Medya “derin tahriş durumlarını” tetiklediğinde.

Mezopotamya

New member
Ev
Berlin
Doğu Alman Kimliği: Medya “Derin Tahrişleri” Tetiklediğinde.

Doğu Komiseri kısa bir süre önce iptal eder ve Batılı bir profesör hoşnutsuzluğa neden olur. Berlin’de Batı medyasının egemenliği tartışması böyle başladı.

Wiebke Hollersen

06/08/2023 | 08.06.2023 – 21:29 tarihinde güncellendi

Medyaya Batı Almanlar hakimdir ve genellikle Doğu hakkında genelleştirilmiş terimlerle haber yapar.

Medyaya Batı Almanlar hakimdir ve genellikle Doğu hakkında genelleştirilmiş terimlerle haber yapar.Sven Hoppe/dpa

Sabine Bergmann-Pohl akşamı açarken, medya kelimesi bile birini veya diğerini “derin bir sinir durumuna” sokabilir, diyor. O zaman Doğu-Batı meselesi konuşulsa işler daha da kötüye giderdi. En son Doğu Almanya Halk Meclisi’nin başkanlığını yapan ve şu anda ülkede demokratik söylemi ilerletmeyi amaçlayan Alman Derneği’nin başkanı olan Bergmann-Pohl, birleşmeden 33 yıl sonra bile Almanya’da derin çatlakların olduğunu söylüyor. Bergmann-Pohl, sabahları gazete okurken de rahatsızlık duyduğunu söylüyor.

Çarşamba günü, Alman Topluluğu Saksonya-Anhalt eyalet temsilciliğini bir panelde bu rahatsızlıklara ışık tutmaya davet etti. Daveti böyle anlayabilirsiniz. “Benim Medyam, Benim Sesim?” Doğu Almanya’da medyanın rolü tartışılacak. Başlamadan önce sunum yapan kişi, kalabalık salona izleyicilerin nerede doğduğunu sorar. Orada bulunanların yaklaşık dörtte üçü Doğu Almanya’dan geliyor.

Tartışma başlamadan önce medya bilimcisi Lutz Mükke, Alman-Alman medya gerçekliğine ilişkin içgörülerini sunacak. Doğu Almanlar, ulusal gazetelerde ve yayıncılarda lider pozisyonlarda neredeyse hiç temsil edilmiyor, Doğu’daki bölgesel ve yerel gazeteler, Mükke’ye göre bir istisna, Berliner Zeitung dışında Batı Alman yayıncılara ait. Bölgesel habercilik de düşük ücretlerle tehdit ediliyor, doğu kırsalında gazeteciler zorlukla hayatta kalabiliyor ve bazı bölgelerde basılı gazeteler artık dağıtılmıyor. Ulusal medyada Doğu, genellikle “Batı Almanya normalliğinden olumsuz bir sapma” olarak bildiriliyor.

Panel Tartışması: Benim Medyam, Benim Sesim?  Saksonya-Anhalt Eyalet Temsilciliğinde

Panel Tartışması: Benim Medyam, Benim Sesim? Saksonya-Anhalt Eyalet TemsilciliğindeBenjamin Pritzkuleit

“Cinsiyet zorunda değilsin!” bir adam bağırır

Ve son olarak: Doğu Almanlar medyaya ve demokrasiye daha az güveniyor. Lutz Mükke, kendi görüşüne göre bunun artık 1990’dan önceki deneyimlere dayandırılamayacağını, ancak yeniden birleşmeden bu yana Doğu’daki insanların deneyimleriyle izlenebileceğini söylüyor.

