Onteks Tekstil’den 2021’de üretim ve satışta yüzde 20 büyüme

Mezopotamya

New member
Salgın devrinde yalnızca Türkiye’nin değil, tüm dünyada üretim tesislerinin tam kapasite çalışamadığını aktaran Onteks Dokuma Kurucu Ortağı Selin Şenel, bu vakitte kendilerinin de hammaddeye erişmekte külfet yaşadıklarını lakin yılın son çeyreği prestiji ile siparişlerin eski düzeylerine döndüğünü söylemiş oldu.

Bu yıla ise pek güzel başladığını belirten Şenel, yıl sonunda bundan evvelki yıla bakılırsa üretim ve satış ölçüsünde yüzde 20 artış beklediklerini belirtti. bir daha salgın periyodunda yaşanan hammaddeye erişim mühletinin ve maliyet artışının hali hazırda da devam ettiğini lisana getiren Selin Şenel, arz eksikliği sebebi ile tüm hammaddelerde fiyatlarının da daima artığını söylemiş oldu.

Şenel’in verdiği bilgilere nazaran Onteks Dokuma, başta iplik olmak üzere üretimde birfazlaca ithal eser kullanıyor. Son yaşanan kur artışının bu kapsamda üretim maliyetlerini de artırdığını belirten Şenel, “Döviz kurlarının çok yükselmesinden dolayı yurt ortasında fiyat belirlemekte zorluk çekiyoruz; artan fiyatlar iç piyasadaki müşterilerimizin de alım ölçüsünü etkiliyor. ötürüsıyla iç pazara satış oranımız yüzde 5 civarında kalacak. İhracatta ise hem yeni müşteri bulacağımıza inanıyoruz, birebir vakitte mevcut müşterilerimizin adet bazında siparişlerini arttırdıklarını gözlemiyoruz” dedi.

1.3 milyon euro yatırım yapacak

Ticaretin yavaşladığı 2020’de salgına karşın kapasite artışına yönelik yatırım yaptıkları bilgisini paylaşan Şenel, “Pandemi sebebi ile ertelenen talebin yeniden canlanacağına inandığımız için 2022 – 2023 yılı için yaklaşık 1.3 milyon euro fiyatında kapasitemizi arttıracak yatırımlar planlıyoruz” diye konuştu.

Onteks, sürdürülebilirlik çalışmalarına da değer veriyor. Sürdürülebilirliğin şirketin bedelleriyle bütünleştiğini vurgulayan Selin Şenel, “Kendimize hem kullandığımız güç birebir vakitte üretimdeki gereçler için net maksatlar belirledik. Çalıştığımız firmaların küçük ölçekli olanları bile artık bu hususa paha veriyor ve geleceğimizin şayet olmazsa olmazı olduğunu düşünüyor. Tüketicilerin sürdürülebilir eserleri tercih ediyor olması da bizi mevzuda daha hassas davranmaya yönlendiriyor” dedi.

Üretimimizin yüzde 70’i organik yahut geri dönüştürülmüş

Şenel, şu biçimde devam etti: “Sürdürebilirlik konusu son 4 yıldır birinci öncelikli konularımız içinde. Son 2 yılda üretimimizin yaklaşık yüzde 70’i organik yahut geri dönüştürülmüş hususlardan oluşuyor. Kullandığımız malzemeler ve ipliklerin geri dönüşüme, etrafa uyumlu, organik, şeffaf ve izlenebilir bulunmasına dikkat ediyoruz. Bu sürece başlarken birinci adım olarak, tesisimiz ve eserlerimizin sürdürülebilirlik performansını gerçek bir biçimde ölçmesini ve puanlamasını sağlayan bir araç paketi olan, Sürdürülebilir Giysi Koalisyonu tarafınca geliştirilen Higg Endeksi’ne üye olduk. Higg Endeksi, işletmeleri fabrika emekçilerinin, mahallî toplulukların ve etrafın refahını koruyan manalı iyileştirmeler yapma konusunda güçlendiren bütünsel bir genel bakış sunuyor. 2025-2030 içindeki amaçlarımızdan biri de döngüsel iktisat anlayışına dahil olmak; işbirliği ortasında olduğumuz tedarikçilerimizi ve müşterilerimizi de bu tarafta teşvik etmek.”

Türkiye yeşil dönüşümde rakiplerinin ilerisinde

Avrupa Yeşil Mutabakat projesine yönelik olarak bir danışmanlık firması ile görüşme halinde oldukları bilgisini paylaşan Selin Şenel, “Yeşil Mutabakat için altyapı hazırlıklarına başladık. Türkiye, dünyada dokuma üretim ve ihracatında güçlü olan Uzak Doğu ülkelerinden bile epey epeyce ileride. Adaptasyon süratli gidiyor, ama daha da hızlandırıp güçlendirirsek rakiplerimiz ile farkı daha da açacağımızı inanıyoruz. Tüm küresel alıcılar fiyat ve kaliteden fazla etrafa olan tesir ile ilgileniyorlar; bunu da göz önünde bulundurmamız lazım” diye konuştu.