KKTC Başbakanı Saner’in istifasının perde gerisi

Muhabir

New member
KKTC Başbakanı Ersan Saner, adada hükümet ortağı olan üç parti; Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve bir daha Doğuş Partisi (YDP) içinde yaşanan problemleri münasebet göstererek hükümetin istifasını KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar‘a sunduğunu duyurdu.

Saner, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay‘a teşekkürlerini sunduğu bildirisinde, “her insanın kucaklanması için elimden gelen her şeyi, bana yapılan tüm haksızlıklara, komplolara, engelleme teşebbüslerine rağmen yaptım” tabirlerine yer verdi.

KKTC’de yaşanan bu yeni hükümet krizinin akabinde gözler bir daha kulislere çevrildi. UBP ve DP’nin, bir daha Doğuş Partisi’nden ayrılarak Millet Partisi‘ni kuran Bertan Zaroğlu dayanağında yeni bir hükümet kuracağı gelen bilgiler içinde.

Lefkoşa merkezli Gazeteci Nazar Erişkin, KKTC siyasetinde yaşanan son gelişmeleri Cumhuriyet.com.tr‘ye kıymetlendirdi.

MÜDAHALE TARTIŞMALARI

“UBP-DP-YDP hükümeti, pek tartışmalı bir müddetcin akabinde kurulmuş bir azınlık hükümetiydi. Ulusal Birlik Partisi’ndeki kurultay süreci, her iki adayın çekildiği ikinci çeşitte da tamamlanamamıştı. Bu süreçte ‘Türkiye’nin adaylardan birini istemeyeceği’ konuşulmuş, bu da müdahale tartışmalarını birlikteinde getirmişti.”

“Parti tabanını da rahatsız eden tamamlanamamış bir kurultay sürecinin akabinde, UBP Genel Sekreteri olan Ersan Saner, evvel parti genel başkanlığına gelmiş ve akabinde başbakan olmuştu. Bu hükümet de onun kurduğu bir hükümet, bir üçlü azınlık hükümeti…”

DENKTAŞ’TAN SERT TENKİTLER

“Hükümetin kurulduğu günden bugüne bir fazlaca sorun yaşandı. Örneğin Cumhuriyet Meclisi Genel Konseyi’nin toplanabilmesi için 26 kâfi sayısına ulaşılması gerekiyodu, fakat bu çoğunlukla sağlanamadı. Son olarak bu yasama yılı, ekim ayının başında başlamış bulunmasına rağmen rastgele bir yasama faaliyeti yerine getiremedi, zira hükümet, bu kâfi sayısına hiç ulaşamadı.”

“Hükümeti oluşturan üç ortaktan ikisi, yani küçük ortaklar, Demokrat Parti ve bir daha Doğuş Partisi hükümetin kurulduğu zamanki durumlarına sahip değiller. Demokrat Parti 3 vekil ile temsil ediliyor. Bunlardan bir tanesi de Türkiye kamuoyunun yakından tanıdığı Rauf Denktaş’ın oğlu Serdar Denktaş. Kendisi bu hükümetin miadını doldurduğunu söylüyor ve şiddetle eleştiriyor. Denktaş son olarak hükümetin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Lefkoşa Türk Belediyesi iştirakinde yürütülen babasına ilişkin anıt mezarın üretimini geciktirdiği tezleri ile gündeme gelmişti.”

ZAROĞLU’NUN MİLLET PARTİSİ

“Diğer bir ortak olan bir daha Doğuş Partisi kendi ortasından yeni bir parti türetti. Bertan Zaroğlu partiden istifa ederek yoluna bağımsız devam etme sonucu aldı. Millet Partisi isminde bir öbür parti kurdu. YDP 2, DP 3 vekille temsil ediliyordu. Ben Ersan Saner’i başbakan olarak ağırlayan son gazeteci oldum. Geçtiğimiz kurultay devrinde genel sekreter olarak girdiği stüdyodan lider olarak ayrılmıştı. Bu son derece enteresan bir durum, zira bugün de genel lider olarak girdiği stüdyomuzdan hükümetin istifası ile ayrıldı. KKTC’yi yeni bir hükümet krizi bekliyor…”