Noel’den önceki Pazar günü ilk alışveriş böyle geçti

Mezopotamya

New member
Bu yılın Advent’inde alışverişe açık olan ilk Pazar günü ve Noel Baba da bu alışveriş merkezinde var. Henüz aksiyona tam olarak hazır değil ve sırtı seyirciye dönük çünkü hâlâ uzun beyaz sakalını kesmesi gerekiyor. Ama sonra arkasını dönüyor, gülümsüyor, kendi kendine homurdanıyor ve çocuklara çikolata, büyüklere ise indirim kuponu veriyor.

Pazar günleri alışveriş yapmak Alexanderplatz’ta, Kudamm çevresinde ve çok sayıda turistin de bulunduğu Potsdamer Platz’da oldukça iyi sonuç veriyor. Peki bu şehrin turistik yerlerinden biraz uzakta nasıl görünüyor? Belki Friedrichshain’de, Ringcenter’da?

1. evde işler biraz kasvetli görünüyor. Yenileniyor ve bir inşaat alanı. Birkaç kişi etrafta dolaşıyor, çoktan kapanmış veya yeni kiracı bekleyen dükkanları arıyor. Bu gün bazı mağazalarda elektrik ve personel maliyetleri gelirlerden daha yüksek olacak.

İlk Advent’te Mall of BerlinMarkus Waechter/Berliner Zeitung

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Önce herkesin biraz uyuması gerekiyor

Süpermarkette en az bir düzine müşteri var. Bir pazarlamacı kendini şöyle cesaretlendiriyor: “Herkes iyi bir gece uykusu çektiğinde büyük heyecan kesinlikle gelecektir.” Cep telefonuna bakıyor. Saat neredeyse öğleden sonra 2. “Hepsi saat 17.00’de geliyor, biz tekrar kapanmadan hemen önce.”

Büyük mağazalar, müşteri rekabetinde en büyük kaybedenlerdir. Büyük mağazalar her akşam kapanıyor ama internet her zaman açık. Ringcenter’ın 2. Evi oldukça dolu. Bu yüzden Noel Baba da burada. Galeria Kaufhof’ta kasalar hafta ortasından bile daha yoğun.

Peki insanlar bu soğukta neden alışverişe gidiyor? Cornelia Schnitzer, “Soğuk beni rahatsız etmiyor, mağazalardayım” diyor. “Özellikle birçok farklı mağazanın olduğu bir yer seçtim. 53 yaşındaki oyuncu, “Pazar günleri alışveriş yapmaktan her zaman mutluyum” diyor. Tamamen çalışıyor. “Bugün, akşam işten sonraya göre çok daha az zaman baskım var. Bugün çok rahatım; gün ışığında dost canlısı insanlarla, acele etmeden alışveriş yapabiliyorum.”

Bir pazarlamacı katın oldukça boş göründüğünü söylüyor. “Ama insanlar her zaman geliyor ve sadece gezip bakmak istemiyorlar, aslında satın almak istiyorlar.” En önemli fark bu. Genç insanlar genellikle hafta içi gelirler, ancak genellikle yalnızca markalı kıyafetleri denemek için gelirler. Size uyup uymadığı ve nasıl göründüğünüz. “Sadece deniyorlar. Satın almıyorlar” diyor. “Denedikten sonra eve gidiyorlar ve internetten biraz daha ucuza sipariş veriyorlar.”

Noel süsleri...

Noel süsleri…Markus Waechter/Berliner Zeitung

Thalia kitapçısı hafta boyunca olduğu kadar meşgul değil ama herhangi bir şikayet yok. Bir pazarlamacı, “Açılışımızdan kısa bir süre önce kapıda aslında beş kişi vardı” diyor. O memnun. “İlk büyük insan dalgası geldi. Ve kapanış saatinden hemen önce kesinlikle büyük bir telaş yaşayacağız.”

Ve bu soğuk günlerde Pazar alışverişinin aslında önemli bir toplumsal etkisi var. Bu, inşaat alanı olan Ringcenter 1’de görülebilir. Dikkate değer sayıda evsiz insan oraya gidiyor. Alışveriş için değil, bu pazar ısınabilecekleri bir yer olduğu için.