Karmaşık Hareket koreografı Kevin Wynn 67 yaşında öldü

B-Boy

Global Mod
Global Mod
Karmaşık, yıldırım hızında hareket eden girdapların koreografı ve nesiller boyu dansçıları etkileyen alışılmadık derecede kendini adamış bir öğretmen olan Kevin Wynn, 12 Ekim’de Manhattan’daki evinde öldü. 67 yaşındaydı.

Annesi ve hayatta kalan tek kişi Edith Wynn, olayın kalp krizi olduğunu söyledi.

Bay Wynn, koreograf ve öğretmen olmadan önce dansçıydı. 1980’lerin başında José Limón Dance Company’de ve Dianne McIntyre’nin Sounds in Motion’ında solist olarak yer aldı.

Bayan McIntyre bir röportajda “O, şimdiye kadar gördüğüm en parlak ve muhteşem dansçılardan biriydi” dedi. “Odanın her tarafına yayılan bir bereketi vardı, aynı zamanda tüm küçük, belirgin detayları aktarabiliyordu. O sana bir tüyün hassasiyetini ve ateşin kükremesini verebilirdi. Vücudunun seninle konuştuğunu duyabiliyordun.

Bu nitelikler Bay Wynn’in koreografisinde de kendini gösterdi. Jack Anderson, 1983’te şirketinin ilk performanslarından biri olan Kevin Wynn Koleksiyonu’nu incelediğinde Haberler’da şöyle yazmıştı: “Bay Wynn’in dansçılarının enerjisi çatıyı sarsabilirdi.”

Yine Times’da yazan Jennifer Dunning, 1996’daki bir performansı değerlendirdi ve Bay Wynn’in “sofistike, etkileyici bir zanaat ve set tasarımı anlayışına” sahip “bir koreograf olduğu kadar bir mimar” olduğunu söyledi.

Bayan Dunning şunu ekledi: “Dansçıların grup halinde ve kusursuz bir şekilde dağılma şekillerinde ve Bay Wynn’in formları yan yana getirmesinde çarpıcı bir biçimsel güzellik var.”

Ancak Bay Wynn’in en büyük etkisi, özellikle 30 yılı aşkın bir süre öğretmenlik yaptığı Westchester County’deki Purchase College’daki Dans Konservatuarı’nda bir eğitimci ve akıl hocası olarak geldi.

1989 yılında Purchase’de Bay Wynn ile çalışmış ve daha sonra onun kumpanyasında performans sergilemiş olan Barnard College dans bölümü koreografı ve başkanı Colleen Thomas, “Kendinizi seçilmiş hissetmenizi sağladı” dedi.

Bay Wynn’in öğrencilerinin çoğu ona “Ayı Baba” diyordu ve çoğuna da takma adlar takıyordu. Bay Limón ve Katherine Dunham’dan etkilenerek kendi pedagojik dizisini geliştirdiği öğretimi son derece zorluydu ve kimsenin yorgun olduğunu söylemesine asla izin vermedi. Birisi düştüğünde güldü.

Purchase’in eski dans dekanı Carol Walker, “Kendilerini bu kadar ciddiye almayı bırakıp işi ciddiye almaya başlamalarını sağlamak için çocuklarla harika ve sağlıklı bir şekilde dalga geçebiliyordu” dedi.

Bay Wynn’in öğrencileriyle bağlantıları sınıfla sınırlı değildi. Bayan Walker, “Öğretmenlerin çoğu randevularını ofislerinde alıyordu” dedi, “ama Kevin halkın içindeydi. “Cubbie dediğimiz kabinlere oturdu ve herkes oturup sohbet edebilirdi.”

Eski öğrencileri büyük şirketlerde ve prodüksiyonlarda dansçı haline geldikçe ve bazıları kendi başlarına önemli koreograflar ve öğretmenler haline geldikçe, bu sohbetler onlarca yıl devam edebilirdi.

Jason Rodriguez, 2010’larda Bay Wynn’in yanında çalıştı ve moda endüstrisinde önemli bir figür haline gelmeden ve New York’un balo kültürünü konu alan FX drama dizisi “Pose”da yer almadan önce kısa bir süre onun asistanıydı. Bay Rodriguez, “Tüm kariyerim onun sayesinde inşa edildi” dedi. “Bana evet diyen ilk kişi oydu. Bana öğretmen ve öğrenci arasındaki ilişkinin insani ve şefkatli olabileceğini gösterdi.”

