İkinci kere Almanya Cumhurbaşkanı seçilen Steinmeier’den Putin’e davet

Muhabir

New member
Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Rusya’nın Ukrayna’nın boğazına geçirdiği ilmeği çözmesini istedi.

Steinmeier, cumhurbaşkanlığına ikinci kere seçilmesinin akabinde yaptığı konuşmada, Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin’e güvenenlere teşekkür etti.

Konuşmasında Ukrayna krizine ait Putin’e demokrasiyi küçümsememe ikazında bulunan Steinmeier, “Lider Putin’e sesleniyorum, Ukrayna’nın boynundaki ilmeği çözün ve Avrupa’da barışı muhafazanın bir yolunu bulmak için bize katılın” dedi.

Steinmeier, Rusya ile Batı içinde artan yabancılaşmanın niçinleri hakkında fazlaca fazla tartışma olabileceğini aktararak, “Ancak tartışamayacağımız husus Doğu Avrupa’da bir askeri çatışma ve savaş tehlikesi altında olmamızdır. Bu mevzudaki sorumluluk Rusya’nın. Rusya’nın asker konuşlandırması yanlış anlaşılamaz. Bu, Ukrayna için bir tehdittir ve olmalıdır. Lakin oradaki insanların korkusuz ve tehditsiz bir ömür, kendi yazgısını tayin ve egemenlik hakları vardır. Dünyadaki hiç bir ülkenin onu yok etmeye hakkı yoktur ve bunu deneyen herkese kararlılıkla karşılık vereceğiz.” tabirlerini kullandı.

‘BİZE GÜVENEBİLİRSİNİZ’

Dehşetin yalnızca Ukrayna’da değil, Doğu Avrupa’daki birfazlaca ülkede büyüdüğünü vurgulayan Steinmeier, “Bu yüzden Estonyalıların, Letonyalıların ve Litvanyalıların yanındayız; Polonyalılar, Slovaklar, Romenler ve tüm müttefiklerle beraberyiz. Bize güvenebilirsiniz. Almanya, NATO ve Avrupa Birliği’nin bir modülüdür. Onlar olmasaydı, biz Almanlar bugün birlik ve özgürlük ortasında yaşayamazdık. Bunu unutmayalım. Rastgele bir belirsizlik olmaksızın, ittifaka bağlılığımızı kabul ediyoruz” formunda konuştu.

Steinmeier, cumhurbaşkanlığı makamının partizan olmadığına ve kendisinin de buna uygun davranacağına işaret etti.

Sorumluluğum ülkemizde yaşayan tüm beşerler için geçerlidir ancak demokrasi davasına gelince tarafsız değilim. Demokrasi için savaşan her insanın yanında yer alacağım. Fakat demokrasiye kim saldırırsa karşısında beni bulacak” diyen Steinmeier, pandeminin Alman toplumunda derin yaralar bıraktığını ve bu yaraların güzelleşmesine yardım etmek istediğini de kelamlarına ekledi.