“Köle olmaktansa ölmek daha iyidir” – bu yüzden 400 öfkeli çiftçi Berlin'in önünü traktörleriyle kapatıyor

Mezopotamya

New member
İşte Berlin'in ortasındaki Straße des 17. Juni'de: oldukça büyük, çok yeşil ve oldukça etkileyici. Frerk Arfsten'in neredeyse yepyeni traktörü. Çiftçi, “Onu daha cuma günü aldım” diyor. Pazartesi günü Brandenburg Kapısı'nda yapılacak büyük çiftçi gösterisini kaydettirdi. Pazar günü saat 13.00'te Saksonya-Anhalt'taki Havelberg yakınındaki 72 nüfuslu köyünden yola çıktı ve saat 17.30'da traktörünü Berlin Tiergarten'a park etti. Bu çok özel bir protestonun başlangıcıdır.

Elbette aracı dizelle çalışıyor; büyük elektrikli traktörler yok. Konu da tam olarak bununla ilgili: Çiftçiler, onlarca yıldır olduğu gibi, dizel yakıtları için sübvansiyon almaya devam etmeleri için mücadele ediyor. “Başka alternatifimiz yok” diyor. “Maliyetlerimiz artmaya devam ederse diğer ülkelerle rekabet edemeyiz ve sonunda iflas ederiz.”

Arfsten 34 yaşında. Ailesi Kuzey Denizi'nden, Föhr adasından gelmişti; ikinci doğan oğul olarak babası, ebeveynlerinin çiftliğini miras olarak almadı. 1993 yılında Doğu'ya geldi ve şu anda oğlunun işlettiği araziyi devraldı. “Her zaman sadece çiftçi olmak istedim” diyor.

Ve öyle kalmak istediği için Berlin'e geldi. Özgür Çiftçi Örgütü'nün ilk 70 traktörü hayvanat bahçesine girer girmez, darağacında oyuncak bebek asılı olan bir traktörün fotoğrafları internette şimdiden dolaşmaya başladı. Bebeğin kafasında kırmızı, sarı ve yeşil eşarplar var. Bunlar, bazı çiftçiler tarafından pek sevilmeyen, diğerleri tarafından ise nefret edilen trafik ışığı hükümetinin renkleridir. 15 Ocak'a, yani bir sonraki Federal Meclis oturumuna kadar süren protesto haftasının tamamı hükümete karşı yönlendirildi.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Darağacı ve Bakan Habeck'e karşı eylem

Daha sonra konu, hükümetin çiftçilere traktörleri için taşıt vergisi ödeterek düzeltmek istediği, aslında belirli bir amaç için tahsis edilmiş olmasına rağmen traktörlerin neredeyse hiçbir zaman yollarda kullanılmadığı anayasa dışı bütçeyle ilgili. Bu nedenle hükümet kararı geri çekti ancak biyodizel sübvansiyonunun artık kademeli olarak azaltılmaya devam etmesi gerekiyor.

Hükümet bunun milyarlarca dolar olduğunu söylüyor. Çiftçiler bunun hayatta kalmakla ilgili olduğunu söylüyor. Traktörün üzerinde şu tabela asılı: “Haftanın dört günü ya da iki euro fazla ücret için gelmiyoruz. Varlığımız için savaşıyoruz” dedi.

İlk çiftçiler Pazar akşamı traktörleriyle Straße des 17. Juni'ye vardılar.Benjamin Pritzkuleit

Frerk Arfsten de gelişinin hemen ardından darağacını gördü. Bu tür darağaçları son birkaç gündeki protestolarda tekrar tekrar görüldü; siyasetçilere yönelik şiddete çağrı oldukları için çiftçi birlikleri tarafından açıkça reddediliyor. Arfsten darağacını keşfettiğinde, toplantının lideri olarak onu hemen kaldırtır. “Böyle bir şey işe yaramaz” diyor.

O, ikna olmuş özgür bir çiftçidir. Bu, büyük çiftçi birliklerine rakip bir kuruluştur. Özgür Çiftçiler ülke çapında genişleyen bir Brandenburg vakfı. Yalnızca aile şirketlerini kurarlar, kendilerini muhafazakar ve sürdürülebilir görürler, genetik mühendisliğine, laboratuvar etine ve çok fazla kurda karşıdırlar, ucuz ithalatı, tarımın sanayileşmesini ve büyük gıda şirketlerinin ve perakendenin her şeye kadir olmasını istemezler. Çiftçilere fiyatları dikte eden zincirler.

