İngiltere’de Emekçi Partisi, ömür pahalılığı niçiniyle olağanüstü bütçe talep etti

Muhabir

New member
Reuters Sir Keir Starmer

İngiltere’de ana muhalefette bulunan Personel Partisi’nin önderi Sir Keir Starmer, enflasyon niçiniyle geçim düşüncesi yaşayan halka yardım edebilmek için olağanüstü bütçe talep etti.

Ülkede artan güç ve besin meblağları, enflasyonu son 30 yılın doruğuna taşımış durumda.

BBC’nin sorularını yanıtlayan Sir Keir, hükümetin hayat pahalılığına yaklaşımının “acıklı” olduğunu söylemiş oldu ve güç şirketlerine ek vergi üzere bir dizi adım önerdi.

Sir Keir, ömür pahalılığının ülke genelinde halkın bir numaralı gündemi haline geldiğini vurguladı.

BBC’ye bilgi veren bir Başbakanlık kaynağı ise Başbakan Boris Johnson’ın geçim zahmetini hafifçeletecek atılımlar üzerinde çalıştığını söylemiş oldu.

Kaynak, iktidarın ekonomiyi büyütmeye odaklandığını da ekledi.

İskoç Ulusal Partisi de bu ay emsal bir davet yapmış ve iktidarı ömür pahalılığına seyirci kalmakla suçlamıştı.

Partinin iktisattan sorumlu kıdemli yöneticisi Alison Thewliss, “Sıcak kelamlar konutları ısıtmaz, karınları da doyurmaz. İktidarın harekete geçmesi gerekiyor. Parlamento’nun halkın cüzdanına dayanak olacak olağanüstü bir bütçe onaylaması lazım” demişti.

Maliye Bakanı Rishi Sunak geçen ay hayat pahalılığına karşı birtakım adımlar açıklamıştı.

Bunun ortasında yakıttan alınan verginin azaltılması, maaşlardan sigorta kesintisi yapılmaya başlanan gelir hududunun yükseltilmesi ve seçimdilk evvel gelir vergisinin düşürülmesi kelamı de vardı.

Fakat yoksulara yardım alanında çalışan dernekler bu adımları yetersiz bulmuştu.

İşçi Partisi olağanüstü bütçede güç şirketlerine verginin yanı sıra, hanelerin güç faturalarına yıllık 600 sterlinlik takviye ve toplumsal sigorta ödemelerinde indirim talep ediyor.

Diğer talepler içinde da küçük ve orta büyüklükteki işletmelere vergi indirimi ve ülke genelinde konutların ısı yalıtımının güzelleştirilmesi de yer alıyor.