Hubbard Sokak Dansı’nda “diğer insanlar” için yer açmak

B-Boy

Global Mod
Global Mod
2020’nin sonlarında Linda-Denise Fisher-Harrell diğer birçok dans öğretmeninin yaptığı şeyi yapıyordu: bütün gün Zoom’da ders veriyordu.

Bu, son 15 yıldır Towson Üniversitesi’nde ve Baltimore Sanat Okulu’nda dans dersleri verdiği memleketi Baltimore’daydı. Bundan önce, Alvin Ailey Amerikan Dans Tiyatrosu’nun seçkin bir üyesi olarak 13 yıl boyunca dünyayı gezdi.

Dolu ve etkileyici bir kariyer, ancak 52 yaşındaki Fisher-Harrell’in bir röportajda söylediği gibi, kendi kendine ‘Bu benim için mi? platform beni?”

Facebook’ta bir iş ilanıyla karşılaştı. “Devasa ve çok özeldi” dedi. “Ama baştan sona okuduğumda ‘Bunu yapabilirim’ dedim.” Ailesine iş tanımını gösterdiğinde çocukları, “Bu sensin!” dedi.

Fisher-Harrell işi aldı: ülkenin önde gelen repertuar şirketlerinden biri olan Hubbard Street Dance Chicago’nun sanat yönetmeni. 1977’de kurulan grubun başındaki ilk kadın ve ilk beyaz olmayan kişidir.

Fisher-Harrell evini sattı, ailesiyle birlikte Chicago’ya taşındı ve Mart 2021’de çalkantılı bir dönemde şirketi devraldı. Aylarca dansçılarla yüz yüze görüşmesini engelleyen ve Kasım ayına kadar yüz yüze performanslarını durduran bir salgın vardı; ancak Hubbard Caddesi’ndeki uzun süredir devam eden evinin yakın zamanda satılmasından ve ikinci şirketinin dağılmasından kaynaklanan şok dalgaları da vardı.

2022’nin başlarında Hubbard Caddesi yeni binasına taşındı ve turlar yeniden hızlanmaya başladı. 14-19 Şubat tarihlerinde Hubbard Street, New York’taki ilk çıkışını Fisher-Harrell yönetmenliğinde yapıyor ve Joyce Theatre’da sahne alıyor. Bu ziyaretten önce, şirketle ilgili planlarından ve şirket tarihine nasıl oturduğundan bahsetti.

Uzun mülakat sürecini terbiyeye benzeterek, “Bu bana hiç ödül verilmedi,” dedi: “İleriye doğru zıpla, geri zıpla, daireler çizerek zıpla.” Ama birdenbire aday da değildi. Kariyeri Hubbard Caddesi’nde başladı.

19 yaşındaydı ve Juilliard’a kaydoldu. “Liseye kadar dans etmeye başlamamıştım” dedi, “bu yüzden öğretmenler bana ‘Geç kaldın, yetişmen gerek’ derdi. Juilliard’a geldiğimde ‘Bunun için zamanım yok’ gibiydim. Dans etmeliyim.’”

Çok fazla şirket görmemişti. Biri Ailey’di, burada “Kendimi ve ne yapmak istediğimi gördüm” dedi. Bir diğeri Hubbard Caddesi idi: “temiz, keskin, yersiz bir hareket değil ve hiçbiri diğerlerine benzemiyordu.”

Hubbard Street, New York’ta seçmeler yapıyordu, bu yüzden vazgeçti. “Bazen cehalet mutluluktur” dedi. “Bunun ne kadar korkutucu olduğunu bilemezsiniz.” Şirketin kurucusu Lou Conte, onu bir haftalığına Chicago’daki topluluğa katılmaya davet etti ve ardından işe aldı. Üç yıl kaldı.

“Mümkün olan en iyi eğitimdi” diyor. “Profesyonel bir dans topluluğunun pratiğine çok çabuk daldım. Çıta çok yükseğe ayarlanmıştı ve Ailey’e gittiğimde zaten iş ahlakımla ilgili bu yüksek beklentilerim vardı.

Ama bu kez Hubbard Sokağı’nın da yeni işi için eğitim aldığı ortaya çıktı. “Lou’nun standartlarını ve kökenlerini biliyorum,” dedi. “DNA’mda var.”

Conte, Illinois doğumlu bir Broadway dansçısıydı. Grup, Chicago’daki Hubbard Caddesi’ndeki sınıflarından büyüdü ve ilk yıllarda, öncelikle Broadway caz koreografisindeki dansçıların kesinliği ve şevkiyle bir isim yaptı. Haber’ta grubun 1983’teki New York çıkışı hakkında Jennifer Dunning, “Kendileri ve seyirciler arkadaşmış gibi dans ediyorlar,” diye yazmıştı.

1980’lerde Conte, repertuarı Broadway ve pop bale arasındaki çizgiyi aşan koreografların çalışmaları ile genişletti: Margo Sappington, Lynne Taylor-Corbett. Ve Fisher-Harrell’in grupla birlikte olduğu 1989-1992 yıllarında, Twyla Tharp’ın aynı anda caz temelli, popüler ve deneysel olan çalışmaları için bir depo haline geldi.

Fisher-Harrell, “O repertuarın heyecan verici hissini ve seyirciyle nasıl iletişim kurduğumuzu hatırlıyorum” dedi.

