“Kottbusser Tor’daki gerilimi hissedebiliyordum”

Mezopotamya

New member
Alaz S., Prenzlauer Berg’den Wedding’e giderken annesi aradı. Pazar günü geç saat, neredeyse 23:00, spor salonuna gitmek istiyor. Ailesi İstanbul’da yaşıyor, orada çoktan gece yarısı oldu. 35 yaşındaki “Benimle seçim sonuçlarını tartışmak istediğini biliyordum” diyor. Bornholmer Strasse’ye yeni gelmişti. “Orada, üzerinde Erdoğan posteri olan ilk arabanın kornasını çalarak yanımdan geçtiğini gördüm ve annemle konuşmanın nasıl gelişeceğini biliyordum.”

Gece boyunca rakamlar şüpheye yer bırakmıyor: Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan beş yıl daha görevde kalacak. 69 yaşındaki oyuncu, Pazar günü muhalefet lideri 74 yaşındaki Kemal Kılıçdaroğlu ile ikinci tur seçimlerini kazandı. Oyların yüzde 99,43’ünü sayan resmi seçim yetkilileri, Erdoğan’ın yüzde 52,14, Kılıçdaroğlu’nun ise yüzde 47,86 oy aldığını açıkladı.

Berlin’de Erdoğan hala oyların yaklaşık yüzde 50’sini, Kılıçdaroğlu ise yüzde 49’unu alıyor. Ancak Pazartesi günü tüm oylar sayılmadı. Berlin, Almanya’daki en büyük Türk topluluklarından biridir. Burada yaklaşık 200.000 Türk kökenli insan yaşıyor, yaklaşık yarısı, 101.000 kişi Türk pasaportu ile oy kullanma hakkına sahip.

Alaz S. de Berlin’deki çoğu Türk gibi oy kullandı, bir saat kuyruğa girmek zorunda kaldı. “Kime oy verdiğimi söylemek istemiyorum ama kesinlikle Erdoğan değildi” diyor. 69 yaşındaki oyuncuya annesi de oy vermedi. “Sonuçta onun yüzünden vatanımı terk ettim.” Alaz, kendi deyimiyle “yeni Berlin dalgası”nın bir parçası olarak yaklaşık yedi yıl önce Berlin’e geldi. Birbirini İstanbul’dan tanıyan o zamanki 15 Türk arkadaştan hiçbiri artık Türkiye’de yaşamıyor. “Artık Avustralya, İngiltere, Belçika, İsveç ve biri Kaliforniya’da yaşıyorlar.” Bunda Erdoğan ve siyasetinin payı büyük. “2011’den sonra İstanbul’da hayatın giderek muhafazakarlaştığını fark ettim.” Aynı zamanda her şey daha pahalı hale geldi ve nüfusun yaşam standardı düştü.

Bu, Türkiye’deki seçmenlerin Almanya’da genellikle fark etmedikleri bir şey çünkü eve sadece kısa tatiller için uçuyorlar. Almanya’da yaklaşık 1,5 milyon kişi oy kullanabildi, yaklaşık 760 bin kişi bir konsoloslukta oy kullandı. Bunların arasında Erdoğan yaklaşık üçte iki çoğunluğu elde etti: yüzde 67,2. Rakibi Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 32.8 oy aldı.

Özdemir, Türkiye’yi “açık cezaevi” olarak nitelendiriyor

Birçok Alman şehrinde binlerce destekçi sokaklara çıktı: polise göre, çoğunlukla barışçıl kaldı, Berlin de dahil olmak üzere pirotekniklerin ateşlendiğine dair münferit raporlar vardı. Tarım Bakanı Cem Özdemir, Alman şehirlerinde çok sayıda Erdoğan taraftarının yüksek sesle tezahüratlarının rahatsız edici bir sinyal verdiğini söyledi. “Birileri ülkeyi bir tür açık hapishaneye çeviren bir seçimi kazandığı için korna çalıyorlar, aynı zamanda burada liberal demokrasinin avantajlarından yararlanıyorlar.” Burada birlikte yaşamanın reddi, liberal demokrasinin reddi” dedi. Politikacılar, okullarda Türk kökenli gençlere ulaşılmasını sağlamalıdır.

