Kırgızistan – Tacikistan sonundaki tansiyona Rusya müdahale eder mi? Kanbolat yorumladı

Muhabir

New member
Milletlerarası siyasette ABD ve NATO ile Rusya içindeki Ukrayna odaklı kriz sıcaklığını korurken Kazakistan’da yaşanan iç karışıklığın akabinde Orta Asya ülkeleri Kırgızistan ile Tacikistan hududunda silahlı çatışmaya dönüşen tansiyon yaşandı. Ankara Siyasetler Merkezi Lideri Hasan Kanbolat, iki ülke içindeki tansiyonunu Cumhuriyet’e kıymetlendirdi.

Kanbolat, iki ülke içinde hudut sorunu niçiniyle vakit zaman çatışmalar yaşandığını anımsatarak “Burada iki ülkenin de ‘anklav’ olarak isimlendirilen birbirlerinin hudutları ortasında adacık halinde köyleri var. Bunlar iki ülke içinde problemlere yol açıyor. Başka taraftan hudut sınırında bulunan göletteki suyun kullanmasıyla ilgili de problemler var. bir daha birebir bölgede bir sorun yaşanıyor üzere görünüyor. Vakit zaman hudut sınırında tansiyon yükseliyor, ama buradaki çatışmanın daha fazla büyüyeceğini düşünmüyorum” dedi.

“O KADAR BÜYÜK BİR ÇATIŞMA YOK”

Kanbolat, “O kadar büyük bir çatışma yok. Ayrıyeten şu anda Rusya, Orta Asya’daki sıkıntılarla uğraşma ve askerlerini oraya gönderme dileğinde değil. Onların sıkıntısı şu anda Ukrayna. ötürüsıyla buraya Rusya’nın asker göndermesi de gündemde değil. esasen Kazakistan’da da görüldü, Rusya’nın bölgeye girip uzun müddet kalma yaklaşımı yok.” diye konuştu.

İki ülke içinde hudut ihtilafı konusunda görüşmelerin bulunduğunu kaydeden Kanbolat, “İki taraf devlet liderleri seviyesinde hudutların bir daha tanzimi üzerinde konuşurlarsa bu sorun büyümeden sonlanabilir. Sonda yaşanan çatışmanın büyümesi pek muhtemel görülmüyor. Olayın bölgede fazlaca büyüyeceğini düşünmüyorum, yatışacağını düşünüyorum” sözlerini kullandı. l ANKARA