Romanya otelinde balo salonu Ukrayna’dan kaçan mültecileri ağırlıyor

Muhabir

New member
Birinci mülteciler, bir haftadan uzun bir süre evvel Romanya’nın Suceava kentindeki Mandachi Hotel and Spa’ya gelmeye başladı ve işletme sahibi, 850 metrekarelik balo salonunu kendilerine ayırmaya karar verdi. bu biçimdedan beri, 2000’den çok insan ve 100 evcil hayvan, ışıltılı bir disko topunun altında sıra sıra numaralı şiltelerle buraya sığındı.

Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı’na nazaran, 1,5 milyondan fazla insanın yalnızca 10 gün ortasında Ukrayna’dan kaçan beşerler bu yüzyılın şimdiye kadarki en süratli mülteci göçünün bir modülü. Mahallî makamlara göre, 24 Şubat’ta savaşın başlamasından bu yana 227 binden çok Ukraynalı komşuları Romanya’ya geçti.

Olga Ohrimenko üzere, Mandachi’deki mültecilerin bir kısmı savaşın ön saflarındaki kentlerden kaçtı. 60 numaralı yatakta kalan Ohrimenko, The Associated Press’e “Ne vakit biri bana nereli olduğumu sorsa ve Harkov’dan olduğumu söylüyorum ve onların tabiri güya Hiroşima’dan gelmişim gibi” dedi.

Beş gün süren bombardımanın akabinde 1 Mart’ta Knolly, birkaç arkadaşı ve iki kedisiyle birlikte Harkov’dan kaçmaya karar veren Knolly, otomobilleri dev bir ateş topu tarafınca yutulmadan yalnızca 20 dakika evvel kentin merkezi Özgürlük Meydanı’nın yanından geçtiklerini söylemiş oldu. “Daha evvel ülkemin büyük bir vatanseveri olduğumu söylemek benim için zordu lakin 24 Şubat’ta yüzde 100 o denli hissettim” biçiminde konuştu.

KEDİ, KÖPEK, YAŞLI, ÇOCUK…

Erkekler savaşmak için Ukrayna’da kaldıklarından dolayı balo odası sıklıkla bayan ve çocuklarla dolu. Kimileri Rusça konuşarak aileye karşı bir savaş hissinin altını çizmeye çalışıyor.

Mültecilerin çoğunluğu Ukraynalıydı, lakin Nijeryalılar, Faslılar, İtalyanlar, Çinliler ve İranlılar da bulunuyor. Yeni yürümeye başlayan çocuklar, çocuklarını ve kendilerini sakinleştirmek için derin nefes alan bitkin annelerin kollarında ağlıyor. Her büyüklükteki kedi ve köpekler, sahipleriyle birebir yatakları paylaşıyor.

Burada yaklaşık 300 istekli, mütercim ve toplumsal hizmet nazaranvlisi sırayla yardım ediyor. Sabahları, boş yatakların üstündeki uyumsuz çarşafları değiştirip üzerlerine “ayrılmış” yahut “ücretsiz” el yazısıyla yazılmış bir işaret koyuyorlar. Resepsiyon alanında, iki bar alkol değil, bir dizi çocuk bezi, diş fırçası, atıştırmalık ve hatta cerrahi maske ve dezenfektan jel sergiliyor.

‘KARDEŞLERİMİZDEN KAÇIYORUZ’

King Salon’un öbür ucunda, 82 numaralı yatakta kalan 85 yaşındaki Nellya Nahorna savaştan ikinci kere kaçtığını söylüyor. Nahorna, 1941’de çabucak hemen 4 yaşındayken Nazi Almanyası’nın Ukrayna’yı işgalinde şarapnel tarafınca yaralandığını söz ediyor.

Artık, 80 yıldan fazla bir süre daha sonra, savaşın birinci gününde onu yakalayan ve hududu geçen 57 yaşındaki kızı Olena Yefanova’ydı. Avrupa’nın en büyük nükleer santralinin geçen hafta Rus bombardımanına maruz kaldığı Zaporizhzhia kasabasından geldiler.

Nahorna Rusça, “Bu savaş farklı,” dedi. Dünya Savaşı’nda düşmanların Alman “faşistleri” olduğunu söylemiş oldu. Lakin artık “kardeşlerinden” kaçıyordu. Ona bir Ukrayna pasaportu almak için yol boyunca durmak zorunda kaldılar.