Sascha Waltz ve misafirleri: 30 yıldır duygulara şekil veriliyor

B-Boy

Global Mod
Global Mod
Otuz yıl önce genç Alman koreograf Sasha Waltz, Berlin’de küçük bir çağdaş dans topluluğu kurdu. Yeniden bir araya gelen bu şehir tam anlamıyla bir modern dans merkezi değildi ancak Duvar 9 Kasım 1989’da yıkılınca o zamanlar Amsterdam’da yaşayan Waltz oraya gitmek zorunda hissetti. Geçenlerde “Bu sanatsal bir karar değildi” dedi. “Fakat bu çok eşsiz bir andı. Bu dönüşümün bir parçası olmak istediğimi biliyordum.

Topluluğunu Sasha Waltz ve Misafirleri olarak adlandırdı ve Perşembe günü, bağımsız bir çağdaş dans topluluğu için dikkate değer bir başarı olan 30. yıl dönümü için üç haftalık bir kutlamaya başladı. Onlarca yıl boyunca Waltz, Berlin’in kültürel yaşamı üzerinde önemli bir etkiye sahip oldu; hem Pina Bausch’un dans tiyatrosunun dramatik, çoğu zaman gerçeküstü görüntülerinden hem de azaltılmış soyutlamadan yararlanan büyük ölçekli, görsel olarak dikkat çekici çalışmalarıyla uluslararası bir üne kavuştu. ve Amerikalı postmodern koreografların saf hareketlerine odaklanın.

Sasha Waltz’un sahneye çıktığı Londra’daki Sadler’s Sites Tiyatrosu’nun yöneticisi Alistair Spalding, “Sasha, son birkaç on yılda Almanya’dan çıkan en önemli sanatçılardan biri ve onun oldukça radikal yaklaşımı gerçekten etkili oldu” dedi. ve 2000’li yılların başından beri misafirler. “Hareket her zaman bedenler ve teatral mekan arasındaki belirli bir ilişkiyle ilgilidir. Çalışmanızın gerçek bir mimarisi var.”

1990’ların başından bu yana Waltz ve eşi Jochen Sandig, Berlin’de iki disiplinlerarası kültürel alan kurdular, Thomas Ostermeier ve Jens Hillje ile birlikte Schaubühne’yi yönettiler, dünyayı gezdiler ve opera binalarının yanı sıra müzelerde, şehir sokaklarında, kullanılmayan binalarda eserler sergilediler ve tiyatrolar. (Waltz ve Sandig’in de iki çocuğu var ve bir gençlik dans topluluğu işletiyorlar.) 2016 yılında Waltz, Johannes Ohman ile birlikte şehrin bale topluluğu Staatsballett Berlin’in direktörlüğüne atandı. İkili 2019’da görevi devraldı ancak görev süreleri yalnızca bir yıl sürdü: Ohman aniden ayrıldı ve Waltz grubuna geri döndü.

Kapsamlı bir röportajda Waltz, Staatsballett deneyiminden alınan dersler, Berlin’deki ilk yılları, işinin gelişimi ve bundan sonra olacaklar hakkında konuştu. İşte röportajdan düzenlenmiş alıntılar.

Berlin’de çalışmaya başladığınızda nasıldı?

Hem kolay hem de zordu. Çok az parayla geniş alanlarda çalışma fırsatı vardı. Ama aynı zamanda hiçbir altyapı ve büyük bir dans topluluğu da yoktu. “Diyalog” adını verdiğim bir dizi çalışma yaptım ve dansçıları, müzisyenleri ve sanatçıları katılmaya davet ettim; İlk çalışmam “Seyahatname: 20’den 8’e”nin temeli buydu. Tur tarihlerini almaya başladık ve o sıralarda Jochen’le tanıştım ve beş dansçıyla şirketi kurduk. Disiplinlerarasılığı vurgulamak istediğimiz için buna Sasha Valsi ve Misafirler adını verdik.

Ucuz prova odalarımız defalarca satıldı ve 1996’da Mitte’de Sophiensäle’yi bulduk. O zamanlar ıssız bir yerdeydi ve uzun süre herhangi bir fon alamadık, ancak onu yürütmeye ve diğer sanatçıları ağırlamaya gücümüz yetiyordu çünkü ilk oyunum turneye çıktı ve başarılı oldu. Ses sistemi ve ışıklandırma için aşamalı hibeler aldık ve sıfırdan başladık. Yavaş yavaş kendine yerleşiyordu ve şehir bunu tanıdı.

1999’da Berlin’in en önemli tiyatrolarından biri olan Schaubühne’nin ortak yönetmenliğine davet edildiniz. Bunu yapmak istemene ne sebep oldu?

