Japonya’da Türk imali prekast elemanların kullanıldığı birinci lojistik tesis projesi tamamlandı

Mezopotamya

New member
Hasan KUŞ / İSTANBUL

Tekirdağ Muratlı’da yaklaşık 7 bin metrekarelik alana yeni bir fabrika inşa eden Alacalı İnşaat, bu fabrikasında prekast elemanlar Japon standartlarına uyumlu olarak üretiyor. Üretilen prekast elemanları Muratlı’dan Japonya’ya deniz yolu ile gönderiyor. Alacalı İnşaat’ın ürettiği ard germeli-öngerilmeli prekast elemanların kullanıldığı ESR Yokohama Sachiura Dağıtım Merkezi-1 Projesi’nin 31 Ocak 2022 tarihi prestijiyle tamamlandığını kaydeden Alacalı İnşaat İdare Şurası Lideri Ali Karahan, bu proje ile Türk imali prekast elemanların Japonya’da birinci defa kullanıldığına dikkat çekti. Japon ortakları Kurosawa Construction şirketinin Japonya’dan online olarak kalite kontrolleri düzenleyip, Japonya’nın katı standartlarına göre Türkiye’de kalite denetim yaptığını belirten Karahan, “Bu sayede Japonya ile tıpkı kalitede prekast elemanlar üretebilmekteyiz” dedi.

“Lojistik tesisler için en uygun üretim yöntemi”

Alacalı’nın yaklaşık 23 yıl evvel gelişmiş yüksek dayanımlı yapı teknolojilerini incelemek için Japonya’yı ziyaret ettiğini kaydeden Ali Karahan, Kurosawa’dan Ard Germe Metodu’nun know how’ını aldığını ve Türkiye’nin biroldukca bölgesinde bu metodu kullanarak epey sayıda lojistik tesis, fabrika binası, konut, okul, otel, alışveriş merkezi inşa ederek Kurosawa ile münasebetlerini üst seviyeye çıkardığını lisana getirdi. Ekim 2011’de 7.2 büyüklüğünde Van zelzelesi meydana geldiğinde, kelam konusu bölgede bu usul ile yapılan apartmanın zelzeleden ‘0’ hasar ile çıktığını söyleyen Karahan, Japon medyası tarafınca ‘mucize apartman’ olarak dünyaya duyurulduğunu kaydetti.

Bütün prekast elemanlarda öngerme ve ard germe teknolojisi kullanıldığını vurgulayan Karahan, bu biçimdece betonarmenin zayıf noktası olan çekme gerilmesi ile oluşan çatlakların da önlemesinin mümkün olduğunu tabir etti. Karahan, “Ayrıca, prekast yapı sistemleri ile sismik izolasyonu birleştiren ‘Prekast Sismik İzolasyon Yöntemi’ kullanılarak, sarsıntı anında sarsıntının azaltılmasının yanı sıra depodaki malların düşmesinin engellenmesi ile de hasar en aza indirilebilir. Bu manada Prekast Sismik İzolasyon Metodu lojistik tesisler için en uygun imal tekniği olduğu söylenebilir” diye konuştu.

Yeni tesisiyle Japonya’ya sarsıntı izolatörü üretecek

Öte yandan Muratlı’daki fabrikasında zelzele izolatörleri üretimi için farklı bir tesis daha kurmaya hazırlandıklarını aktaran Ali Karahan, “Deprem izolatörleri üretimi yapacak tesis için inşaat maliyeti 26 milyon dolar civarında olacak. Sarsıntı izolatörlerinin tamamı Japonya’ya gönderilecek. 96 milyon dolar ciro planlıyoruz” diye konuştu.

Üretimde özel teknolojiler kullanılıyor

Alacalı’nın şeffaf yapısıyla öbür prekast firmalarından ayrıldığına dikkat çeken Ali Karahan, “Japonlarla iş yapıyorsanız büsbütün şeffaf bir üretim anlayışınız olmalı. Fabrikamızın her tarafında 12 tane epey gelişmiş kamera sistemi var. Üretim büsbütün Japonya denetimli gerçekleştiriliyor” tabirini kullandı. Bunun yanında üretimlerini denetleyen RIP programının bulunduğunu söyleyen Karahan, “Ürünlerdeki bütün bedellerin anlık olarak tablete aktarıldığı, Kurosawa şirketinin geliştirdiği özel bir teknolojiyi de kullanıyoruz. Bu teknoloji, ürettiğimiz elemanların bir cins röntgenini çekerek ortasındaki kullanılan demirlerin proje ile ahengini denetim etmeye yarıyor. Tabletin kamerasını üretilen elemana yönlendirdiklerinde o manzarayı alıp Japonya’ya anlık olarak gönderebiliyoruz” açıklamasını yaptı.

İthal inşaat teknolojilerini yüzde 100 yerli olarak üretebilecek

Farklı bir Japon teknolojisinde ise inşaat demirlerinin özel materyallerle elde edilen tüplü sistemlerle birbirine bağlandığını lisana getiren Ali Karahan, SQRIM sistemi olarak isimlendirilen ve tüm birleşimlerde tüplü-groutlu irtibatların kullanıldığı sistemde yüksek dayanım elde edildiğini kaydetti. Çok katlı yapılarda yüksek zelzele performansı gösteren tüplü-grout’lu sistemler olarak isimlendirilen bu ilişki elemanlarını da Türkiye’de üretmek için müsaade aldıklarını vurgulayan Karahan, Japonya’da bu gerecin binalarda fazlaca ağır olarak kullanıldığını belirtti.

Japonya’da 60 katlı binaların beton prekast yapıldığını anlatan Karahan, “Bu mamüllerin farklı ülkelerde üretimine müsaade verilmiyor zira bunun hammaddesini üretmek farklı bir teknoloji gerektiriyor. Lakin biz olağan demirden yüzde 9 daha fazla esneklik sağlayan Japon demirini ürettiğimiz için bunun da müsaadesini de aldık. Bu mevzuda araştırmalar yapıyoruz ve artık bu Japon teknolojisini yüzde 100 yerlilik oranıyla üretebileceğiz” dedi.