Rusya, ayrılıkçıların elindeki Doğu Ukrayna’dan tahliye edilenlerin geldiğini bildirdi

Muhabir

New member
Rus yetkililer bu sabah, Doğu Ukrayna’daki Rus yanlısı vekil devletlerin önderleri tarafınca dün akşam duyurulan vatandaşların toplu tahliyesinin bir modülü olarak, Donbas’tan Rusya’nın Rostov bölgesine 1.600’den çok kişinin geldiğini söylemiş oldu.

The Guardian‘ın aktardığına göre, Rusya yanlısı, tanınmayan iki cumhuriyetin ayrılıkçıları dün akşam, yakın bir Ukrayna askeri işgali korkusunu öne sürerek bölgedeki bayan ve çocukların tahliyesi davetinde bulunurken, Batılı yetkililer Moskova’nın doğu Ukrayna’yı işgal etmek için bir mazeret yaratmaya çalıştığı konusunda uyardı.

Tahliye duyurusundan kısa bir süre daha sonra, Rus devlet medyası tarafınca yayınlanan Donetsk’ten fotoğraflar, tahliye için sıraya dizilmiş otobüsleri gösterdi.

700 BİNDen çok

Devlet Duması milletvekili Viktor Vodolatsky, Rus Devlet Haber Ajansı TASS’a bugün öğlenden daha sonra Rostov bölgesine “Donbas’tan tahliye edilen yaklaşık 25 bin sivilin gelmesini” beklediğini söylemiş oldu. İki Rus yanlısı ayrılıkçı vekil devletin başkanları, toplamda 700 binden çok insanı tahliye etmeyi planladıklarını söylemiş oldu.

Rus devlet medyası dün, Rostov bölgesindeki Donbas’tan gelen vatandaşlar için kurulan süreksiz barınakları gösteren bir dizi görüntü yayınladı. Ülkeye giriş yapan hudut denetim noktalarında uzun trafik sıkışıklığı da gece boyunca bildirildi.

Donbas vatandaşlarının birden fazla güney Rostov bölgesine yerleştirilecek olsa da, ülke genelindeki kimi öbür bölgeler tahliye edilenleri barındırmaya hazır olduklarını söylemiş oldu.

‘MÜLTECİLERE’ PARA YARDIMI YAPILACAK

Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin de dün yaptığı açıklamada, hükümetinin ülkeye gelen her “mülteciye” 10 bin ruble (95 Euro) ödeyeceğini duyurdu.

Kimi Donetsk sakinleri, tahliye buyruğuyla başlarının karıştığını ve Rusya’ya gitmek niyetinde olmadıklarını söylemiş oldu. Donetsk sakini Kseniya Vasilyeva “Ben kalıyorum. Donbas benim konutum. Üç küçük çocuğum var, Rostov’da bizi neyin beklediğini bilmiyoruz” biçiminde konuştu.

PATLAMALARDAN daha sonra AYRILMAYA KARAR VERDİLER

Başka vatandaşlar, cuma gecesi iki farklı vekil eyalette meydana gelen bir dizi patlamanın akabinde ayrılmaya karar verdiklerini söylemiş oldu.

Kiev, Donbas’ta rastgele bir düşmanca aksiyonda bulunmayı reddetti ve Ukrayna istihbaratı daha evvel Donbas bölgelerindeki altyapının bir Rus işgaline mazeret sağlamak için çıkarıldığını söylemiş oldu.

Günün ilerleyen saatlerinde Donetsk’ten Rusya’ya otobüsle gitmeyi planlayan Oksana Pulkova, “Ailem için korkuyorum, gitmekten öbür seçeneğim yok” dedi.

Tahliye, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’ndan (AGİT) gözlemcilerin doğu Ukrayna’daki cephe sınırındaki akınların sayısında “dramatik bir artış” olduğunu söylemesiyle gerçekleşti.