Kuantum kıyameti nedir, endişelenmeli miyiz?

Muhabir

New member
Getty ImagesBu bilgisayar çipi kuantum teknolojiler için tasarlandı

Bâtın ve şifreli dokümanların birdenbire, kolay kolay açılabildiği bir dünya düşünün. İşte bu dünya “kuantum kıyameti” olarak biliniyor.

özetlemek gerekirse kuantum bilgisayarlar, şimdiye kadar geliştirdiğimiz ve bugün kullandığımız bilgisayarlardan hayli farklı biçimde ve teorik olarak epey daha süratli çalışıyor.

Olağan bir bilgisayarın karmaşık bir bilgiyi deşifrelemesi, milyarlarca kombinasyonu çözmesi yıllar sürebilir. Tahminen de bu süreci hiç bir vakit tamamlayamaz.

Fakat teorik olarak gelecekte kullanılabilecek bir kuantum bilgisayar bu süreci saniyeler ortasında yapabilir.

Bu tıp bilgisayarların insanlık için bir sürü sorunun tahlili olabileceği düşünülüyor. İngiltere hükümeti, Ulusal Kuantum Hesaplama Merkezi’ne önemli yatırımlar yapıyor, bu alanda süratli gelişmeler sağlamaya çalışıyor.

Ancak kuantumun karanlık tarafı da var.

BİLGİ HIRSIZLARI

ABD, Çin, Rusya ve İngiltere de dahil olmak üzere biroldukca ülke kuantum bilgisayarlar geliştirmek için epeyce önemli yatırımlar yapıyor, siber dünyada üstünlük kazanmaya çalışıyorlar.

Her gün şifrelenmiş bilgilerimiz siber dünyada müsaademiz olmadan toplanıp data bankalarında saklanıyor. Bu datalar, bilgi hırsızlarının kuantum bilgisayarlarla yapabileceği taarruzlara karşı hayli hassas.

PostQuantum isimli şirkette baş stratejist olarak çalışan Harri Owen, “İnternette günümüzde, alışveriş, banka süreçleri, toplumsal medya etkileşimi üzere yaptığımız her şey şifreli bir biçimde yapılıyor” diyor ve ekliyor:

“Ancak bu şifreleri kırma kapasitesine sahip bir kuantum bilgisayar icat edilince, o bilgisayarın kullanıcısı bütün bu banka hesaplarına erişim sağlayabilecek ve devletlerin savunma sistemlerini yok edebilecek güce sahip olacak… Bitcoin cüzdanları büsbütün boşaltılacak.

Cambridge ve Kolorado merkezli Quantinuum şirketinin lideri İlyas Khan da bu görüşe katılıyor:

“Kuantum bilgisayarlar bildiğimiz tüm şifreleme sistemlerini işe yaramaz hale getirecek. Bu bilgisayarlar hayatımız için büyük bir tehdit.”

KUANTUMA KARŞI MÜDAFAA

Pekala bu derece büyük bir tehdit ile karşı karşıyayken niye bu mevzuyu daha epeyce konuşmuyoruz?

İngiltere’de ismini vermek istemeyen bir kamu çalışanı, şayet kuantum bilgisayarlarına karşı rastgele bir savunma stratejisi geliştirilmeseydi “oldukca berbat şeylerin olabileceğini” söylemiş oldu.

Getty ImagesAlmanya Başbakanı Angela Merkel, Eyül 2021’de bir kuantum araştırma merkezini ziyaret etti

Aslında günümüzde çeşitli savunma stratejileri mevcut ve geliştiriliyor. İngiltere hükümetinin bilinmeyen bilgi ve ayrıntılarının tamamı ‘post-kuantum’, yani kuantum ötesi şifrelendirme sistemleriyle korunuyor. Araştırmacılar ise bu yeni şifreleme teknolojilerinin kuantum bilgisayarlara karşı güçlü olmasını umuyor.

Google, Microsoft, İntel ve dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketi olan IBM üzere teknoloji devleri, kuantum sıkıntısına tahliller arıyor. beraberinde Quantinuum ve Post-Quantum üzere uzman şirketlerin de çalışmaları sürüyor.

ABD Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nde (NIST) de sanayiyi, devletleri ve toplumdaki en kritik kesimleri koruyacak standartlaştırılmış bir savunma stratejisi geliştiriliyor.

Doğal bütün bunların maliyeti yüksek olacak.

Kuantum bilgisayarcılığı değerli ve zahmetli, bununla birlikte da epey önemli düzeylerde güç harcayarak ısı yaratan, ekolojik olmayan bir teknoloji.

Kuantuma sağlam algoritmalar geliştirmek vaktimizin en büyük güvenlik teşebbüslerinden bir tanesi. Fakat uzmanlar hiç bir şey yapmamanın artık bir opsiyon olmadığını söylüyor.