Neden Saksonyalı bir eczacı bu ödülü alıyor?

Mezopotamya

New member
Ah, bu hava, bu dünya ve ardından sabahları hala aklımda olan Noel pazarına akşam ziyareti. Baş ağrısı hapları mı? Artık orada yok. Öyleyse yağmura çıkın, eczaneye gidin ve daha fazla konuşmaya ihtiyacı olan bir emeklinin arkasında sırada bekleyin. Evet, hava, dünya, kötü, kötü, yüksek tansiyon, doksazosin, teşekkürler, torunun ilacı lütfen.

Bu arada gezici bir bakış. Göğüs karamelleri, ısıtıcı bantlar, kasanın yanındaki meyve dilimleri ve odanın her yerinde erken teşhis tehdidi: Soğuk algınlığı mı? Öksürük? Kuru alan mı? Sistit? Pandemi sonrası bölücülerden biri şu şekilde: “Kırmızı görüyoruz.” Yanında da: “Herhangi bir sorunuz varsa bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.”

İşinin riskleri ve yan etkileri konusunda pek açık sözlü olmayan eczacı şu yanıtı veriyor: “Bu, eczanelerdeki düşüşe işaret ediyor.” Benim gibi emekli olmayan biri daha fazla derinlemesine sohbet edemiyor gibi göründüğü için şunu ekliyor: “Eczanelerin yeterince para alamadığını.”

Çok az para, bunu kim bilmiyor? Çünkü kim hak ettiğini hak ediyor? Eski bir okul arkadaşımı, bu eczacının oğlunun, 1990'ların başındaki Batı Almanya'sını düşünüyorum. Neyi miras alacağını ve ne olacağını birinci sınıfta zaten biliyordu. Bu aynı zamanda daha sonra onun hayatı boyunca hoş olmayan bir özgüvenle kasılarak yürümesine neden oldu. Muhtemelen onun yüzünden eczacılara karşı belli bir antipatim var.

Sanırım bu şakaya benziyor. Eczacı müşterinin arkasından sesleniyor: “Dur, sana yanlışlıkla aspirin yerine arsenik verdim!” – “Fark nedir?” – “Arsenik beş euro daha pahalı!” Şubat ayındaki D-Day'de FDP Federal Meclis'ten ayrıldığında, umarım eczanelerde artık bir lobi partisi yoktur.

B'den C'ye, Doğu Ziyareti, 263 kilometre

Bütün bunlar kesinlikle haksızlık, biliyorum. Aslında sektör pek iyi durumda değil. Ve bu düşüş Saksonya'da da hissediliyor. 2013'te 996 eczane vardı, şu anda 886 eczane var ve bu eğilim düşmeye devam ediyor. Genç yetenek eksikliği, yıllardır ücret artışı ve ilaç fiyat düzenlemesi gibi bürokratik canavarlarla uğraşacak zaman var. “Kırmızıyı Görüyoruz” kampanyası buna bir tepkiydi. Aşırı dozda öfkeyle başladı.

Güney Saksonya'daki Falkenstein'lı iyi eczacı Robert Herold'a da, meslektaşlarının kazançlı iş uygulamalarını ifşa ettiği için kar amacı gütmeyen “Blueprint for Free Speech” organizasyonundan Avrupa İhbarcı Ödülü'nü yeni aldı.

Herold yıllarca kanser ilaçlarının gizli fiyat listelerini topladı ve bunları gazetecilere iletti. Bu, kanser infüzyonları üreten eczacıların belirli aktif maddeleri ne kadar ucuza satın alabildiğini gösterdi. Ve yasal sağlık sigortası şirketlerinin geri ödemeleri ne kadar pahalı. Yıllık 500 milyon euro civarında. Politikacılar israfa son verme sözü verdi. Hiçbir şey olmadı.

Herold, kabul konuşmasında Almanya'daki sigorta sistemi kaygısıyla hareket ettiğini açıkladı. Bu, patlayan maliyetler nedeniyle bir noktada çökecek. Muhtemelen, özellikle emekli olduğumda ve artık eczane kalmadığında diye düşünüyorum. Ah, bu hava, bu dünya, kötü, kötü.

“Doğuya Ziyaret” sütununda Paul Linke her iki haftada bir Chemnitz ve çevresindeki geçici yaşamını aktarıyor. Saksonya berbat mı? Benimle dalga mı geçiyorsun? Bunu söylerken ciddi misin?