KaDeWe'deki şampanya barında her şey yolunda

Mezopotamya

New member
Advent, Advent, boğazın yanıyor. Böyle bir şeyin ne kadar nahoş olabileceğini herkes biliyor. Kudamm'da uzun, sinir bozucu bir Noel alışveriş turunun ortasındasınız ve birdenbire susadığınızı hissediyorsunuz. Bir an konsantre oluyorsunuz, Gucci'deki çantaları gönül rahatlığıyla karşılaştırıyor ve Lacoste'tan bir modelin beş yaşındaki yeğeninize yetip yetmeyeceğini merak ediyorsunuz, bir an sonra aklınıza tek bir şey geliyor. O halde KaDeWe'ye gidelim!

Soğuk bir akşam, beş buçuk civarında, bir kadeh şampanyaya karşı dayanılmaz bir arzu duyuyorum. Gerisini Noel öncesi ruh hali halleder. Kudamm parlıyor! Düşünceli bir telaş içinde hediye toplayan insan kalabalığının arasında dikkatle geziniyorum. Uzaklardan büyülü sesler duyabiliyorum. Bu, saygıdeğer tüketim tapınağının cephe hoparlörlerinden çalan “Harry Potter” tema müziğidir. Dört metre yüksekliğindeki köknar ağaçları nöbetçi gibi sıralanıyor. Arada bir dilenci çömeliyor ve dikkat çekmek için mücadele ediyor; duyusal aşırı yüklenmenin olduğu bu havai fişek gösterisinde o kadar da kolay değil.

Batı'nın büyük mağazasına pek çok şey denildi: dününki, yozlaşmış, iflas etmiş. Ama oraya her girdiğimde içimi sıcak bir his kaplıyor. Sanki biraz tuhaf kokan ama hâlâ aşık olduğum bir büyükanneyi ziyaret ediyormuşum gibi. Daha zemin kattayken burada geçerli olan güzel kanunlar aklıma geliyor. İyi giyimli satıcı kadınların Teltow-Fläming'deki müşterilerini aynı zamanda küçümseyici ve nazik bir şekilde karşılamayı başardıkları eşsiz yol. Sayısız şişeye ve sarı-altın kemer tokalarına yansıyan parlak ışık. Louis Vuitton'da kadife iplerin önünde sanki şehrin en seçkin kulübüne giriş sözü vermiş gibi istekli bekleyen insanlar var.

Bir kadın KaDeWe mağazasından çıkıyorHannes P. Albert/dpa

Altıncı kata çıkan yürüyen merdivenlerden bir kuş gibi uçuyorum ve sadece ünlü, aşırı pahalı markalı ürünler tarafından karşılandığımı memnuniyetle fark ediyorum. Dördüncü katı geçici olarak tahrif eden onursuz satış noktaları görünüşe göre durduruldu. Şampanya barında bir kalabalık var, tüm tabureler zengin müşteriler ya da onların taşıma çantaları tarafından doldurulmuş. Kimse bana yer bulmak için harekete geçmediğinden, “Camp David” kıyafeti giyen ve Stefan Effenberg'in genç, taze görünümüne sahip gri saçlı bir beyefendinin omzuna hafifçe vuruyorum.

“Tanrı seni korusun!” diye bağırıyorum. “Çantalarınızın üzerine oturabilir miyim?”

Görünüşe göre sade kıyafetimden rahatsız olarak beni takdir ediyor. Şimdi muhtemelen ona mütevazı bir kredi için başvurmanın tam zamanı. Bunun yerine, dağınıklığını toparlayana kadar bekledim ve sonunda hak ettiği bir kadeh roze sipariş ettim. Bana Noel İncili gibi geldi. Yeni gelen biri olarak her taraftan utanmadan incelendiğim için, içki topluluğum hakkında bir fikir edinme fırsatını değerlendiriyorum. Botoks tedavilerini saymazsak, orada bulunan her kişi için en az üç görünür estetik ameliyat olduğunu fark ettim. Kendinizi dışavurumcu heykellerden oluşan bir sergide gibi hissediyorsunuz.

