Rusya’nın kültür savaşında yıldız koreograf Alexei Ratmansky

B-Boy

Global Mod
Global Mod
Alexei Ratmansky, geçtiğimiz günlerde sosyal medyada gezinirken şaşırtıcı bir gönderiyle karşılaştı.

Bir videoda, ünlü bale koreografı Ratmansky’nin Rusya’nın geçen yıl Ukrayna’yı işgalinden önce üzerinde çalıştığı Rusya’nın St. Petersburg kentindeki Mariinsky Tiyatrosu’ndaki Firavun’un Kızı yapımının provaları gösteriliyordu.

Ratmansky, savaşın başlarında Mariinsky ile bağlarını koparmıştı. Ancak video, Marius Petipa’nın balesinin 19. yüzyıl versiyonu olan prodüksiyondan adı çıkarılmış olmasına rağmen şirketin hala koreografisinin bir kısmını kullandığını öne sürdü.

Rus ve Ukrayna kökenli olan ve Kiev’de büyümüş olan Ratmansky, geçen ay sosyal medyada olayı “hayatımın en acı verici profesyonel deneyimi” olarak nitelendiren bir açıklama yaptı. İtalyan koreograf Toni Candeloro da dahil olmak üzere yerini alan sanat ekibini “Putin propagandasının araçları olmayı” seçmekle suçladı.

The Firavun’s Daughter’ın Mayıs başına kadar çekildiği Mariinsky, yorum talebine yanıt vermedi.

Ratmansky’nin adı, bir zamanlar sanat yönetmeni olarak görev yaptığı Moskova’daki Bolşoy Balesi’nin çeşitli yapımlarından da çıkarıldı. Savaşa karşı direniş göstermek için, Şubat 2022’de, orada yeni bir eserin prömiyerini yapmasından hemen önce, aniden Rusya’nın başkentinden ayrıldı. (Bolşoy yorum talebine yanıt vermedi.)

Ağustos ayında konut sanatçısı görevini üstleneceği New York City Ballet’teki geçen haftaki provaları arasında Ratmansky, Firavunun Kızı, Ukrayna kültürünün geleceği ve savaşın sanatı üzerindeki etkisi hakkında konuştu. Bunlar röportajdan düzenlenmiş alıntılardır.

Eşiniz Tatiana ile iki yıl boyunca üzerinde çalıştığınız Firavun’un Kızı’nın videolarını ilk gördüğünüzde ne hissettiniz?

Gerçekten acı vericiydi. Bunu yapmak uzun zamandır hayalimdi. Çok fazla hazırlık çalışmasıydı.

Ama savaşa kıyasla bu hiçbir şey. kimse ölmez Bu sadece bir bale. Bale yapıyorlar, tamam, bale yapıyorlar. Adımı prodüksiyona koymuyorlar, bu kötü. Pek çok düzeyde yanlış. Ancak bu, her gün ortaya çıkan gerçek trajediyle karşılaştırıldığında hiçbir şey.

Mariinsky’nin koreografinizi kullandığından nasıl emin olabilirsiniz?

İşim çok özeldi. Notasyonlardan yeniden yapılanmaydı. Adımları, adım kombinasyonları, kol hareketleri, jestleri ve adımların müziğe nasıl bağlandığı. Şimdi çok farklı olan kısımlar var. Ama bunu yaptığım işin üzerine inşa ettiler.

Videoda başka hiçbir yerde bulunamayacak anlar gördüm. Dansçılar aylardır bu basamaklar üzerinde çalışıyorlar. Vücutlarında.

Petersburg’da doğdun ama Kiev’de büyüdün. Şimdi kimliğinizi nasıl görüyorsunuz?

Bu soruyu cevaplamak zor. Evde Rusça konuşuyoruz ama sık sık Ukraynacaya geçiyoruz. Hiç Ukrayna’da yaşamamış olan oğlum şimdi bize Ukraynaca yazıyor. Kalbim Ukrayna’da.

Savaş sizi bir sanatçı olarak nasıl değiştirdi?

Anlık tepkinizi sahneye taşıyamazsınız. Düşünmeli ve zorlamamalısın.

Eylül ayında Seattle’da Wartime Elegy adlı bir bale sergiledim. Kısa bir parça ama tasarım için Ukraynalı müzik ve sanatçılar kullandım. Bunu yapmak benim için önemliydi.

Komediyi severim, daha hafif şeyleri severim. Yani bu yeni bir yol – keşfedilecek yeni bir derinlik.

Rus liderliği Ukrayna’nın kültürel kimliğini baltalamaya çalıştı. Ukrayna sanatının geleceğinden umutlu musunuz?

