Nobel Ödüllü Aziz Sancar’dan Şuşa’ya ‘Zafer’ ziyareti

Muhabir

New member
Nobel ödüllü, Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar resmi temasları kapsamında geldiği Azerbaycan’ın başşehri Bakü’de basın toplantısı düzenledi.

İkinci Karabağ Savaşı’nı yakından takip ettiğini belirten Sancar, “Benim için Karabağ zaferi Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı’ndan daha sonraki en büyük zaferidir. Gece gündüz 44 gün boyunca takip ettim, büyük onur duydum” dedi.

Şuşa’nın Azerbaycan’ın Kültür Başşehri ilan edildiğine vurgu yapan Sancar, “Kendime, Şuşa işgalden kurtulduktan daha sonra, Şuşa mescidine gidip 2 rekat namaz kılacağım diye kelam vermiştim. Bundan daha sonra ölürsem artık gözüm geride kalmaz diye düşünüyorum. Allaha şükür bunu yapabildim“ dedi.

Sancar, şu sözleri kullandı:

“ABD’nin bağımsızlığını kazanmasının üzerinden 200 yılı aşkın bir süre geçmesine karşın bu meseleler hala çözülmedi. ABD’li siyahiler hala ABD’nin alt katmanını teşkil ediyor. Bunu ABD’yi eleştirmek için söylemiyorum, düzeltmeye çalışan epeyce insan var ama durum bu. ABD nüfusunun yüzde 40’ı fazlaca tutuk ve yobaz denecek kadar Hristiyan, geri kalanlar geniş görüşlü ve Müslümanlara karşı açık görüşlüdürler. Ama yüzde 40 kadar bir kısım var ve bunlara ne yaparsanız yapın Müslümanlara karşı tavırları değişmez.”

“TEMEL BİLİME YATIRIM YAPMAK ÖNEMLİ”

Türk dünyasının bilim ve teknolojide kuvvetli olması kaidesiyle ne savaşta ne de masada mağlup olmayacağını belirten Sancar, şunları söylemiş oldu:

“Son 5 yıldır elimden geldiği kadar tüm Türk devletlerini ziyaret ediyorum, oradaki devlet yöneticileriyle görüşüyorum ve onlara bilime büyük yatırım yapmalarını anlatmaya çalışıyorum. Teknolojiden fazla, temel bilim yapmalarını tavsiye ediyorum zira teknolojide F-16 uçağı yahut öbür silahlar var. Onları alabilirsiniz ancak bozulunca, satan sizden mutlu değilse onu alamaz ve yarı yolda kalırsınız. Bu bakımdan şayet tam bağımsızlık hakkımızı koruyacak düzeye ulaşmak ve insanlığa katkı yapmak istiyorsak temel bilime fazlaca yatırım yapmalı ve çocuklarımıza temel bilimin ehemmiyetini yeniden yine vurgulamalıyız. Benim laboratuvarım deher neysel bir laboratuvardır. Oturup düşünmekle, kitap okumakla, internetten bir şeyler bakmakla deney yapamazsınız. Üniversite laboratuvarda çalışamazsınız deyince biz felce uğradık.”

“ALİYEV İLE HOŞ VE OLUMLU BİR GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRDİK”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile hoş ve olumlu bir görüşme gerçekleştirdiğini belirten Sancar,“ Karabağ Savaşını konuştuk. Batı’nın Karabağ Savaşı sırasındaki iki yüzlülüğünü konuştuk. AGİT Minsk Kümesi’nin 30 yıllık iki yüzlüğünü konuştuk. Bilim insanıyım ve Türk milliyetçisiyim bunu her vakit söylerim ve her yaptığım işte bunun bir tesiri vardır. Türk milliyetçisi olmanın değerli bir tarafı de bilimde güçlü olmaktır. Bilimde güçlü şayet olmazsak, istediğin kadar milliyetçi ol, istediğin kadar vatanını sev dış güçlerin yaptığına karşı koyamazsın ve onların istediğini yaparsın” tabirlerini kullandı.

“KORONAVİRÜS TABİATTAN ÇIKTI”

Türk dünyasının 750 – 1250 senelerında dünyada bilim merkezi olduğunu söyleyen Sancar,“ Doğal kaynaklarımız var, insan gücümüz var, bizim büyük potansiyelimiz var. Biz kâfi ki gücümüzü temel bilime verelim. Çocuklarımıza erken yaştan temel bilime dayalı eğitim verelim ve deher neysel bilimi alıştıralım. Bilhassa deher neysel bilimi vurguluyorum” dedi.

Korona virüsün Çin’deki laboratuvarda oluşturulduğu söylentilerine de değinen Sancar, “Hem ABD’de, birebir vakitte Türkiye’de bir sürü söylenti var. Bilen, bilmeyen bu mevzuyu konuşuyor. Milletin başını karıştırıyorlar. Bunu söyleyen cahildir, okumuş olsa bile cahildir. Korona virüs tabiattan çıktı” sözlerini kullandı.

“KARABAĞ’DA TAM BİR VAHŞET GÖRÜNÜMÜ VAR”

Uçakla Füzuli’ye giderken Karabağ’ın büsbütün tahrip edildiğinin açık bir biçimde görüldüğünü belirten Sancar, “Orada ayakta kalan tek bina görmedim, tam bir vahşet görüntüsü var. Şuşa’da sağda solda ayakta duran meskenler var lakin orada da her şey tahrip edilmiş. Hem bizim birebir vakitte insanlık için acıklı bir durum. İnsan beşere bunu nasıl yapar? O kadar nefret nereden geliyor? Bunu insan yapmaz” dedi.

Sancar konuşmasında, bilim yapmak isteyen Azerbaycanlı gençlere güvendiğini ve kendisiyle çalışmak isteyenleri seve seve kabul edeceğini de belirtti.