1990’larda, grubun imza stilinden vazgeçmeden, Conte Avrupa’ya doğru yönelmeye başladı. Fisher-Harrell, “Hollanda Dans Festivali’ne gitmeye ve Nederlands DansTheater’ı görmeye başladık” dedi. Conte, o şirketin yöneticisi Jiri Kylian’dan ve Kylian’ın himayesindeki Nacho Duato’dan önemli modern dans parçaları ithal etti; tıpkı Kylian, Duato ve haleflerinin eserleri Amerikan şirketlerini, özellikle de bale topluluklarını kuşatmaya başlarken.

2000 yılında, Conte’nin yerini Nederlands Dans Theatre’da dans eden (ve daha sonra sanat yönetmeni olan) Jim Vincent aldı. 2009 yılında Hubbard Street’in başına geçen Glenn Edgerton, aynı zamanda Nederlands Dans Theatre’da dansçı ve ardından sanat yönetmeni olarak görev yaptı. Joyce Theatre’da Hubbard Caddesi’ne yapılan 2019 ziyaretini inceleyen Gia Kourlas’ın burayı aşağılayıcı bir şekilde “Hollanda’nın Ortabatı şubesi gibi” olarak tanımlamasına şaşmamalı. Grup hala popüler ve trenddi, ancak üyelerinin onlar gibi dans ettiğini ve seyircilerin hala arkadaş olduklarını söylemek daha zordu.

Fisher-Harrell, bu son Hubbard Sokağı tarihine saygı duyuyor. “‘Ah, her şeyi atıyorum’ diyebilirdim ama bunun akıllıca olduğunu düşünmüyorum” dedi. Ancak şirketin trendleri takip eden repertuarının ve tarzının onları diğer repertuar topluluklarından ayırmayı zorlaştırdığını kabul ediyor.

Her yerde bulunan koreograflar Ohad Naharin ve Crystal Pite’ın çalışmalarına atıfta bulunarak, “Sanki herkesin Ohad’ı var, herkesin Pite’ı var” dedi. “Orada bir şey yaratan diğer insanlar ne olacak?”

Bu diğer insanları getirmek, Fisher-Harrell’in hedeflerinden biridir. Yönetmen olarak ilk kararlarından biri koreograf Randy Duncan’ı davet etmekti. “Chicago’nun en sevilen koreografı olarak anılıyor ve Hubbard Caddesi dışında buradaki her şirket için koreografi yapıyor” dedi. “Bunun çılgınca olduğunu düşündüm.”

Joyce programı, Amy Hall Garner’ın yazdığı “As the Wind Blows” adlı siparişiyle başlıyor. Fisher-Harrell, “Amy’nin işi fiziksel, müzikal ve yaratıcı” dedi. “Bazen çağdaş dans çok iç gözlemsel olabiliyor ama ben sadece tek bir yönün olması gerekmediğini göstermek için farklı sesleri bir araya getirmekle ilgileniyorum.”

Duncan ve Garner’ın işe alınması, Fisher-Harrell’in başka bir hedefini de karşılıyor: “daha fazla renkli koreograf.” Siparişlerinin çoğu tanıma uyan sanatçılara gitti: Jermaine Spivey, Darrell Grand Moultrie, Thang Dao, Rena Butler, eski Ailey dansçısı Hope Boykin ve hip-hop ustası ve Ailey müdavimi Rennie Harris.

Bu pozisyonda üzerime düşen sorumluluğun farkındayım” dedi. “‘Evet, temsil et! Bu pozisyonu alın ve harika işler yapın.”

“Fakat” diye ekledi, “Ayrıca daha fazla temsilin izleyici çekiciliğini artırdığını düşünüyorum. Hubbard Sokağı’nı görmeye pek çok beyaz olmayan insan gelmedi. Sahnede ve perde arkasında daha çeşitli bir grup insan bize daha fazla izleyici getirecektir.

Fisher-Harrell dansçıları da düşündüğünü söyledi. “Mükemmelliğin bir omurgası var” dedi. “Hubbard Caddesi’ni hiç görmediniz ve ‘Ah, bu dansçıların işe ihtiyacı var’ diye düşünmediniz. Ancak bu inanılmaz sanatçıların gelişmesi ve daha çeşitli hale gelmesi gerekiyor.”

Bu, Fisher-Harrell’in Kanadalı koreograf Aszure Barton’u evde sanatçı olarak işe alma gerekçesinin bir parçasıydı. Üç yıllık randevu, Barton ve dansçılara birlikte deney yapmaları ve yaratmaları için zaman ve alan sağlamak için üründen daha çok sürece odaklanıyor.

Barton, pozisyonu neden kabul ettiğini “Şirket çok yetenekli, sıcak ve özverili” diye açıklıyor. “Ve Linda çok cesaret verici. Bazen bu kadar basit.”

Barton, Hubbard Caddesi için çalıştı. Ama Fisher-Harrell’in dikkatini çeken, Ailey Company tarafından oynanan son derece teatral bir oyun olan “Busk” idi.

“Busk” aynı zamanda Hubbard Street’in Joyce programında, Naharin’in “B/olero”, Kyle Abraham’ın “Show Pony” (Hubbard Street’ten Alysia Johnson için yapılmış ve icra edilmiş) ve Nederlands Dans Theatre’ı yaratan Spenser Theberge düeti ile birlikte yer alıyor. Geçiş halindeki bir şirketi yansıtan repertuardan bir seçki.

Fisher-Harrell, Barton’ın yeni bir bölüm eklediğini belirterek, “Busk’ı daha önce böyle görmediniz” dedi. Ama belki de New York seyircisinin Hubbard Sokağı’nı hiç böyle görmediğini söylemek daha doğru olur. Artık Fisher-Harrell’in şirketi.