Bu, Ukrayna kültürünün ilerlemesi için bir şans. Hep bastırıldı. 1930’larda bir grup Ukraynalı yazar, ressam ve oyun yazarı idam edildi.

Ülkenin kültürel tarihi yeniden yazılıyor. Ve bu savaşın deneyimi olağanüstü sanat üretecek.

Bir yıl sonra, Rusya’dan ayrılma ve orada çalışmayı bırakma kararınız hakkında ne düşünüyorsunuz?

24 Şubat 2022’de bir anda sesim olduğunu fark ettim. Bale sahnesindeki herkes benim Kievli olduğumu biliyordu. Ve Rusya’da, Rus sanatının kalbi Moskova’daydım. Galalarımı iptal ettiğimde daha önce hiç hissetmediğim bir şey hissettim. Politik miydi? Bunun siyaset olduğunu düşünmüyorum. Savaş söz konusu olduğunda, binlerce insanı öldürmek söz konusu olduğunda buna siyaset diyemezsiniz.

Tekrar Rusya’da çalışacağın bir günü hayal ediyor musun?

Nabokov’un 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Almanya’ya davet edildiğinde, “Gitmeyeceğim çünkü kazara bir katille tokalaşmak istemiyorum” dediğini duydum.

Bugün Rus kültürel sahnesi hakkında izleniminiz nedir?

Rusya’da her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Kültürel hayatta her şey yolundaymış gibi davranmaya çalışıyorlar ama repertuar daralıyor, en iyi yaratıcılar gidiyor. Bazıları kalmayı seçti. Ama devlet destekli, önemli bir Rus kültür kurumunda çalışıyorsanız, Putin’i ve savaşını destekliyorsunuz ve bir propaganda aracısınız demektir.

Bazı Rus sanatçılar, Mariinsky ve Bolşoy gibi kurumlar için çalışmaktan başka seçenekleri olmadığını söylüyor. Savaşa karşı olsalar bile işlere ihtiyaçları olduğunu söylüyorlar.

Rusya’da yaşıyorsanız bunu anlıyorum ama Batılıysanız bu kabul edilemez – Batı’nın Putin’i destekleyen insanları alması kadar kabul edilemez. Ve hala turneye çıkmanın ve performans sergilemenin bir yolunu bulan birçok harika sanatçı var.

Son zamanlarda ABD ve Avrupa’da Putin’le bağları nedeniyle dışlanan yıldız Rus orkestra şefi Valery Gergiev Çin’de bir tur yönetti sıcak bir karşılama aldığı Mariinsky Orkestrası ile.

Pazar Asya’ya kaydı. Bu Asya ülkeleri için savaş onlardan çok uzaktaymış gibi geliyor. Ama aslında öyle değil. Tayvan’daki duruma ve Ukrayna’nın onlar için ne anlama geldiğine bir bakın.

Moskova’dan ayrıldıktan sonra Rus arkadaşların sana ne dedi?

İlk başta safça dikkatlerini ölmekte olan çok sayıda Rus askerine çekmeye çalıştım. “Neler olduğunu anlıyor musun?” dedim ve çoğu tepki vermedi. Ve savaş başladıktan sonra en yakın arkadaşlarımdan bazılarından hiç haber alamadım.

Ama kalbime çok yakın bazı harika mektuplar aldım. “Sizi destekliyoruz, yanınızdayız, anlıyoruz” dediler. Ve Rusya’nın ülkenize yaptıkları için üzgünüz.” Ancak bu harfleri bir yandan sayabilirsiniz.

Rusya’dan ayrıldığınızdan beri Bolşoy veya Mariinsky ile temas halinde oldunuz mu?

Kısa bir süre önce Mariinsky, bir üretim ofisindeki çalışanlardan birinden bir mektup gönderdi. Bana ve orada yaşayan eşime para harcadıklarını ve bu parayı – otel, denizaşırı uçuşlar – geri ödememiz gerektiğini söylediler. Elbette balelerimi isimsiz oynuyorlar ve telif ücreti ödemiyorlar. Demek ilginç bir mektuptu.

cevap verdin mi

Ben değilim. ne diyeceğimi bilmiyorum

Eskiden her şey sözleşmeye dayalıydı, ancak onlar için bir sözleşmeyi bozmak, bir sanatçıyı fikri mülkiyetten mahrum bırakmak çok kolaydı.

Bolşoy ve Mariinsky’nin yöneticileri çok yakın arkadaşlardı. İmkansız bir durumdasın. Ama yine de çok zor. çok zor