruz. Ülke çapında hijyen eğitimine verdiğimiz kıymeti ortaya koyan uzun soluklu projemiz ise 2002’de başlatılan “Selpak İlköğretim Okulları şahsi Hijyen Eğitimi” projesidir. 19 yılda 65 vilayette 8500 okulda 6 milyon 250 bin öğrenciye hijyen eğitimi verdik” diye konuştu.

“Türkiye’de her 2 meskenden birinde biz varız”

Eczacıbaşı Tüketim Eserleri CEO’su Alp Günvaran da görüşmede bir konuşma yaparak, şunları kaydetti: “Türkiye’de 2020 yılında 3,4 milyar TL’lik ciro hacmine sahip olan paklık kağıtları pazarı, şahsi bakım kesiminin en büyük kategorisi. Eczacıbaşı Tüketim Eserleri; Selpak, Solo, Silen, Servis ve Viva markaları ile Türkiye’de her 2 meskenden 1’inde yer alıyor. Pandemi sürecinde hijyen emelli paklık ve şahsi bakım eserleri oldukcaça tüketildi. 2021 yılsonu itibariyle paklık kağıtları pazarının yüzde 27 büyüyeceğini öngörüyoruz. Türkiye’de 1970’li yılların başında 20 gram olan paklık kağıdı kullanması, 2010’da kişi başı toplam 4,2 kg’a yükseldi. Bugün ise sayılar Türkiye’de 6,5 kg düzeyinde. Yıllık hane penetrasyonu kağıt havluda yüzde 87, tuvalet kağıdında yüzde 89. Hijyen alışkanlıkları değiştiren Selpak, bu değişimde kıymetli bir rol oynuyor.” Günvaran, Yalova ve Manisa’da iki paklık kağıdı fabrikasında 180 bin ton üretim kapasitesine sahip olduklarını belirterek, “Selpak’ın 50 yılda ürettiği yaklaşık 1.3 milyon ton kağıdın uzunluğu, 9 bin 699 sefer dünyanın etrafını dolaşmaya yetiyor” dedi.