“Bir bardak daha alabilir misin?” Barmen bana sordu. Daha sonra Extra Brut'a geçme arzumu dile getirdiğimde gözleri parladı.

KaDeWe'de şampanya barı

KaDeWe'de şampanya barıMöet ve Chandon

KaDeWe'de bilgece sözler: “Yalnızca memnun personel iyi personeldir!”

“Bu benim en sevdiğim çeşittir!” heyecanlandırıyor ve ardından sommelier kelime dağarcığını üzerime salıyor. İlk yudumdan sonra nefesini tutarak fikrimi sordu. Onu hayal kırıklığına uğratmak istemediğimden ve Pfalzlı biri olarak şarap hakkında nasıl konuşulacağını elbette bildiğimden, “Çok hoş bir mineralitesi var” diyorum.

“Değil mi?” diye seslendi, dokundu. “Bunda çok saf bir şey var. Beğenmene sevindim, son derece memnun oldum!”

Arkasındaki ekranda, kaşektik modellerin motorlu teknelerdeki Veuve Cliquot soğutucularını dengelemekle meşgul olduğu bir döngüyü anlatan bir reklam oynuyor. Nihayet normal insanlar. Tezgahın sağ ucunda bir bayan beliriyor ve hemen ikinci garsonla Doğu Avrupa aksanıyla konuşmaya başlıyor. Ona süslü bir kutu uzatıyor: “Al, teklif ver. Noel için küçük bir şeyin var mı sevgilim?”

Garson pahalı görünen bir parfüm bulur ve bundan gerçekten memnun görünür. Ben de bu sıcak jestten etkilendim. Bayanın Stefan Effenberg'le yaptığı sonraki konuşmayı dinleyin: “Evet, biliyorsun. Personeli düşünmek lazım. Bunu her zaman aşçı ve temizlikçi hanımların evinde yapıyorum. Sadece memnun personel iyi personeldir!”

KaDeWe Credit Möet & Chandon'da şampanya barı

KaDeWeCredit Möet & Chandon'da şampanya barıMöet ve Chandon

Solumdaki Botokslu hanımlardan biri yüksek sesle arkadaşına, Berlin'in ünlü bir restoranının sahibi olan yaşlı düzenbazın kendisine evlenme teklif ettiğini bildiriyor. Yüz ifadelerini değiştirmeden gülüyorlar ve bir an sonra siyah lateks giymiş bir çift onlara yaklaştığında tiz falsetto sesleri çıkarıyorlar. Her ikisi de kendi açılarından performans sanatçısı Yoko Ono'ya benziyor. Barmen sorulmadan iki bardak daha doldururken öpüşmeler devam ediyor. Birbirinizi tanıyorsunuz.

“Peki hâlâ İsviçre'de mi yaşıyorsunuz?” Konuşmanın bir kısmını duyuyorum.

“Hayır, aslında tamamen Florida'ya taşındık. Palm Plajı. 2020'de İsviçre bizim için çok fazla.”

Kravatlarını çoktan çıkarmış olan üç kravat takan kişi, bir şişe gülü paylaşıyor, ancak garson şişeyi yeniden doldurmak istediğinde onu sallıyor. Sadece alışveriş turunu bitirdiği ve şimdi bir grup erkeğin arkasında yer aldığı belli olan kız arkadaşı, birbiri ardına açıkça bardakları indiriyor.

Zaten stokta olduğu için bir bardak daha Extra Brut'um da var. Biraz Noel müziği dinliyorum ve çevremdeki Advent müşterilerini izliyorum. İflas ve enflasyona rağmen hala buraya geldiklerini görmek güven verici. Besin zincirinin tepesinde, dünyayla ilgili her şey yolunda. Ve duyduğumuza göre Thai Central Group evi sadece bir milyar dolara devralmış. KaDeWe'nin geleceği her ne şekilde olursa olsun şimdilik güvende görünüyor. Önemli olan, tekrar susadığımda daima açık bir magnum şişemin olması.