13 dansçıyla sözleşme imzalama imkanı, set yapım atölyeleri ve büyük ölçekli prodüksiyon imkanı. Ayrıca oyuncularla ve şarkı sözleriyle çalışma hayalim de vardı. Ayrıca tiyatroyu hepimiz yönetmek zorundaydık ki bu çok karmaşıktı. Ama sanatsal açıdan benim için çok verimli bir dönemdi. İlk oyunlarımda sosyal gerçekçilik, ilginç anlatım, karakterler ve yakından görebileceğiniz detaylar vardı. Burada çok büyük bir sahne ve çok daha geniş bir izleyici kitlesi vardı ve çalışmalarım daha soyut ve görsel hale geldi, enstalasyon ve heykele daha yakın hale geldi.

Hareket diliniz değişti mi?

Evet, daha büyük koreografik formlarla, organik oluşumlardaki beden takımlarıyla ilgili hareketler yaratmaya çalıştım. Bu dönemde Schaubühne’de bir tarz yarattığımı ve belli bir estetiği şekillendiren sanatçılarla çalıştığımı düşünüyorum. Aynı zamanda sanat yönetmeni olmak yorucu olsa da, yaratıcılık açısından çok zengin bir dönemdi. Küçük çocukları olan tek kadın bendim; çok şiddetliydi.

2005 yılında Schaubühne’den ayrıldıktan sonra opera ve bale topluluklarında çalışmaya başladınız. Bu belirleyici bir an mıydı?

Oldu. Opera teklifleri aldım ve Schaubühne’ye daha fazla müzik getirilmesini önerdim. Bunu yapmama kararı vardı, bu yüzden Erken Müzik Akademisi ile Dido ve Aeneas’ı yaptım. Şarkıcı, dansçı ve orkestrayı ayırmadan harika bir sanat eseri ortaya çıkarabilirdim; bu benim için çok ilham vericiydi.

Ertesi yıl bir bale topluluğu için ilk parçam olan “Fantasie”yi Lyon Opera Balesi’nde seslendirdim. Daha sonra Brigitte Lefèvre ve Gerard Mortier bana Paris Opera Balesi için Berlioz’un Romeo ve Juliet’ini canlandırma fikriyle geldiler. Bu gerçekten önemliydi; Yeni bir müzikal yapıtın, romantik müziğin önünü açtı ve dansçılarla çok zengin bir işbirliği oldu. 2014 yılında Daniel Barenboim benden inanılmaz derecede zor ama bir o kadar da ödüllendirici olan Tannhäuser’i yapmamı istedi; Müzik beni yeni bir dilin derinliklerine götürdü. Aynı yıl Monteverdi’nin Orfeo’sunu seslendirdim. Bundan sonra operaya ara vermem gerekiyordu!

Ayrıca şirketinizle turneye çıktınız ve halen içinde bulunduğunuz, disiplinler arası yeni bir sanat alanı olan Radialsystem’i kurdunuz. Neden Devlet Balesinde de rol almaya karar verdiniz?

Sanırım bu pozisyonun çağdaş dans dünyası ve bale topluluğunun açılması açısından ne anlama gelebileceğine dair bir vizyonum vardı. Klasik ve çağdaş dans arasındaki uçurumu kapatmak istedim ve aynı zamanda çağdaş bir dans repertuvarı oluşturma olasılığını da düşündüm. Bale gibi bir şeyimiz yok ve çok şey kayboluyor. Ama aynı zamanda klasik kanonu da korumak istedim ve önerim bunu yönlendirmesi için bale dünyasından birini getirmekti.

Ne oldu?

Sonuçta organizasyonun bu vizyona hazır olmadığını düşünüyorum. Aslında şirket yaptıklarımızın çoğunu elinde tutsa da Johannes’in ayrılmasıyla sonlanması benim için çok acı vericiydi.

Bu deneyimden çıkardığım şey, yaratıcı çalışma için bağımsızlığın ne kadar değerli olduğu ve şirketimde oluşturduklarıma ne kadar değer verdiğimdir. Bu yapı içerisinde bir arada yaşamamıza, yaşadığımız sorunlara ve krizlere dair bir şeyler söyleyen ilginç ve iddialı çalışmalar yaratabiliriz. Dansın zor zamanlarda yardım etme ve iyileştirme gücü vardır ve kendi yapımda buna yer verebilirim.

Peki sırada ne var?

İşte büyük soru! Staatsballett’ta başladığım işi devam ettirmek ve diğer sanatçılarla çağdaş bir repertuar yaratmak hâlâ ilgimi çekiyor. Biz hala Sasha Waltz ve Misafiriz; bu sadece benim sesim değil.

Kişisel olarak benim için zorluk her zaman bilinmeyene dalmak ve şimdi hakkında konuşmaktır. Acı vericidir, korkunla yüzleşmeli ve atlamalısın. Ama biz gösteri sanatlarıyız: hissettiğimiz ve yaşadığımız şeye şekil ve beden vermeliyiz.

30 yıl Sasha Waltz ve misafirleri

17 Eylül’e kadar Berlin’deki Radialsystem ve Haus der Berliner Festspiele’de; saschawaltz.de.