Japonya’da OHAL daha sonrası birinci hafta sonu

Muhabir

New member
Japonya’da korona virüs salgını niçiniyle 19 eyalette uygulanan olağanüstü hal (OHAL) uygulamasının 30 Eylül’de sona ermesinin akabinde kısıtlamaların kalktığı birinci hafta sonunda Tokyo sokakları hareketlendi.

Dev metropolün merkezindeki Ueno’da bulunan Ameyoko Caddesi ve etrafındaki biroldukca restoran, OHAL kapsamında uygulanan alkol satış yasağının kalkmasıyla uzun müddetin akabinde bir daha kapılarını açtı.

“İŞLERİN AÇILMASINI UMUYORUZ”

Ueno’daki bir Türk restoranında çalışan Doğan Çetin, OHAL mühletince bölgede insan trafiğinin azaldığını hatırlatarak, “OHAL’in kalkmasıyla işlerin artacağını umuyoruz” dedi. OHAL’in kalkmasının akabinde cadde ve sokaklardaki kalabalığa karşın insanların bir daha de yerlere gitmekten kaçındığını belirten Çetin, “İnsanlar çabucak hemen yemek yemeye gelmiyor. Fakat ilerleyen günlerde işlerin yeterli olacağını düşünüyorum” tabirlerini kullandı.

“ALKOL YASAĞININ KALDIRILMASI GÜZEL OLMADI”

Ueno’da çalışan Takashi Yoshino da OHAL ile birlikte son bulan alkol yasağına dikkat çekti. OHAL kapsamında uygulanan alkol satış yasağı niçiniyle insanların restoran üzere yerlere gitmediğini kaydeden Yoshino,”Ancak yasak son buldu ve yerlerde artacak insan trafiğinin Covid-19 riskini de artıracağını düşünüyorum. Ben bir süre daha kapalı yerlere gitmeyeceğim” halinde konuştu.

OHAL SONA ERMİŞTİ

Covid-19 salgını ile çaba kapsamında Japonya’nın 19 eyaletinde uygulanan OHAL Perşembe gece yarısı itibariyle sona ermişti. Bu kapsamda Tokyo, Okinawa, Saitama, Chiba, Kanagawa, Osaka, Ibaraki, Tochigi, Gunma, Shizuoka, Kyoto, Hyogo, Fukuoka, Hokkaido, Gifu, Aichi, Mie, Shiga ve Hiroshima’da uygulamada olan ağır salgın tedbire önlemlerinin gevşetileceği kamuoyuna yansımıştı.

RESTORANLARA ODAKLANMIŞTI

Restoran ve gibisi işletmelere yönelik alkol yasağı ve saat kısıtlaması ile kalabalık yerlerdeki kalabalığı azaltmaya odaklanan ve büyük oranda muvaffakiyet sağlayan OHAL uygulamasında sokağa çıkma yasağı üzere radikal önlemlere başvurulmamıştı. Spor karşılaşmaları üzere kitlesel etkinliklere izleyici sınırlaması getirilirken, şirketler ise çalışanlarını konuttan mesaiye teşvik etmişti.

Japonya’da Covid-19 hadiselerinin toplam sayısı dün itibariyle 1 milyon 703 bin 350’ye ulaşmış, meyyit sayısı da 17 bin 700’e yükselmişti.