Odessalılar: ‘İki halk savaşmaz’

Muhabir

New member
Rusya’nın Ukrayna’ya saldıracağı savları konusunda Ukraynalıların nabzını tutmayı sürdürüyoruz. Geçtiğimiz günlerde, milliyetçi ve Rus aksisi eğilimlerin kuvvetli olduğu Batı Ukrayna’da yaptığımız söyleşilerin akabinde bu sefer Odessa’ya geldik.

Ukrayna’nın üçüncü büyük kenti ve en önemli liman kenti olan Odessa, 1700’lerin sonlarında, Rus İmparatoriçesi II. Katerina tarafınca kurulmuş. Ukrayna’da Rus yanlısı eğilimlerin kuvvetli olduğu kentlerden biri olarak biliniyor. Ama Rusya sempatizanlığının kuvvetli bulunmasına karşın, Ukrayna’dan ayrılıp Rusya’ya bağlanmayı savunan akımlar, burada fazla kuvvetli olamamış.

“GÜNDEM DEĞİŞTİRMEK İÇİN”

– Irina (ekonomist):
Rusya’nın saldıracağına inanmıyorum. Sonuçta onlar da Slav, biz de Slavız. iki kardeş halk, birbiriyle savaşmaz.

– Aleksandır (turizmci): Savaş olacağına inanmıyorum. Bunlar birtakım siyasetçilerin gündem değiştirmek için uydurdukları şeyler.

– Yelena (muhasebeci): Bu iki halkın savaşabileceğine inanmıyorum. Benim babam Ukraynalı, annem Rus. Benim üzere hayli kişi var. Rusya’daki akrabalarımızla haberleşiyoruz ve ne onlar, ne de biz televizyon açamıyoruz. Zira onların televizyonlarında bize karşı palavralar, bizim televizyonlarımızda da, onlara karşı palavralar var.

– Olga (emekli): Savaş olmaz. Zira Putin, akıllı adamdır. bu biçimde bir tuzağa düşmez.

– Boris (denizci): Rusya, saldırmaz, zira saldırmaya muhtaçlığı yok. Bu palavraları uyduranlar, burada kendi istedikleri tipten bir hükümet kurmaya çalışıyor. Amerika Türkiye’de darbe yapmaya kalkmadı mı? İşte artık birebirini burada yapıp kendi erkeklerinı getirmeye çalışıyor (bu esnada eşi, “tamam, kâfi artık, artık seni içeri alacaklar”, diye kolundan çekiştiriyor).

– Tatiana (satıcı): Savaş olacağına inanmıyorum. Bu, bir palavra propaganda. Kimse buna inanmıyor.

“BURADA ÇOK SAYIDA RUS YAŞIYOR”

– Viktor (tasarımcı):
Dünyada hiç bir şey için “imkânsızdır”, denemez. Herşey olabilir. Ancak çeşitli yorumcuları, açıklamalarına bakınca, ben de savaşın çıkmasını inandırıcı bulmuyorum.

– Tanya (kuaför): Savaş olacağına inanmıyorum. Hükümetler, iç siyasette zorda kaldıkça, içeride olanları unutturmak için bu biçimde şeyler söylüyor. Burada hayli sayıda Rus yaşıyor. Rusya’da da fazlaca sayıda Ukraynalı yaşıyor. Hal bu biçimdeyken, bu iki ülke, savaşamaz.