Myanmar’ın doğusunda ordu son yılların en şiddetli taarruzlarını düzenliyor

Muhabir

New member
Free Burma Rangers isimli insani yardım kuruluşunun yöneticisi David Eubank, Associated Press’e yaptığı açıklamada, orduya ilişkin uçak ve helikopterlerin, çatışmanın ortasında kalmış sivillere tıbbi ve besin yardımı ulaştırdıkları Myanmar’ın doğusundaki bölgede hayli sık akın düzenlediğini belirtti. Eubank, ordunun ülkede düzenlediği hava ve kara taarruzlarının İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülmemiş şiddette olduğunu bildirdi.

Yardım çalışmaları sırasında, Myanmar hava kuvvetlerinin Kayah (Karenni) eyaletinde yinelayan hava hücumlarına şahit olduklarını tabir eden Eubank, bunların, ülkenin İngiltere sömürgesi olduğu ve Japonya’nın işgali altında bulunduğu İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en şiddetli akınlar olduğunu söylemiş oldu.

Eubank, Karenni’de gördüklerini Myanmar’da daha evvel hiç görmediğini, Myanmar ordusunun aralıksız biçimde hava akınları düzenlediğini anlattı.

Dünyanın Ukrayna’ya verdiği dayanak için minnettar olduklarını söyleyen Eubank, “Ancak Karenni halkı bana soruyor: Biz sayılmıyor muyuz? Ukrayna halkının yardıma gereksinimi var lakin bizim de var. Niçin kimse bize yardım etmiyor.” tabirini kullandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütünden araştırmacı Manny Maung da Myanmar ordusunun sivilleri, sivil, kamu ve dini binaları gaye alan hava taarruzlarının “savaş suçu” oluşturduğunu belirtti.

ASKERİ DARBE

Myanmar ordusu, 2020’deki genel seçimlerde hile yapıldığı tezlerinin ortaya atılması ve ülkede siyasi tansiyon yaşanmasının akabinde 1 Şubat’ta idareye el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili önderi ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere bir fazlaca yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Myanmar ordusunun darbe zıddı protestocu ve isyancı kümelere silahlı müdahalesi kararı bugüne kadar 902 kişi hayatını kaybetti, binlerce gösterici gözaltına alındı.

Bu ortada, Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşuna bakılırsa, ülkede darbeden bu yana yaklaşık 1400 kişi ömrünü kaybetti, yaklaşık 10 bin kişi gözaltına alındı.

Ülkede geniş iştirakli şovlar sürerken üst seviye hükümet yetkililerinin, askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.