Yani konuşacak çok şey olacaktı. Lutz Mükke’nin bulguları Dirk Oschmann’ın “Doğu: Bir Batı Alman Buluşu” adlı kitabında alıntılanmıştır. Kitabın yeni bir Doğu-Batı tartışmasını ateşlediği sık sık söylenir. Ama Oschmann’dan bahseden esas olarak Doğu değil mi? Sonuç çıkarabilecek gerçekten dinleyen var mı? Sadece konuşmak mı, yaygara mı, yoksa bir şeylerin değişme şansı var mı? Aslında, federal hükümetin Doğu Avrupa temsilcisi Carsten Schneider Çarşamba günü kürsüde olmalıydı. Bu tür tartışmaların siyasi sorumlusu. Ancak Schneider, Başbakanlığa çağrıldığını söyleyerek kısa bir süre önce iptal etti. Hassas tartışmalarda kürsülere müdahale etse daha önemli olmaz mıydı?

Mükke, Doğu Alman medya bilimcisi Mandy Tröger (aynı zamanda Berliner Zeitung’da köşe yazarıdır), Batı Alman medya bilimcisi Marlis Prinzing ve 3. Nesil Ost ağının sözcüsü ve çevrimiçi ortam Correctiv’in genel müdürü Jeanette Gusko tartışıyorlar. .

Başladığında, salonda gürültülü oluyor. Moderatör podyumda bir kadını “misafir” olarak tanıtıyor. Seyirci homurdanıyor, bir adam bağırıyor: “Cinsiyet almak zorunda değilsin!” Moderatör Jana Münkel, bunu kendisine bırakabileceğinizi söylüyor. Akşamın ilk tahrişi – daha fazla ele alınmayan. İlk kaçırılan fırsat.

Mandy Tröger, Doğu Alman gazetelerinin Treuhand tarafından özelleştirilmesiyle ilgili araştırmasını anlatıyor. Dosyalara erişmek için yıllarca beklemek zorunda kaldı, ardından fotoğraf çekmesine veya kopya yapmasına izin verilmedi. Bu arada, 1990’ların ortalarında, hatta Treuhand faaliyete geçmeden önce, hangi Batı Alman yayıncılarının hangi Doğu Alman gazetelerini alacağı konusunda anlaşmaya varıldığını biliyor. O zamanlar, kârlı bir iş olan büyük baskı tirajları söz konusuydu. Thüringen’de üç gazete, bugüne kadar çözülmemiş bir tekel yaratarak WAZ Grubuna gitti.

Gazetecilik ile aktivizm karıştırılıyor mu?

Lutz Mükke, “Helmut Kohl, arkadaşlarına büyük bölgesel gazeteler sağladı” diyor. Doğu’da 80 ila 100 yeni gazetenin kurulduğu 1989/90’dan hemen önceki zamandan bahsediyor. İyimserlik ruhu uzun sürmedi, bağımsız yazı işleri departmanları yeniden azaldı ve Doğu Almanya medya pazarı o zamandan beri Batı Almanya’nın elinde. Batı Almanlar, Doğu’daki gazetelerin baş editörlerinde hala çoğunlukta.

Yazı işleri departmanlarındaki çeşitlilik ve Doğu Almanların “dönüşüm yetkinliği” podyumda tartışılacak. Çoğu zaman, konuşma, olabileceği tahrişten uzaklaşır. Marlis Prinzing, öğrencilerinin Doğu Alman bakış açılarına karşı nasıl duyarlı hale geldiklerini açıkladığında seyirciler bir kez daha hoşnutsuzluğa kapılır. Ayrıca ‘engelli insanların’ bakış açısını anlamayı öğrendiklerini söylüyor. “Harika karşılaştırma!” diye haykırıyor ikinci sıradan bir kadın.

Sonunda, dinleyicilerin resmi olarak konuşmasına izin verilir. Polonyalı bir kadın, gazeteciliğin aktivizmle giderek daha fazla karıştırılıp karıştırılmadığını soruyor. Büyüdü ve medya tarafından eğitilmek istemiyor. Başka bir dinleyici, Doğu ile ilgili şakalarla bir sorunu olmadığını söylüyor. “Ama hayatım bana diğer taraftan anlatıldığında bir sorunum var.” Artık tartışma gerçekten başlayabilirdi. Ama akşam bitti.