Putin’den ‘Erdoğan’ açıklaması: “Görüşüne katılmıyorum”

Muhabir

New member
Putin, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Dünya beşten büyüktür’ görüşüne katılıp katılmadığı sorulduğunda “Hayır” karşılığını verdi.

Putin, “Erdoğan kısa mühlet evvel Rusya’ya geldi ve görüştük. Bana bununla ilgili tezini sundu. şüphesiz hepsini okumadım fakat kimi fikirleri ele aldık. Bu ortada o yeterli bir analist. Türkiye önderinin niye bunları söylemiş olduği anlaşılır bir şey. Çünkü Türkiye’nin de Güvenlik Kurulu daimi üyesi olabileceğini düşünüyor. Fakat buna Rusya tek başına karar veremez, oy birliği gerekiyor. Hindistan, Güney Afrika üzere ülkeler de var. Değerli olan dengeyi sağlayabilmek. Erdoğan’a da söylemiş olduğim üzere, şayet daimi üyelerin haklarını ellerinden alırsak, BM ‘ölür’. Uluslar birliğine dönüşür ve sona erer. Yalnızca bir tartışma platformuna dönüşür. Valday Tartışma Kulübü 2 olur” sözlerini kullandı.

Rus başkan, bu münasebetlerle kelam konusu değişikliği istemediğini kaydederek şu biçimde devam etti:

“Ancak Güvenlik Kurulu’nu temelini yıkmadan bir değişiklik yapılması gerekiyor, çünkü bugün Güvenlik Kurulu, BM’nin manasıdır. Daimi üyeler var, onların hakları var. Güvenlik Kurulu’nda temsil edilip daimi üye olmayanlar var. ötürüsıyla bu yapıyı nasıl daha istikrarlı, aktif kılacağımızı düşünmeliyiz. Bu açıdan Cumhurbaşkanı Erdoğan haklı. BM 2. Dünya Savaşı’ndan daha sonra kuruldu ve bu biçimde farklı güç istikrarları vardı. Artık bu değişti. Bunu hepimiz hayli güzel biliyoruz. şüphesiz bunların hepsini tartışmalıyız lakin ıslahat yolunda kusur yapılmasına müsaade vermemeliyiz.”

“VAHŞİ KAPİTALİZM İŞLEMİYOR”

Putin, kelamlarına şöyleki devam etti:

“Hazır reçeteler yok. Yırtıcı kapitalizm de işlemiyor. Herkes, bugün ezici çoğunluktaki ülkede toplumsal nizamın temeli olan mevcut kapitalizm modelinin kararını yitirdiğini söylüyor. Artık kapitalizmin çerçevesi dahilinde, giderek daha da karmaşıklaşan çelişkiler sarmalından bir çıkış yolu bulunmuyor.”

-Sputnik Türkçe