Macron ‘nasıl bir Fransa istemediğini’ deklare etti, laiklik vurgusu yaptı

Muhabir

New member
Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçiminde çok sağcı Ulusal Birlik Partisi‘nin (RN) önderi Marine Le Pen ile ikinci çeşitte yarışacak olan mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sonuçların nihaileşmesi daha sonrası açıklamalarda bulundu.

Macron, “36 milyondan fazla kişi oy kullandı. İtimadınız beni onurlandırıyor. Hassaslıkları ne olursa olsun, birinci tıpta tercihleri ne olursa olsun tüm vatandaşlarımızı bize katılmaya davet ediyorum. Kimileriniz bunu çok sağı engellemek için yapacak. Milletimizin hizmetinde, bir hareket birliği inşa etmek üzere, farklı inanç ve hassasiyetleri bir ortaya getirmek için yeni şeyler keşfetmeye hazırım” tabirlerini kullandı.

“ENGELCİ BİR FRANSA İSTEMİYORUM”

Macron, “Laiklik yoluyla herkesi inancında hür bırakan ve ibadet etmesine imkan tanıyan bir Fransa istiyorum. Müslümanlar yahut Musevilerin, dinlerinin emrettiği üzere yemek yemelerini engelleyen bir Fransa istemiyorum, bu biz değiliz. Önümüzdeki günlerde onlara projemizin muhtaçlıklarını rastgele bir çok sağ projeden daha sürdürülebilir bir biçimde karşıladığını göstereceğim. Önümüzdeki 15 gün ortasında yapacağımız müzakere ülkemiz ve Avrupa için belirleyici olacaktır” dedi.

DÖRT ADAYDAN ’MACRON’A OY VERİN’ DAVETİ

Birinci cinste elenen tüm adayları alkışlayan ve kendisine oy vermeye çağıran adaylara teşekkür eden Macron, Bu akşam bana dayanak olan Anne Hidalgo, Yannick Jadot, Valérie Pécresse ve Fabien Roussel’e teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Yeşiller Partisi’nin (EELV) Lideri ve 2009’dan bu yana Avrupa Parlamentosunda (AP) milletvekili Yannick Jadot, merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisi’nin (LR) adayı ve başşehir Paris’in de ortasında bulunduğu İle-de-France Bölgesinin Lideri Valerie Pecresse, merkez sol Sosyalist Parti’nin (PS) adayı Paris Belediye Lideri Anne Hildago, Komünist Parti’nin (PCF) Genel Sekreteri Fabien Roussel ikinci çeşitte Macron’a oy vermeye çağırmıştı.

Pecresse yaptığı açıklamada, “Marine Le Pen’in iktidara gelmesini ve bunun doğuracağı kaosu önlemek için vicdanımla Emmanuel Macron’a oy vereceğim” demişti.

İKİ ADAYDAN ’LE PEN’E OY VERMEYİN’ DAVETİ

Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi
‘nin (LFİ) önderi Jean Luc Melenchon ve Yeni Antikapitalist Parti‘nin (NPA) Sözcüsü Philippe Poutou ise, Macron’a oy verilmesi için açıkça davette bulunmazken, Le Pen’e oy verilmemesini istemişti. Melenchon yaptığı açıklamada, “Le Pen’e tek bir oy vermemeliyiz” demişti.

İKİ ADAYDAN LE PEN’E TAKVİYE

Çok sağcı ve nefret telaffuzlarıyla gündemde olan bir daha Fetih (Reconquete) Partisi başkan Eric Zemmour ikinci tıpta seçmenlerini Le Pen’e oy vermeye çağırmıştı.

Milletvekili Nicolas Dupont-Aignan da Le Pen’e oy vermeye çağırmış, “Le Pen’e oy vereceğim ve oy vermeye çağırıyorum” demişti.

İKİNCİ ÇEŞİTTE MACRON FAVORİ

Sandık çıkış anketlerine göre, 24 Nisan’da yapılacak olan ikinci çeşit 12 aday içinde oyların yüzde 28.6’sini alan mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile oyların yüzde 23.9’unu alan çok sağcı Ulusal Birlik Partisinin (RN) başkanı Marine Le Pen içinde yapılacak.

İFOP anket şirketine göre ikinci tıpta Macron oyların yüzde 51’ini alarak bir daha cumhurbaşkanı seçilecek.

Birinci tıbbın resmi sonuçları Anayasa Mahkemesi tarafınca 13 Nisan’da açıklanacak ve ikinci çeşitte seçimi kazanan aday ise 13 Mayıs’ta misyona başlayacak.