New York Şehri genelinde: Genç dansçılara sahnede ve sahne dışında eğitim

B-Boy

Global Mod
Global Mod
Bir süre kıkırdamaya dayandı ama durmadı.

Son olarak Dionne Figgins, bir grup sekizinci sınıf öğrencisinin Joyce Tiyatrosu'nda yapacakları gösterilerin provalarına mini bir konferans vermek üzere ara verdi. Ancak sinir bozucu kıkırdamalar üzerine bir ders olarak başlayan şey, kısa sürede daha ayrıntılı bir şeye dönüştü: Seyirci ile dansçı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi.

New York'ta ücretsiz bir bale okulu olan Ballet Tech'in sanat yönetmeni Figgins, “Performansta kıkırdamalar hakim olursa gösteri biter” diyor. “Dans bir hizmettir.”

Öğrenciler konuşmayı bıraktı. Seğirmesi durdu. Figgins, “Misafir bizim patronumuzdur” dedi. “Bu mantıklı mı? Dolayısıyla seyircinin deneyimine önem vermelisiniz, böylece kıkırdama içermesi gerekmez – biz bir kıkırdama sağlamadığımız sürece. Ve orada öyle mi orada kıkırdıyorlar!”

Provasını yaptıkları danstan bahsediyordu: Batı Afrika dansı ve balesi de dahil olmak üzere çeşitli kültürleri ve dans formlarını kapsayan yeni ve canlı bir çalışma olan “Vatan”. “Homeland”ın prömiyeri, perşembe gününden itibaren Joyce'ta 30. yılını kutlayan Ballet Tech'in öğrenci topluluğu Kids Dance tarafından yapılacak.

Figgins bir röportajda “Altı bölüm var ve dünyayı dolaşıyoruz” dedi. “Kendi repertuvarımı geliştirmeye başlamak istediğim için her yıl yeni işler yapıyorduk. Gelecek yıl sakinleşip biraz repertuar çalacağız. Çünkü herkesi delirtiyorum! Bu çok büyük bir rakam.”

Kids Dance'ın repertuvarı, New York City'deki devlet okullarındaki çocuklara dans öğrenme fırsatı vermek amacıyla 1978'de Ballet Tech'i kuran üretken koreograf Eliot Feld'in danslarından yararlanıyor. Ve artık bu danslar herkese açık: 1967'de ilk balesinin koreografisini yapan ve sonraki yıllarda klasik dansın tanımını genişleten Feld, yakın zamanda çalışmalarını kamuoyunun beğenisine sundu. (O ve Ballet Tech ayrıca Lincoln Center'daki New York Sahne Sanatları Halk Kütüphanesi'ne arşiv malzemeleri bağışladılar.)

Figgins, “Çalışmalarının profesyonel dans alanlarında ve üniversitelerde sergilendiğinden gerçekten emin olmak istiyoruz” dedi. “Çünkü yapılan iş gerçekten iyi.”

Kids Dance, “Homeland”ın yanı sıra Feld'in “Apple Pie” (1999) şarkısını bluegrass'ta ve Bebe Miller'ın “Rain” şarkısını, başarılı bir çağdaş dansçı ve Bale Teknolojisi mezunu Tamisha A. Guy'ın konuk performansıyla seslendiriyor.

44 yaşındaki Figgins, Harlem Dans Tiyatrosu ve Broadway'deki performansları içeren kariyerinin ardından 2021 yılında Ballet Tech'in sanat yönetmenliğini devraldı. Keskin ama sıcak, gerçekçi bir canlılıkla öğrencilerinin dikkat etmesi konusunda ısrar ediyor. Görgü kuralları onun için sahnede ve sahne dışında önemlidir. Provanın ardından 14 yaşındaki dans öğrencisi Addis Pace, Figgins'in tavrını şöyle özetledi: “Her zaman saygılı ve disiplinli davranın. Dans etmiyorsan aptal gibi davranman gerektiğini düşünme.”

