İngiliz hükümet 5,8 milyon kişinin “Kovid desteğini” kesecek

Muhabir

New member
İngiliz hükümetinin, Covid-19 salgınının ülkede sert tesirlerinin görülmeye başlandığı devirde, dar gelirlilere verilen toplumsal yardım takviyesinde yapılan haftalık 20 sterlinlik artışın daha evvel duyurulan plana bakılırsa bugün prestijiyle sonlandırılması bekleniyor.

İktidardaki Muhafazakar Parti’nin, enflasyonun süratle arttığı bir devirde toplumun en sıkıntı fakir kesitinde yapacağı 20 sterlinlik kesinti ülkede başta muhalefet olmak üzere kamuoyunun reaksiyonunu çekiyor.

İngiliz hükümet ise dar gelirlinin cebinden yapılacak 20 sterlinlik kesintiye ait olarak, salgınla bir arada yapılan bu artışın başından beri “geçici” olduğunu, ekonomik kalkınma için her insanın çalışmasının gerektiği istikametinde savunmada bulunuyor.

Öte yandan uzmanlar İngiltere’de gelecek aylarda enflasyonun yüzde 4 düzeyinin üzerine çıkmasının beklendiği bir periyotta, bu tip kesintilerin durumu daha da zorlaştırabileceği görüşünde.

İngiltere’de dar gelirlilere verilen nakit, barınma, çocuk yardımı üzere birfazlaca kalemde sağlanan “evrensel kredinden” haftalık 20 sterlinin kesilmesi, tek bir vatandaşın haftalık gelirinin yüzde 25 azalması manasına geliyor.

bu biçimdece salgın periyodunda devletten haftalık 79 sterlin toplumsal yardım almış fakir bir İngiliz’in 6 Ekim tarihinden daha sonra haftada yalnızca 59 sterlin ile geçinmesi gerekecek.

Ülkede bu toplumsal yardım hesaplaması, başvuranın ya da hane halkının koşullarına göre değişiyor.

Örneğin, İngiltere’de biri 25 yaşında, başkası bunun üzerinde olan bir çiftin kelam konusu toplumsal yardımdan yapılacak son kesitiyle haftalık gelirinin 137 sterinden 117 sterline düşmesi bekleniyor.

İngiltere’de yaklaşık 5,8 milyon insan toplumsal yardımla ömrünü sürdürürken bu kümenin yüzde 40’ı hala çalışıyor bulunmasına karşın bir daha de minimum geçim düzeyini sağlayamadığı için hükümetin bu dayanağından yararlanmaya devam ediyor.