“Ölmesi gerekmeyen birçok kişi ölüyor”

Mezopotamya

New member
Berlin'deki yardım kuruluşu Cadus, Şubat ayı başında BM Dünya Sağlık Örgütü (WHO) adına Gazze'ye acil tıbbi yardım ekibi göndermişti. Cadus, 2014 yılından bu yana savaş bölgelerindeki yaralılara bakım sağlıyor. Cadus'un kurucusu Sebastian Jünemann, iki haftalık göreve sağlık görevlisi olarak eşlik etti. Cadus yardımcılarından oluşan yeni bir rotasyon Gazze'de yeniden faaliyete geçti.

Berlin örgütü Gazze'de faaliyet gösteren az sayıdaki yabancı örgütten biridir. Uluslararası yardım kuruluşlarının çoğu, Ekim 2023'te savaşın patlak vermesinin ardından çalışanlarını Gazze Şeridi'nden çekti. Jünemann, yurtdışından gelen doktorların ve acil sağlık çalışanlarının yardımı olmadan yaralılara bakmanın giderek zorlaşacağını söylüyor.

Bay Jünemann, Gazze'deki görevden sonra ekibiniz nasıl?

Hepimiz zihinsel olarak iyi durumdayız. Ama uzun ve yorucu günlerdi. İhtiyacın ne kadar büyük olduğunu gördük. Tekrar ayrılmak çok zor.

Günaydın Berlin
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.

Şimdi de bir Cadus ekibi Gazze Şeridi'ne doğru yola çıktı. Kuruluşunuz Gazze'de nerede çalışıyor?

Refah'ta sözde Yeşil Bölge'de görevlendirildik. Burası BM'nin savaşan taraflarla düşmanlıklar konusunda iletişim kurduğu bir alandır. İsrail ordusu ve Hamas, bizim uluslararası yardımcı olarak orada olduğumuzu biliyor. Dünya Sağlık Örgütü DSÖ adına Gazze'deyiz. Savaşan taraflarla iletişimi devralır. Bir miktar artık riske katlanmak zorundayız. Ancak saldırı sonrasında hiç kimse mazeret gösterip varlığımızın bilinmediğini söyleyemezdi.

Refah'taki durumu nasıl yaşadınız?

Doğru kelimeleri bulmakta zorlanıyorum. Sokaklar mültecilerle dolu ve geceleri hava soğuk. İnsanlar endişe verici bir durumda. Kayıtsızlar ve ne kadar aç olduklarını görebiliyorsunuz. Herkes yiyecek ya da yiyecek satın almak için para arıyor. Yardımcı olarak araçlarda dolaşmak kesinlikle risklidir.

Özel

Savaş bölgelerindeki yardımcılar

Sebastian Jünemann,

1977 doğumlu, 2014 yılında Berlin yardım kuruluşu Cadus'u kurdu. Kuruluş, Ukrayna, Suriye ve Irak gibi savaş bölgelerinde tıbbi destek ve yaralıların bakımını sağlıyor. Jünemann, görevlerde sağlık görevlisi olarak çalışıyor.

Açlıktan ölmek üzere olan insanlardan saldırı riski olduğu için mi?

İnsanlar Batılı yardımcıları görünce bizim yiyecek taşıdığımızı sanıyorlar. Açlar ve hayatta kalmak istiyorlar. Böyle bir durumda çaresiz insanları suçlamıyorum. Kendimizi bir güvenlik konseptiyle korumak ve örneğin belirli rotalardan kaçınmak bizim işimiz. Sorun şu ki, büyük yardım kuruluşları, çalışanları için tehlike oluşturduğundan dolayı Gazze'de gıda dağıtmıyor.

Peki sokaktaki mültecilere kim bakıyor?

Bunu tam olarak yargılayamam. Tıbbi çalışmalarımızla meşguldük. BM hâlâ Gazze'ye nakliyeci gönderiyor. Ancak personelin çoğu ayrıldı. İnsanların kendilerine yardım etmesi gerekiyor.

Ekibiniz hangi tıbbi yardımı sağlayabildi?

Silah sesi veya patlama sonucu yaralanan kişileri, halen faaliyette olan birkaç hastanede tedavi edilebilmeleri için stabilize ettik. Ayrıca Han Yunus'taki Avrupa Hastanesi'nin acil servisinde de çalıştık.

Peki bu klinik hâlâ hastaları tedavi edebiliyor mu?

İşleyen kliniklerden bahsetmek bir örtmecedir. İnsanlar artık bildiğimiz şekilde çalışmıyor. Koridorlar ve tüm istasyonlar dolu. Artık kanser gibi kronik hastalıkları tedavi etme veya diyaliz hastalarına yardım etme seçeneği yok. Ölmesi gerekmeyen birçok kişi ölür.

Peki yurt dışından da tıbbi yardım eksikliği var mı?

DSÖ bize yardım sağlayıp sağlayamayacağımızı sordu. Savaş bölgelerinde tecrübemiz var. Diğer kuruluşlar genellikle çatışmaların yaşandığı bölgelere çalışan göndermiyor. Gazze'de pek çok doktor ve hemşire ya öldü ya da kaçmak zorunda kaldı. Gazze'de Filistinli vasıflı işçi bulmak giderek zorlaşıyor.

Sadece sivillere mi davrandınız?

Operasyon merkezlerimizde silahlı kişilere izin vermememiz yönünde bir kuralımız var. Üniformalı hastalarımız da yoktu. Ancak bazılarının Hamas adına sivil kıyafetle savaştığı ihtimalini de göz ardı edemeyiz. 18-60 yaş arası erkekleri genelde geri çeviremiyoruz. Yaralı bir kişinin tedavisi sürüyor.

İsrail, Refah'a saldırı duyurdu. Bu, göreviniz açısından ne anlama gelir?

Her zaman sadece B planımız değil, C ve D planımız da olur. Duruma bakar, yeri taşımalı mıyız diye düşünürdük. En kötü senaryoda görevi iptal etmek zorunda kalacağız. Sivillere yönelik planı olmayan bir saldırı felaket olur. İnsanların gidecek hiçbir yeri yok.