14 yaşındaki Bogdana Kuzmenko, Figgins'in konuşmalarının sık ve anlamlı olduğunu ve öğrencilerin “hayatı farklı gözlerle görmelerine” yardımcı olduğunu söyledi.

“Bize her zaman yeni enerji veriyor” dedi. “Kötü bir ruh halinde olduğumuzda bu her zaman moralimizi yükseltir.”

Ballet Tech'in sanat yönetmeni olarak Figgins, New York City devlet okullarındaki çocukları dans eğitimi için tarama ve ikinci ve üçüncü sınıflardaki potansiyel öğrencileri belirleme misyonunu sürdürüyor. Ama aynı zamanda Ballet Tech Vakfı tarafından finanse edilen yeni bir girişim olan Ballet Tech Across New York ile organizasyonun erişim alanını genişletiyor.

Figgins, “Önceki süreç gerçekten seçmelere dayalıydı, yani kısa bir seçmeler yaptılar, o seçmelerden kesinti yaptılar ve ardından daha uzun bir geri arama oldu” dedi. “Ve gerçekten görmek istediğim şey, Bale Teknolojisi eğitim programına uygun olup olmadıklarına bakılmaksızın tüm öğrencilerin bir tür dans deneyimine sahip olmasıydı.”

Artık devlet okullarındaki tüm ikinci ve üçüncü sınıf öğrencilerine yetenek seviyelerine bakılmaksızın 45 ila 55 dakikalık bir kurs sunuluyor. Okullar iki seçenek arasında seçim yapabilir: Dans deneyimi az olan öğrenciler için Herkes İçin Dans veya daha deneyimli öğrenciler için BT Ballet Basics. Ve Figgins'in daha büyük hedefleri var. Örneğin Bale Teknolojisi'nin yanı sıra altı haftalık kurs verebilecek bazı okullar olsaydı çok sevinirdi. “Bu programı okullara gidip ders verecek şekilde genişletmeyi gerçekten çok isterim” dedi. “Bunların hepsi Harlem Dans Tiyatrosu'ndayken yaptığım şeyler. Hep devlet okullarına gittik.”

Figgins Bale Tech'i istiyor “ Bu konservatuar programlarından bazılarıyla aynı gemideyiz” dedi ve Ballet Academy East ile Alvin Ailey ve Harlem Dans Tiyatrosu okullarını örnek olarak gösterdi.

Ancak New York Şehri Dans Okulu olarak da bilinen Ballet Tech, yalnızca bir dans okulu değil aynı zamanda akademik bir okuldur. New York City Eğitim Bakanlığı ile Ballet Tech Foundation'ın işbirliğiyle oluşturulan okul, Broadway ile Manhattan'daki 19. Cadde'nin köşesinde yer alıyor ve dördüncü ile sekizinci sınıf arasındaki öğrencilere yönelik. Daha sonra öğrenciler, Fiorello H. LaGuardia Müzik, Sanat ve Sahne Sanatları Lisesi de dahil olmak üzere çeşitli liselere dağıtılır, ancak mezunlar için dans dersleri de verilmektedir.

Figgins, “Onlar sekizinci sınıfta okulu bıraktıklarından onların gelişiminin bir parçası olmak istiyorsunuz” dedi. “Bu şekilde mezunlarımızın hayatlarında var olmaya çalışıyorum, böylece onların dans alanında arzu ettikleri pozisyonlara gelmelerine yardımcı olabiliriz.”

Figgins, gösteri sanatlarının ötesinde dans kariyeri fırsatlarına dikkat çekmek istiyor. Öğrenciler aydınlatma ve sahne tasarımını öğrenme fırsatına sahiptir. Ayrıca dans gruplarının Ballet Tech'in stüdyolarını kullandığı ve öğrencilere kendi şirketlerinden çeşitli disiplinler ve repertuarlar öğrettiği bir misafirlik programı da bulunmaktadır. Figgins, “Öğrenciler yoğun bir şekilde dahil oluyor, dolayısıyla bir sonraki adımları hakkında fikirleri var” dedi.