MacArthur bursu kazanan bir koreograf olan Kyle Abraham, Bay Wynn’in çalışmalarını ilk kez 1996 yılında olası bir Satın Alma öğrencisi olarak gördüğünü hatırladı. Bay Wynn’in ölümünden sonra Instagram’da “Karmaşık, çok katmanlı hareket diyaloğu, bir hareket dilinden daha fazlasıydı” diye hatırladı. “Bir yağmur ormanıydı, hareketli bir metropoldü, bir fantezi ve kabustu. Sonuçta hayal etme ve görmek istediğim gibi bir dünya yaratma özgürlüğüydü.”

Bay Abraham telefonla şunları söyledi: “Bu çalışmayı gördükten sonra ‘Olmak istediğim yer burası’ diye hissettim.” “Birçok öğrenci gibi ben de Kevin’in kombinasyonlarını izlemek için erkenden girmem gereken sınıftan gizlice çıktım. Yarattığı ortam aileviydi ve siz de onun bir parçası olmak istiyordunuz çünkü sanki havalı çocuklarmış gibi görünüyordu.”

Bay Abraham ve Bay Wynn arasındaki düzenli yüz yüze ve telefon görüşmeleri bu yaz başladı ve Bay Wynn’in ölümünden kısa bir süre öncesine kadar devam etti.

Bay Abraham Instagram’da “Çalışmalarımı gördüyseniz, Kevin’in sesimi nasıl etkilediğini ve şekillendirdiğini de görmüşsünüzdür” diye yazdı. “Bana göre Prince müzikte ne ise Kevin de dansta oydu.”

Kevin Antony Wynn, 6 Mayıs 1956’da Washington’da doğdu. Diş hijyenisti olan annesi ve babası Horace Wynn, o doğduktan kısa bir süre sonra boşandı.

Bay Wynn, memleketindeki Duke Ellington Sanat Okulu’ndan mezun oldu ve ardından Kaliforniya Sanat Enstitüsü’ne tiyatro bölümü olarak kaydoldu. Orada, daha sonra pek çok insanın hayatını değiştireceği gibi, onun da hayatını değiştiren bir dans öğretmeniyle tanıştı.

Bay Wynn, 1997’de Tampa Bay Times’a “tüy gibi hareket eden bu 1,80 boyunda, 200 kiloluk siyah adamı” gördüğünde “vites değiştirmesine” neden olduğunu söyledi. Dansçılık eğitiminin çok geç başladığını ve yetişmesi gerektiğini hissettiği için Purchase’deki dans okuluna transfer oldu.

Bay Wynn, 1979’da mezun olduktan sonra Limón Company’ye katıldı ve burada dört yıl solist olarak çalıştı.

Tampa Bay Times’a “Onu sevdim ama dansın her şeyin başı ve sonu olmayacağını anlamamı sağladı” dedi. “Farklı bir şey yapmam gerekiyordu, o da koreografiydi.”

Bay Wynn, İtalya’da iki yıl öğretmenlik yaptıktan sonra 1986 yılında Purchase’de çalışmaya başladı. Ayrıca Dance Space ve Peridance Center’da ve Steps on Broadway’de ders verdi ve Ailey/Fordham BFA programında eğitmenlik yaptı. Topluluğu New York’ta Joyce Tiyatrosu, Harkness Dans Festivali ve Danspace Project gibi mekanlarda performans sergiledi ancak 2005 yılı civarında dağıldı. Daha sonra öncelikle Purchase ve diğer kolejlerin dans bölümleri için koreografi yaptı.

Barnard College’dan Bayan Thomas, “Oyun oynamak ve halkla ilişkiler yapmakla ilgilenmiyordu” dedi. “Öğretmek istiyordu ve işini yapmak istiyordu.”

Bayan Thomas bazen Bay Wynn’e yoğun, çok katmanlı danslarını sorardı. “‘Bu benim dünyam’ derdi” dedi. “Sanırım onun beyni böyleydi. Hızla ilerleyen bir kaosun içinde düzeni ve güzelliği buldu.”