Özgür Çiftçilerden bazıları, çiftçilerin Yeşiller'den Ekonomi Bakanı Robert Habeck'i durdurduğu feribot iskelesinde de bulunuyordu. Bu aynı zamanda politikacılar tarafından da ağır bir şekilde eleştirildi çünkü eylem bir yetkili olarak Habeck'e karşı değil, Habeck tatilden yeni geldiği için özel bir kişiye yönelikti. Afrsten, Habeck'in yaklaşan feribot yolculuğu haberinin sosyal ağlarda dolaştığını ve kimsenin Habeck'in sıradan bir vatandaş olarak seyahat ettiğini bilmediğini söylüyor.

“Bir noktada duygular taşar” diyor. “Bizim sorunumuz Scholz, Lindner veya Habeck gibi insanları hiçbir zaman masaya getiremiyoruz.”

Temel olarak çiftçi protestocuları şu anda sağcı radikallerin arasına sızmakla ve AfD'nin protestoları sahiplenmekle suçlanıyor. Arfsten, sadece Sol Parti'nin değil, Sahra Wagenknecht'in etrafındaki grup, CDU, SPD grupları ve hatta Yeşiller'in de dahil olduğu birçok partinin şimdiden protestolarla dayanışma gösterdiğini söylüyor. Arfsten, “Protesto hareketimizi zayıflatmak için artık bazı kötü niyetli şeyler ortaya atılıyor” diyor. Bu nedenle traktörünün ön kısmına “Lewwer duad üs Slavav” yazan sarı, kırmızı ve mavi Frizya bayrağını astı. Bu Frizce ve şu anlama geliyor: “Köle olmaktansa ölmek daha iyidir.”

Tartışma yaratan bayrak asıldı

Bayrak yanındaki direğe sarılmıştır. Kırsal halkın bayrağıdır: siyah Haberin Detayları, beyaz pulluk, kırmızı kılıç. 1927'den itibaren aktif olan Schleswig-Holstein köylü hareketi etnik ve milliyetçi olarak değerlendirildi ve tarihçiler tarafından Nazilerin öncüsü olarak sınıflandırıldı. Hitler'in daha sonra işbirliğini yasakladığı bir örgüt. Arfsten, bayrağın kendisi için çiftçilerin “oradakilere karşı” protestosunu temsil eden bir sembol olduğunu söylüyor. “Hareket Naziler tarafından yasaklanmıştı ama bugün hep sağ köşede yer alıyor.” Kendisi de bu bayrakla aynı bölgeden geliyor. Ona göre bu, her şeyden önce İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra bile protesto anlamına geliyor. “Bu, tüm köylü direnişi sırasında çekilen bayraktır.”

Ancak protestonun bir daha sadece zarar veren şeylerle suçlanmaması için artık bayrağı göstermiyor. “Ben kesinlikle sağcı değilim” diyor. “Ben açıkça bir demokratım, açıkça bir Avrupalıyım ve böyle bir köşeye itilmek istemiyorum.”

4 Ocak, Schleswig-Holstein, Schüttsiel: Kızgın çiftçiler, Şansölye Yardımcısı Robert Habeck'in (Yeşiller) feribottan ayrılmasını engelliyor.

4 Ocak, Schleswig-Holstein, Schüttsiel: Kızgın çiftçiler, Şansölye Yardımcısı Robert Habeck'in (Yeşiller) feribottan ayrılmasını engelliyor.Batı Yakası Haberleri/dpa

Çiftçilerin protesto haftası Pazartesi gününden itibaren haftalarca planlandı. Almanya'nın her yerinde protestolar var. Arfsten daha sonra Brandenburg Kapısı'nda herhangi bir eylemin duyurulmadığını fark etti. “Bu yüzden devraldım” diyor. “Protesto etmek için traktörleriyle Berlin'e gitmek isteyen pek çok insan tanıyorum.”

Şimdi pazar akşamı: 70 traktör orada, 100 tane daha gece boyunca anons edildi ve pazartesi sabahı 300 tane daha eklenecek. Gece gerçekten çok soğuk olduğundan meslektaşlarıyla birlikte bir otele yer ayırttı. “Bazıları traktörde de uyumak istiyor” diyor. Artık traktörlerini protesto için kordon altına alınan alanlara park edebilmek için saat 23.00'e kadar beklemek zorundalar. Pazartesi günü saat 12.00'de bir miting planlanıyor.

Arfsten Özgür Çiftçiler'e üye ama aynı zamanda rakip çiftçiler birliğinin 15 Ocak'ta Berlin'de düzenlediği büyük gösteriye de katılıyor. “Her yerde orada olmak benim için önemli.” Çünkü konu sadece tarımsal dizel değil, daha birçok taleple ilgili. “Siyasetin her şeyi yanına bırakmasına izin veremeyiz.”

Herhangi bir geri bildiriminiz var mı? Bize yazın! brifing@Haberler