Figgins, Washington DC'deki ünlü Jones-Haywood Dans Okulu'nda okudu ve suikasttan sonra emekli olan New York Şehir Balesi'nin ilk siyah baş dansçısı Arthur Mitchell'in sanatsal yönetimi altındayken Harlem Dans Tiyatrosu'na katıldı. Rahip Dr. Martin Luther King Jr., 1968'de şirketi kurmanın ilhamını hissetti.

Mitchell katı bir öğretmendi ama Figgins'in zirvede olmayı istemesini sağlayan kişiydi. Broadway'e gittiğinde bunun Mitchell'in teşvikiyle olmadığını anımsıyor: “O dedi ki, 'Sen orada bir birliğe gireceksin – ben de seni bir birliğe sokmaya çalışıyorum.' yıldız.'”

Ama dersleri dışarı sızdırıldı. Öğrencilerine dansın büyük resmini öğretmeyi önemsiyor: stüdyoda nasıl iyi bir profesyonel olunur, koreografların ve yönetmenlerin birlikte çalışmak isteyeceği türde bir sanatçı nasıl olunur. “Bay. “Mitchell oturmamıza izin vermedi” dedi. “'Kendi işini öğrendikten sonra başkasının işini öğrenmezsen, doğru yapmıyorsun demektir' dedi.”

Pek çok dans öğretmeni gibi o da eğitime daha hümanist bir yaklaşım geliştirmeye çalışıyor. Büyürken öğretmeni Doris Jones'un bastonu vardı. “Biz buna sopa yöntemi diyoruz” dedi. “Bastonu yerde kullanırsın, bastonu kalçanın üzerinde kullanırsın, bastonu ayak bileğinin üzerinde kullanırsın.”

Artık bir evrimin başladığını ve bu tür katı bir disiplinin artık kabul edilemez olduğunu söyledi.

Aynı zamanda birbirlerine karşı cömert olan öğrencilerine “bu alanda rekabetçi olmanın ne anlama geldiğini” öğretmek istediğini söyledi. “Ve bana göre bu tek bir odak noktası gibi görünüyor.”

Öğrencilerin kendilerini rahatsız eden sorunları var. Terlemeyi sevmiyorsun. Stüdyonun kokusu onu geri çekiyor. Figgins, “'Ah, burası çok iğrenç' diyorlar, ben de 'Hayır, hayır, hayır, buna alışman gerekecek' diyorum” dedi. “Bunun böyle kokması gerekiyor. Bu, işinizin kanıtıdır. Biz de bunu istiyoruz. Ancak çok çalışmanın ürünü olan ter, yorgunluk ve kaslardan kaçınmak için çok zaman harcıyorlar.

Dans etmenin bir yaşam tarzı olduğunu ve kısayol olmadığını söyledi. Bale Teknolojisi öğretmenleri sınıfta bir egzersize başlamadan önce üç ila dört saniye bekler; aynı duraklama bir kombinasyonun sonu için de geçerlidir. Öğrencilerin “herkesin aynı fikirde olması için” hareketsiz durmaları gerektiğini söyledi. “Takım olmaya alışıyorsunuz. Futbolda da durum aynı. Herkes hâlâ oyalanıyorsa maçı çağıramazsınız. Dans ederken de bu işe yaramıyor.”

Son zamanlarda Figgins, öğretmene olan hayranlığını ifade etmek için bale dersinin sonunda selam veya reverans yapmayı düşünüyordu. “Bu bizim uygulamamıza bir selam. Öğretmenlerimiz ve müzisyenlerimiz için bir selam, hatta bir stüdyomuz olduğu için minnettarız. Olmak “Stüdyoyu seviyorum. Orada geçirdiğiniz her saniyenin ne kadar kıymetli olduğunu öğrencilere hissettirmeye çalışıyorum.”