Londra polisi Prens Charles’ın yardım derneği için inceleme başlattı

Muhabir

New member
Getty Images

Londra Polisi, Prens Charles’ın yardım kuruluşu olan Prince’s Foundation (Prens’in Derneği) isimli derneğin bir Suudi Arabistan vatandaşına, İngiltere’de ayrıcalıklı bir pozisyon elde etmesini sağlayacak biçimde yardım ettiğine dair ihbar aldıklarını deklare etti.

Eylül ayında yapılan ihbarın kararında polis, derneğe inceleme başlatmaya karar verdi.

İnceleme, 1925 tarihindeki Ayrıcalıklar Kanunu’nda istismarı tedbire kararları altında başlatıldı. Şimdiye kadar kimse sorguya alınmadı; rastgele bir tutuklama yapılmadı.

Prince’s Foundation’dan yapılan açıklamada da, “soruşturma sürerken açıklama yapmanın uygun olmayacağı” belirtilti. Derneğin Londra Polisi’yle “tam işbirliği” halinde olduğu ve soruşturmaya yardım ettiği belirtiliyor.

Veliaht Prens Charles ve eşi Camilla’nın yaşadığı Clarence House’dan yapılan açıklamada, Charles’ın “Derneğe bağış karşılığında İngiliz vatandaşlığı yahut ülkede rastgele bir ayrıcalık tanınma teklifi yapılmasıyla ilgili hiç bir bilgisi yoktur” denildi.

Prens Charles derneğin lideri konumunda lakin derneği işleten ve günlük işleyişe hakim olan öbür yöneticileri var.

Polisin açıklamasına göre geçen yıl birtakım basın yayın organlarında, Prens Charles’ın eski çalışanlarından Michael Fawcett’ın bir Suudi Arabistan vatandaşına birtakım ayrıcalıklar için bağış karşılığında yardım ettiğine dair haberler çıktı.

Monarşi tersi “Cumhuriyet” isimli küme, haberlerin akabinde Eylül ayında polise bir mektup yazarak Prens ve Fawcett ile ilgili resmen şikayette bulundu.

Kümenin başındaki Graham Smith, “Umarız soruşturma korkusuzca, kimseye iltimas geçilmeden ve gerektiği kadar ayrıntılı biçimde yapılır.” dedi.

Geçen yıl argümanların ortaya atılmasının akabinde Fawcett, Prince’s Foundation’ın CEO’luğu bakılırsavinden ayrılmış; Kasım ayında da istifa ederek dernekten büsbütün ayrılmıştı.

Londra Polisi, Eylül ayında ellerine ulaşan mektubu değerlendirdiğini; dernekle de bağlantıya geçerek bağış toplama etkinlikleriyle ilgili kimi evraklar aldığını; bu dokümanların elde edilen bilgilerle bir arada bir daha incelendiğini ve tüm bu gelişmelerin sonunda soruşturma başlatılmasına karar verildiğini deklare etti.

O periyot çıkan haberlere bakılırsa, Suudi vatandaşı Mahfouz Marei Mubarak bin Mahfouz, Prens Charles’ın onarım projelerine nakdi bağış yaptı. Mahfouz, şu an rastgele bir ihlalle suçlanmıyor, kendisi de argümanları reddediyor.