Seçim zaferinin ardından Şansölye Olaf Scholz (SPD), Erdoğan’a Twitter’da, Almanya ve Türkiye’nin yakın ortaklar ve müttefikler olduğunu ve aynı zamanda sosyal ve ekonomik olarak da yakından bağlantılı olduklarını yazdı. Kelimesi kelimesine şöyle yazdı: “Artık ortak konularımızı yenilenmiş bir güçle ilerletmek istiyoruz.”

Kenan Kolat, bu seçim sonucundan özellikle hüsrana uğramıştır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a meydan okuyan ve başarısız olan adamın partisi olan Berlin’deki CHP’nin başkanı. Berliner Zeitung’a “Seçim gecesini arkadaşlarımla geçirdim, ancak genel olarak seçimin adil olduğunu düşünmüyorum.” Ne de olsa Erdoğan sürekli olarak Türkiye’deki tüm kanallardaydı. Kolat, “Medya zaten elinde,” diyor. “Pek çok yalan yaydın.”

Türk toplumu ve dolayısıyla Berlin’deki toplum derinden bölünmüş durumda. Alaz S., siyaset tartışmalarının giderek kızıştığını da deneyimledi. “Cuma günü Kottbuser Tor’da indim” diyor ve “gerilimi tam anlamıyla hissedebiliyordum.” Başörtülü kadınlar, nargile barlarında erkekler, farklı kökenlerden Türkler gördü ve hepsi 2000 kilometre ötedeki seçimden bahsetti. Alaz, Berlin’deki seçim sonuçlarının bu kadar yakın olmasına şaşırmadı.

AKP artık devlet partisi mi olacak?

Bir kere, Berlin’de Erdoğan’a oy vermeyecek çok sayıda Kürt var. Ayrıca birçok genç Türk, cumhurbaşkanının yurtdışında ne kadar otoriter algılandığını deneyimliyor. Erdoğan aynı zamanda Batı’ya yaptığı ziyaretlerde özellikle yurt dışında yaşayan Türklere sesleniyor ve onlara fazla asimile olmamaları çağrısında bulunuyor. Göçmen işçilerin birçoğu da muhafazakar bir tavır sergiliyor ve kırsal bir bölge olan Anadolu’dan geliyor. Erdoğan’ın iktidar partisi AKP’nin de Almanya’da iyi yapıları var ve çoğu Türk medyasını izliyor.

Kenan Kolat, Türkiye’nin otoriter bir sisteme doğru sürüklendiğini şimdiden görüyor. “AKP’nin önümüzdeki 5 yıl içinde bir nevi devlet partisi olacağını düşünüyorum” diyor. “Erdoğan zaten yargıyı kontrolünde tutuyor ve temel özgürlükleri daha fazla kısıtlamamasına dikkat etmeliyiz.” Ancak bunlar seçim kampanyasında nadiren gündeme geliyordu. Medya, Erdoğan’ı Türkiye’nin ihtiyacı olan güçlü adam olarak sunmaya devam etti.” Yine de Kolat’ın umudu vardır. “Ülkenin neredeyse yüzde 50’sini yanımıza almayı başarmış olmamız çok fazla.”

Essen’deki Türk Araştırmaları Merkezi’nden Yunus Ulusoy, Erdoğan seçmenlerini eleştirmemek konusunda uyarıyor. “Seçim güdülerini anlamalısınız” diyor, “insanları ne kadar aşağılarsak, onları Erdoğan’ın eline o kadar çok teslim ederiz.” Erdoğan zaten iki hafta önce yapılan ilk oylamada yüzde 65,5 oy almış Alman-Türkler arasında net bir şekilde galip geldi. 2018 seçimlerinde yüzde 64,8’di.

Ulusoy, sonucun Alman-Türklerin tutumu hakkında bir şeyler söylediğini, ancak yalnızca belirli bir kısmını düşündüğünü düşünüyor. Pek çok genç yalnızca Alman vatandaşlığına sahiptir – ancak Türk vatandaşlığının da oy kullanabilmesi gerekmektedir. Onu endişelendiren, bazen bir meydan okuma tavrının olması: İslamofobi veya ırkçılık deneyimleri nedeniyle, birçoğu Avrupa değerlerinde de bir hayal kırıklığı yaşıyor. Erdoğan bunu kabul etmekte, Türkiye’ye bağlılıklarını vurgulamakta ve duygularına hitap etmekte çok başarılı.